Purcari, primul producător din Republica Moldova care se listează la Bursa de Valori București

Grupul Purcari este primul producător din Republica Moldova care se listează de astăzi la Bursa de Valori București, sub simbolul WINE, după realizarea cu succes a unei Oferte Publice Inițiale (IPO) pentru 49% din acțiunile sale. Oferta a fost bine primită, tranșa dedicată investitorilor retail fiind suprasubscrisă de peste patru ori, în pofida turbulențelor care au afectat piețele globale și care au marcat scăderi record ale indicelui Dow. Prețul final al Ofertei a fost de 19 RON/acțiune, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane RON (50 milioane USD).

Pe fondul creşterii robuste a consumului ȋn ECE, Purcari a înregistrat o rată medie de creştere a veniturilor de 34% ȋn perioada 2014-2016, cu rate medii anuale de creștere de 55% ȋn Romania, 49% ȋn Polonia, 44% ȋn Moldova,15% ȋn Cehia şi Slovacia. Nivelul ridicat al creșterii s-a menținut în primele 9 luni ale anului 2017, în care veniturile s-au majorat cu 35% pe an, creșterea în România accelerând la 69% față de aceeași perioadă din 2016.

Marja EBITDA  a companiei pe primele 9 luni 2017 a fost de 33%, în timp ce marja de profit net a crescut la 23%, crescând cu 29%, respectiv 55%, față de aceeași perioadă din 2016.

Grupul Purcari este condus de fondatorul său, Victor Bostan, de profesie oenolog, cu peste 35 de ani de experiență în industria vinului, alături de acționarii Horizon Capital, cea mai importantă companie de private equity din Ucraina și Moldova, și International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group.

“Este cu adevărat un moment propice pentru a fi în industria vinului: producția globală nu poate satisface cererea în creștere, ducând la lipsuri și marje mai mari pentru producători. Spre deosebire de petrol, curba cerere-ofertă nu poate fi ușor rebalansată pentru că nu există „vin de şist”. Așteptăm cu nerăbdare să capitalizăm aceste condiții favorabile, profitând de poziția noastră, caracterizată de costuri scăzute și branduri puternice. Sunt cu adevărat încântat că toți cei care îndrăgesc vinurile noastre vor avea acum oportunitatea de a deveni acționari ai Grupului și astfel să participe, alături de noi, la succesul companiei”, a declarat Victor Bostan.

Lenna Koszarny, Partener Fondator și CEO al Horizon Capital, a adăugat: “Antreprenori vizionari precum Victor Bostan reprezintă fundația pentru orice afacere de succes și suntem încântați să sprijinim acest rezultat fantastic prin expertiza și capitalul nostru. Rămânem un investitor activ și fani dedicați ai Freedom Blend, Negru de Purcari și al tuturor produselor excelente.”

“România a fost una dintre piețele active din Europa în ceea ce privește numărul de listări în 2017, iar trendul continuă și în 2018. Prin listarea la BVB, compania Purcari transmite un semnal puternic că își propune să devină un lider incontestabil pe piața vinului în Europa Centrală și de Est. Exemplul lor ar trebui urmat de fiecare companie care-și propune să devină lider în domeniul ei de activitate,” a declarat Lucian Anghel, președintele BVB.

Consumul global de vin în 2017 este estimat de OIV la 243 milioane hectolitri, cu o producție de 247 milioane de hectolitri. În ultimele două decenii, raportul dintre consumul mediu și producția globală a fost ȋntre 0,85 și 0,90. Totuși, recoltele scăzute din 2017 vor vedea acest raport ajungând la 0,98.

Reechilibrarea pieței mondiale a vinului a avut un efect pozitiv asupra prețurilor vinurilor tranzacționate, care au crescut, în medie, de la 2,1 euro pe litru în 2006 la 2,8 euro în 2016, potrivit OIV. Se preconizează că această tendință va continua și în 2017, deoarece OIV previzionează o scădere cu 8% a producției globale, volumele scăzând în Italia cu 23%, ȋn Franța cu 19%, ȋn Spania cu 15%, ȋn Germania cu 10% și ȋn Chile cu 6%, generând creșterea prețurilor mondiale ale vinului. România și Moldova au facut excepție de la această tendință, ambele benefiind de o recoltă bogată, în creștere cu 64% și, respectiv, cu 20% faţă de anul 2016, ceea ce este de bun augur pentru marjele producătorilor din ambele ţări ȋn 2018.

Grupul Purcari este unul din cele mai mari grupuri vinicole regionale, cuprinzând o familie de patru vinării, ȋn Moldova şi România: Vinăria Purcari, Vinăria Bostavan, Crama Ceptura şi Vinăria Bardar, totalizând circa 1.060 hectare de viţă-de-vie. Grupul are o cotă de piață de 26% și cel mai mare exportator de vin din Moldova, cu o reţea de exporturi care acoperă peste 30 de ţări. Fondată ȋn 1827, Vinăria Purcari este cea mai medaliată vinărie din Europa Centrală şi de Vest la Decanter Londra ȋn 2015-2016 și printre cele mai bine clasate în Vivino, o dovadă a devotamentului Purcari de a încânta consumatorii cu vinuri excelente la un preț bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here