RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. devine administratorul sistemului de garanție-returnare în România

Compania RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a devenit, prin Hotărâre de Guvern, administratorul sistemului de garanție-returnare din România. Odată cu primirea licențierii din partea Guvernului României, RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. începe să facă primii pași pentru implementarea operațională a sistemului în România, care este estimată la o perioadă de aproximativ 18 luni.

„Este, poate, cel mai important moment din această călătorie a implementării sistemului de până acum. Din acest punct înainte, putem începe derularea pașilor operaționali, cum ar fi angajarea directoratului RetuRO, inițierea discuțiilor pentru finanțarea sistemului, începerea înregistrării  producătorilor de băuturi și a comercianților, precum și dezvoltarea rețelei logistice a sistemului. Pe lângă pregătirile pe care le facem noi, succesul RetuRO depinde și de implicarea consumatorilor, dar suntem încrezători că rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor.”, declară Alice Nichita, Președinte al Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, acționar al companiei RetuRO.

„În continuare, este necesară adoptarea pachetului legislativ complet care ne va permite să demarăm toate procesele necesare implementării sistemului de garanție-returnare, astfel încât acesta să devină funcțional, în cel mai scurt timp posibil. Dacă până acum am discutat în termeni teoretici, de azi înainte începem procesul practic al operaționalizării SGR la nivel național”, declară Julia Leferman, Director General al Asociației Berarii României pentru Mediu, acționar al companiei RetuRO.

„RetuRO are încă mulți pași de parcurs până când va deveni funcțional, dar credem că putem dezvolta împreună cu producătorii un proiect de economie circulară care să fie coerent și clar pentru fiecare consumator român în parte”, declară Maria Maxim, Președinte al Asociației Retailerilor pentru Mediu, acționar al companiei RetuRO.

În viitorul apropiat, compania ReturRo începe derularea  următoarelor activități, în vederea implementării SGR:

•             Administrativ: definitivarea proceselor administrative, recrutarea personalului companiei și selectarea furnizorilor;

•             Finanțare: definitivarea documentelor, solicitarea și obținerea finanțării necesare pentru implementarea sistemului;

•             Infrastructură: dezvoltarea și implementarea infrastructurii IT, dar și a infrastructurii operaționale. Obligațiile RetuRO includ instalarea centrelor de sortare și numărare a ambalajelor colectate prin sistem, în timp ce organizarea centrelor de colectare a ambalajelor de la consumatori este în sarcina comercianților;

•             Înregistrare în sistem: înregistrarea tuturor producătorilor si importatorilor de băuturi, precum și a comercianților. Acest proces implică semnarea a aproximativ 100.000 de contracte;

•             Echipamente automate: comandarea echipamentelor automate de colectare, testarea și instalarea acestora de către comercianți;

•             Campanie de comunicare: implementarea unei campanii de comunicare, la nivel național, pentru consumatori.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Compania a fost formată ca o societate ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit, exclusiv în dezvoltarea sistemului.

În prezent, compania are trei acționari privați: Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Retailerilor pentru Mediu, și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, ce deține 20% din acțiuni.

Despre sistemul de garanție-returnare

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON, când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare, nereutilizabile, din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european care cer, spre exemplu, ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%.

De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea și chiar depășirea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume: 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.

La nivel de operaționalizare, SGR va fi cel mai mare proiect de colectare și reciclare a ambalajelor realizat la nivel național.

Cadrul legal ce stabilește modalitatea de implementare a sistemului de garanție-returnare (SGR) a fost adoptat în octombrie 2021, prin HG 1074/2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.