PwC: Cinci previziuni pentru 2015

La inceput de an, economistii PwC au avansat cinci previziuni pentru 2015.
1. Cresterea economica a SUA va fi cea mai mare din ultimul deceniu. Rata somajului in Statele Unite a scazut sub 6% in 2014, si ne asteptam ca aceasta, luand in calcul si pretul scazut al petrolului, sa contribuie la cresterea consumului. In analiza noastra, anticipam ca economia SUA va creste cu mai mult de 3% in 2015, cea mai mare rata de crestere din 2005. Prin urmare, ne asteptam ca SUA sa contribuie cu aproximativ 3% la cresterea PIB-ului global (vezi fig. 1), cea mai mare contributie intr-un singur an de la inceputul crizei.
2. Cresterea economica a Chinei va avea cel mai lent ritm din 1990 incoace: Ne asteptam ca aportul Chinei sa fie cel mai mare la cresterea globala in 2015. Insa, cresterea previzionata de 7.2% va fi cea mai mica din 1990, iar nivelul ridicat al indatorarii companiilor si populatiei aduce riscuri suplimentare.
Alte doua economii BRIC au parte insa de probleme mai mari. In ceea ce priveste Rusia, ne asteptam ca PIB-ul sa scada in 2015 ca urmare a pretului scazut al petrolului si a sanctiunilor economice internationale; Cresterea economica a Braziliei va fi lenta, scenariul nostru preconizand un avans de doar 1%. Ne asteptam ca aportul combinat al economiilor BRIC la cresterea globala sa fie in scadere pentru al doilea an consecutiv, fiind de aproximativ 33% din cresterea economica globala in 2015.

3. Inflatia scazuta va duce la relaxare cantitativa in Zona Euro: Ne asteptam ca atat inflatia cat si cresterea economica sa ramana la un nivel scazut in Zona Euro in 2015. Asadar, ne asteptam ca BCE sa initieze un program de relaxare cantitativa prin cumpararea de titluri de stat, intr-o incercare de a impulsiona cererea si de a preveni deflatia.
4. Cresterea economica a Indiei este de asteptat sa depaseasca 6%: Dupa o crestere de sub 6% incepand cu 2012, credem ca 2015 va fi anul in care economia Indiei va avea o crestere de 7%. Pe termen scurt, scaderea pretului petrolului probabil va impulsiona cresterea PIB-ului, va diminua deficitul de cont curent al Indiei si va contribui la reducerea inflatiei.
Pe termen mediu, credem ca bugetul din februarie 2015 va duce India mai aproape de implementarea unor reforme structurale care sa impulsioneze economia.

5. Cresterea economica in Africa sub-sahariana va depasi media globala pentru al 15-lea an consecutiv. Ne asteptam de asemenea ca PIB-ul combinat al celor mai mari patru economii din Africa sub-sahariana (luand in considerare puterea de cumparare) – Nigeria, Africa de Sud, Angola si Etiopia – sa depaseasca rezultatele economice ale Italiei in 2015, masurat la nivelul dolarului din 2013. Pentru afaceri, acesta este un semn al potentialului de investitii al regiunii.

Trei factori de urmarit de catre investitori in 2015
PwC a identificat trei factori de urmarit de catre investitori in 2015. Primul, scaderea pretului petrolului datorita micsorarii cererii la nivel global, a cresterii bruste a volumului de petrol de sist extras in SUA si a productiei constante din OPEC.

“Predictiile si previziunile noastre iau in considerare ca pretul petrolului va fi in medie de 60-70 dolari pe baril in dercursul lui 2015 si va inchide anul la aproximativ 80 de dolari pe baril. Insa, data fiind natura impredictibila a pretului petrolului, organizatiile ar trebui sa se pregateasca si pentru scenarii diferite”, declara Richard Boxshall, economistul sef al PwC.
Al doilea factor este o posibila “aterizare fortata” a economiei Chinei (o reducere semnificativa a ritmului de crestere). “Economia chineza este vulnerabila, dat fiind nivelul ei de indatorare privata – aproximativ 250% din PIB – iar estimarile cercetatorilor chinezi din mediul academic arata ca incepand cu 2009 aproape 6,8 trilioane de dolari au fost pierdute prin intermediul unor investitii pentru a crea orase fantoma, cladiri de birouri care nu au fost niciodata date in folosinta si fabrici inactive. Pana acum, guvernul chinez pare sa reuseasca sa tina in frau aceasta situatie, insa impactul negativ al unei “aterizari fortate” nu trebuie ignorat”, a adaugat Boxshall.
Al treilea este escaladarea riscurilor geopolitice. “Cresterea tensiunilor geopolitice in Rusia si Ucraina si in Orientul Mijlociu ar putea avea o influenta negativa asupra afacerilor si ar putea avea repercusiuni asupra cresterii economice la nivel global” spune Richard Boxshall.