Mai mulți exportatori din sectorul industriei alimentare din Republica Moldova fac eforturi consistente pentru a se adapta noilor realități economice globale: creșterea accelerată a prețurilor de producție, disponibilitatea materiilor prime, inflație și scăderea puterii de cumpărare din diverse piețe. Cu toate acestea, din strategiile de reziliență ale exportatorilor nu a lipsit dezvoltarea liniei de business destinată extinderii internaționale.
Produsele agroalimentare continuă să ocupe o pondere importantă în totalul exporturilor moldovenești în Uniunea Europeană, dar și pe alte continente. Diversificarea piețelor de export a permis acestora accesul la noi clienți internaționali. Datele oficiale arată că în structura exporturilor din perioada ianuarie-mai 2024, fructele dețin o pondere semnificativă din total mărfuri exportate de Republica Moldova (10,9%), alături de alte categorii strategice. În articolul de față ne vom opri asupra a patru categorii de produse – fructe sâmburoase, mere, pomușoare (fructe roșii) și miere de albine și vom încerca să punctăm câteva informații cheie despre competitivitatea și performanțele la export ale acestora precum și diferențiatorii pe care mizează producătorii atât pe piața din România cât și pe alte piețe internaționale.
Mierea de albine: exporturile revin pe creștere, iar indicarea țării de origine ar putea aduce avantaje producătorilor moldoveni
Sectorul apicol continua să își promoveze mierea de origine moldovenească la expoziții internaționale, pentru a construi un brand puternic și recunoscut în Uniunea Europeană, iar rezultatele încep să se vadă, încet, încet. “După doi-trei ani destul de slabi, exporturile de miere produsă în Republica Moldova au revenit pe creștere. Anul trecut, în prima parte, am exportat circa 1.700 de tone de miere. Datele oficiale raportate de membrii Guvernului arată că exporturile de miere au atins pragul de 1900 de tone până la finalul anului 2023, lucru îmbucurător pentru sectorul apicol”, a declarat pentru Modern Buyer, Vitalie Popa Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova.
Potrivit acestuia, în Republica Moldova se produce, anual, o cantitate de circa 4.000-5.000 de tone de miere. Aproape 1.000 de tone miere se consumă pe plan intern, iar restul mergea, în mod tradițional la export. “Din păcate, în ultimii ani, exporturile au fost puternic impactate de doi factori extrem de importanți: scăderea puterii de cumpărare a populației din Europa în special și scăderea încrederii populației din cauza falsurilor tolerate pe rafturile din multe piețe. Mierea nu este un produs esențial și mulți consumatori care se confruntă cu dificultăți financiare au renunțat la acest produs. Vestea bună este că încrederea populației în sectorul apicol se va restabili încet, încet și odată cu asta sperăm că și consumul va reveni pe creștere. Noile reglementări europene privind livrările de miere ne aduc speranțe și ne bucură, ele sunt esențiale pentru a asigura consumatorul că produsul vândut sub denumirea de miere este autentic. Fiecare exportator va trebui să obțină autorizații și să fie inclus în sistemul european de trasabilitate și control veterinar. Asta înseamnă că țara de origine a produsului este o informație esențială și obligatorie care se va regăsi pe etichetă. Acest lucru va crea o concurență mai corectă, iar noi, membrii Asociației Exportatorilor am fost monitorizați și audiați pentru a se verifica conformitatea”, a mai adăugat Vitalie Popa.
Potrivit acestuia, în Republica Moldova există, în prezent, un număr de opt exportatori “cu temele făcute”. Circa 85% din volumul total de miere exportată provine de la membrii asociației noastre.
Dar nu doar exporturile de miere în volum încep să crească, ci și calitatea mierii exportată de Republica Moldova în Uniunea Europeană sau în alte piețe internaționale. “În ultimii ani, am lucrat mult la educarea apicultorilor, la creșterea know-how-ului în zona de producție și la implementarea celor mai bune practici în producție și controlul calității. Aceste eforturi încep să dea roade și vedem de la an la an că producătorii pe care îi reprezentăm înțeleg mai bine tendințele de consum și se adaptează la ele cu un sortiment adecvat. Din păcate însă, peste 90% din cantitatea de miere exportată de Republica Moldova este vrac, și doar 5-10% înseamnă miere ambalată. Potențialul de creștere aici este, așadar, foarte mare, sperăm că partenerii externi ai apicultorilor moldoveni vor identifica mai multe oportunități de vânzare a produselor ambalate, în noul context legislativ. Mierea noastră este una de înaltă calitate, curată, producătorii garantează gust și aromă deosebită pentru că noi încă nu avem o miere industrializată, cantitățile fiind mai mici. O soluție pentru a exporta mai multă miere ambalată ar fi să ne asociem și să avem un brand comun, un brand internațional al mierii din Republica Moldova”, concluzionează Vitalie Popa.
Sectorul merelor în Republica Moldova
Datele oficiale transmise de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, arată că în 2024, recolta de mere prognozată constituie 417 mii tone, cu 16,3 % mai puțin față de 2023. Aceste cantități sunt direct corelate cu suprafața livezilor care a continuat să scadă, iar tendința se va menține în anii următori. În Republica Moldova se înființează mai puține plantații – 218,3 ha anul trecut comparativ cu 305 ha în 2022 – iar profitabilitatea businessului este sub presiune în contextul schimbărilor climatice. Producătorii din Republica Moldova au reușit totuși o creștere de circa 7% a exporturilor în volum, în 2024 față de 2023. Mai exact, producătorii au exportat 133 de mii de tone de mere din recolta sezonului 2023-2024. Acestea au ajuns în peste 30 de țări ale lumii, informează Asociația Moldova Fruct. Europa devine o piață tot mai importantă de la an la an pentru mărul moldovenesc.
“Pe piața europeană au ajuns 21.344 de tone de măr, cu 75% mai mult față de recolta 2022/2023, România fiind destinația principală. Războiul din Ucraina și contextul geopolitic a marcat și va continua să influențeze cu siguranță exporturile în Uniunea Eurasiatică. Abordăm deja România ca pe o piață locală, acordăm o atenție din ce în ce mai mare standardelor de calitate. Merele moldovenești sunt apreciate în Europa pentru calitate lor, pentru aroma și gustul lor autentic. Fructul bun se cumpără repede. Dacă vindem în Europa, vindem oriunde în lume. A venit timpul să ne consolidăm pozițiile pe piețe noi”, punctează Iurie Fală, Director Executiv al Asociației Moldova Fruct.
În opinia acestuia, pentru a maximiza beneficiile acestei orientări, sunt esențiale câteva direcții strategice: “să consolidăm colaborarea în domeniul exportului și să reducem fragmentarea excesivă a ofertei. O abordare unitară va spori puterea de promovare a merelor moldovenești pe piețele alternative și va facilita accesul la noi oportunități de export”.
Fructe sâmburoase – Consolidarea ofertelor și întărirea pozițiilor pe piețele ce oferă cel mai înalt preț, o prioritate și pentru acest sector
Și pentru sectorul de fructe sâmburoase exporturile sunt în creștere, reprezentând o șansă importantă pentru valorificarea producției. Oficialul Moldova Fruct a punctat câteva dintre prioritățile acestui sector, respectiv: modernizarea livezilor și creșterea recoltelor la hectar, la nivelul Italiei, Franței și Spaniei, plantarea livezilor cu soiuri care extind sezonul în piețele țintă și parteneriate cu pepiniere și amelioratori de soiuri. “În viziunea noastră, a asociației, este nevoie de asigurarea unor marje mai mari și majorarea cotei de piață prin creșterea liderilor care vor fi capabili să scurteze lanțurile de aprovizionare, să asigure respectarea standardelor înalte de calitate și să obțină un profit mai mare de la comercializarea prunelor ambalate profesionist. Producătorii trebuie să mai lucreze la diversificarea ambalajelor b2c, să ia în calcul mai mult livrările pe cale aeriană, să facă mai multe investiții în infrastructura post recoltare, să își obțină toate certificările necesare (incluzând IFS sau BRC) și, desigur, să participe la toate expozițiile internaționale de prestigiu”, mai spune Iurie Fală.
Cireșe: În prezent, Republica Moldova se află în top 10 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial. În acest sezon, producătorii moldoveni au exportat o cantitate de 13.598 de tone de cireșe, la un preț mediu de 1,29 dolari/kg. Sectorul a reușit și o diversificare a direcțiilor de export: de la nouă piețe în 2022 la 15 țări în sezonul 2024. În Uniunea Europeană și UK a ajuns însă o cantitate relativ mică de cireșe – sub 2500 de tone – dar exporturile către aceste piețe sunt în creștere.
Prune: Temperaturile ridicate și lipsa prelungită a precipitațiilor au afectat cantitatea de prune recoltate în acest an. În plus, și în acest sector, se înființează mai puține plantații, respectiv suprafețele alocate acestor livezi continuă să scadă. Pe fondul condițiilor meteo, ex-porturile au început puțin mai devreme, în 2024, producătorii anticipând un sezon mai scurt de export. Specialiștii estimează că în 2024 volumul exporturilor va fi inferior anului 2023, când s-a atins un record național: 78.000 de tone de prune exportate. “Schimbările climatice vor avea în continuare impact negativ. Producătorii care investesc în protecția recoltei, producerea de calitate, irigații, sisteme de depozitare cu atmosferă controlată și care se unesc în grupuri fie prin colaborări comerciale stabile, fie prin apartenența la o asociație de sector, sunt cei care vor avea de câștigat”, a subliniat pentru publicația Mold Street, Tatiana Burcă, Director de Marketing în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR).
Caise: Moldova a exportat o cantitate importantă de caise, datele oficiale furnizate de Moldova Fruct arătând un volum de 13.090 de tone în 2024, la un preț mediu de 0.86 de dolari/kg. Din această cantitate, circa 7500 de tone au fost exportate către UK și țări din Uniunea Europeană, în creștere cu 24% față de anul anterior. La nivelul UE, România este prima destinație a caiselor moldovenești, datele oferite de Moldova Fruct arătând că exporturile către țara noastră au depășit 2600 de tone, la un preț mediu de 0.92 de dolari/kg. Pentru exportatorii din țara vecină a fost o adevărată provocare să exporte către UE întrucât caisele moldovenești au fost disponibile, datorită temperaturilor ridicate, în același timp cu cele din Spania și Balcani. Îmbucurător este faptul că fructele moldovenești au fost comercializate nu doar în piețe en gros ci și ambalate, fiind prezente pe rafturile unor mari rețele de retail europene. Sectorul de producere a caiselor rămâne unul cu potențial pentru Moldova, mai ales în contextul certificării unui număr mai mare de furnizori, dar și al colaborării comerciale între ei. Republica Moldova produce caise pe o suprafață de circa 5 mii de hectare, ce reprezintă circa 3,4% din suprafața totală din sectorul de pomicultură.
Perspective bune și pentru exporturile de pomușoare (zmeură, căpșune)
În ultimii doi ani se observă o stagnare privind extinderea suprafețelor de pomușoare, în schimb se remarcă o creștere a recoltelor și a calității baciferelor, datorită îmbunătățirii tehnologiilor de producere. Tendința de îmbunătățire a calității fructelor recoltate este importantă în situația în care sectorul își propune reorientarea exporturilor pe piețele europene. În prezent, în țară sunt aproximativ 600 de producători de fructe moi care se străduiesc să crească productivitatea, rezistența fructelor și să îmbunătățească gustul acestora.
În ultimii doi ani, producătorii moldoveni de pomușoare au intensificat eforturile de a explora noi piețe de desfacere, îndreptându-și atenția în special către piețele europene, precum România, Polonia sau Germania. Aneta Ganenco, Președinte Asociația „Pomușoarele Moldovei” spune că în ultimii doi-trei ani, producătorii din Republica Moldova acordă o atenție tot mai mare soiurilor remontante, care fructifică în toamnă. Acest lucru ar putea conduce la creșterea ofertei de căpșune și zmeură autohtonă pe piața internă în sezonul de toamnă, iar în unele cazuri, chiar și în luna noiembrie, când condițiile meteo sunt favorabile”, a mai punctat Aneta Ganenco.
Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în singur an, exportul de zmeură din Republica Moldova a crescut cu peste 40%. Dacă în 2023 au fost exportate 709 tone de zmeură, atunci în 2024 s-a ajuns la 1.004 tone, subliniază instituția. Cea mai mare parte a exporturilor a avut ca destinație Polonia sau Rusia, dar cantități din ce în ce mai mari de pomușoare ajung și în România.
Diversificarea piețelor de export este o perspectivă și o necesitate strategică de minimalizare a riscurilor pentru exportul producției moldovenești, este de părere conducerea Asociației Pomușoarele Moldovei. România rămâne o piață strategică și pentru producătorii de fructe noi, existând discuții deschise cu mai multe lanțuri de retail din piața românească.
Concluzii
În ultimii doi ani, producătorii și exportatorii de fructe din Republica Moldova, dar și cei din sectorul mierii de albine au reușit să își crească vânzările la export. Cireșele, prunele, strugurii de masă, chiar și fructele moi s-au bucurat de cerere sporită pe piața Uniunii Europene. O situație similară am întâlnit și în sectorul de miere. Inflația și scăderea puterii de cumpărare din diverse piețe europene și-a spus cuvântul, oferind exportatorilor provocări majore pentru a identifica noi tehnologii de producere, a adapta produselor tendințelor de consum din noile piețe, de a investi mai mut în promovare. Exportatorii moldoveni fac demersuri consistente, an de an, pentru o poziționare corectă în diverse piețe, obiectivul fiind acela de a penetra mai mult segmentele de preț mediu și superior. „Moldova, un gust deosebit” a fost sloganul cu care s-au promovat fructele produse peste Prut.