Producatorii care inchiriaza paleti, scutiti de plata contributiei pentru ambalajele tertiare din lemn

946

Producatorii de bunuri de larg consum care utilizeaza sistemul de inchiriere a paletilor sunt scutiti de costurile aferente obligatiilor de reciclare a ambalajelor tertiare* din lemn, potrivit CHEP Romania, companie ce ofera solutii de reutilizare prin inchiriere a paletilor.

Trecerea de la achizitia si gestiunea proprie a paletilor la sistemul de inchiriere vizeaza optimizarea costurilor si implica externalizarea, catre furnizorul logistic, a activitatilor de depozitare, colectare din piata, reparatie sirespectiv a obligatiilor legale cu privire la declararea si reciclarea paletilor utilizati.

“Externalizarea gestiunii paletilor poate diminua semnificativ expunerea fiscala a companiilor care importa sau produc bunuri ambalate. Indeplinirea responsabilitatilor prevazute de legislatie cu privire la ambalajele tertiare din lemnrevine integral companiei care ofera paletii spre inchiriere, unic proprietar al acestora”, a declarat Gabriel Andronescu, Country General Manager CHEP Romania.

Practic, obligatiile de declarare a paletilor catre Autoritatea Fondului pentru Mediu si de atingere a obiectivelorde valorificare prevazute de Ordonanta de Urgenta nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu sunt indeplinite de CHEP Romania.

Conform legii, orice agent economic care pune pe piataproduse ambalate – inclusiv pentru consum propriu – este responsabil de gestionarea si reciclareaambalajelor sale primare, secundare si tertiare. Legislatia prevede, intr-o eventuala neindeplinire de catre producatori a obiectivelor de reciclare si valorificare, o penalitate de 2 lei pe fiecare kilogram de deseu de ambalaj nereciclat.

„Sistemul de inchiriere CHEP este un sistem logistic sustenabil. Paletii circula intr-un lant inchis si controlat, sunt recuperati din piata, reparati si repusi in circuit, ceea ce reduce semnificativ resursele lemnoase folosite. Paletii sunt produsi folosind lemn din paduri sustenabile, certificate FSC si PEFC, iar resturile de fibre lemnoase rezultate din reparatii sunt reciclate. In sectorul FMCG romanesc, in peste patru ani de la introducerea modelului de inchiriere CHEP, prin reutilizarea in comun a paletilor si optimizarea rutelor de transport, s-au economisit cumulat aproximativ 5.600 m3 de lemn si s-a evitat producerea a circa 6.500 de tone de emisii de CO2 , respectiv a 520 de tone de deseuri”, precizeaza reprezentantii CHEP.

*Ambalaj pentru transport, in cazul de față, palet CHEP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here