Proiectul prin care supermaketurile sunt obligate sa se aprovizioneze pe lantul scurt a fost votat

Camera Deputatilor a aprobat astazi, 8 iunie 2016, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa sa achizitioneze 51% din alimentele de la producatori locali sau regionali, informeaza Agerpres. Legea va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Deputatii au luat decizia cu 293 de voturi pentru.
Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor a dat un raport de adoptare proiectului de lege: „Nu inchidem magazinele in week-end, acea prevedere din proiect nu s-a discutat, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respecta alte prevederi importante din lege, precum aceea ca nu ai voie sa mai faci facturi in plus la producatori, nu ai voie sa impui un pret minim pe piata, cum s-a intamplat pana acum. Sunt amendati cu sume intre 100.000 – 150.000 de lei si in caz de abateri repetate se poate merge pana la inchiderea magazinului”, a declarat presedintele Comisiei pentru agricultura, Nini Sapunaru, in dezbaterile de la comisie.

Potrivit proiectului de lege, „lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti”.
Proiectul de lege prevede: „comerciantii – persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare.

Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de Guvern”.

Reactia AMRCR – Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania
„Noua forma a Legii 321 este in primul rand o lovitura data consumatorului – care nu va mai putea decide ce cumpara pentru ca totul va fi hotarat politic – dar si fermierilor locali competitivi, care de asemenea risca sa fie exclusi, tot pe criterii politice, din comertul modern. Este evident ca astazi in Parlamentul Romaniei s-a votat impotriva marilor retaileri, fapt pe care il consideram complet nedrept si nejustificat. Credem ca aceasta lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile care ne-au aratat ca in Romania poti ocoli concurenta printr-o combinatie politico-legislativa.
Consideram ca toata aceasta campanie denigratoare la adresa supermarketurilor este orchestrata exclusiv de interese politico-comerciale oculte, iar opinia publica a fost deliberat indusa in eroare prin recursul grosolan la unul dintre cele mai frumoase sentimente ale romanilor, patriotismul.
Speram totusi ca in Romania vor continua sa existe decidenti responsabili, desi, din pacate, unii dintre ei au preferat astazi sa ramana tacuti, lasandu-i pe ceilalti sa trambiteze cu seninatate triumful populismul rudimentar.
Ramanem increzatori ca acesti factori de decizie vor analiza situatia si se vor implica pentru a impiedica efectele dezastruoase pe care aceasta lege le va induce cu siguranta in economia romaneasca cum ar fi, printre altele: cresterea preturilor si nasterea unei spirale inflationiste greu controlabile, reaparitia practicilor centraliste abuziv-primitive, pierderi de locuri de munca si chiar o sub-aprovizionare comerciala, toate decontate in final de consumatorul obisnuit”.

Articolul precedentInghetata Antica Gelateria del Corso, disponibila din aceasta vara si pe piata romaneasca
Articolul următorReteaua Penny Market ajunge la 176 de magazine
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.