In urma cu cateva zile, Ministerul Mediului a anuntat publicarea pe site-ul sau a primei versiuni a Planului National de Gestionare a Deseurilor in scopul consultarilor, documentul constituind un instrument de baza prin care se asigura implementarea in Romania a politicii Uniunii Europene in domeniul deseurilor.
Inversarea prioritatilor
In linii generale, strategia prezentata se bazeaza pe inversarea, fata de perioada anterioara, a prioritatilor in abordarea problematicii de gestionare a deseurilor. Cu alte cuvinte, daca pana acum depozitarea deseurilor reprezenta elementul prioritar, Planul National de Gestionare a Deseurilor promoveaza ca prima prioritate prevenirea generarii de deseuri, urmata in ordine de, reutilizare reciclare, valorificare energetica si, in final, depozitare. Politica europeana si nationala se bazeaza pe „ierarhia deseurilor“ ce incurajeaza in primul rand prevenirea sau reducerea cantitatilor de deseuri generate si reducerea gradului de periculozitate al acestora si abia apoi valorificarea deseurilor prin reciclare, reutilizare, recuperare sau orice alt proces ce are ca scop extractia materiilor prime secundare si eliminarea (care include depozitarea deseurilor si incinerarea fara recuperarea energiei). De asemenea, tranzitia catre o economie circulara reprezinta o prioritate la nivelul statelor membre.
Obiective strategice
Pentru scopul acestui progam sunt stabilite trei obiective strategice pe baza carora se vor defini masurile pentru reducerea impactului asupra mediului asociat generarii deşeurilor, pe durata ciclului de viata a unui produs de la faza de concept/design la productie, furnizarea de servicii si pana la consum.
Obiectiv 1: Reducerea cantitatii de deseuri menajere si similare generate pe locuitor in anul 2025 cu cel putin 10% raportat la anul 2017 (respectiv reducerea
indicatorului de generare a deseurilor municipale de la 228 kg/loc/an in
2017 la 204 kg/loc/an in 2025);
Obiectiv 2: Decuplarea cresterii cantitatii de deseuri de ambalaje de cresterea
economica, respectiv cresterea cantitatii de deseuri de ambalaje in anul
2025 fata de anul 2017 cu cel puțin 10% mai mică decat cresterea PIB
pentru aceasta perioada;
Obiectiv 3: Promovarea prevenirii generarii deseurilor de la prelucrarea lemnului si din industria chimica, metalurgica si siderurgie
Instrumentul „Plateste pentru cat arunci”
In octombrie 2016 Legea 211/2011 privind regimul deseurilor a fost modificata, fiind astfel introduse pentru prima oara prevederi privind definirea si aplicarea acestui instrument. Astfel, „Plateste pentru cat arunci” este definit drept un instrument economic care are drept scop pe langa cresterea gradului de colectare separata si a ratei de reciclare inlcusiv stimularea prevenirii generarii deseurilor. Aplicarea instrumentului economic „Plateste pentru cat arunci” se realizeaza, dupa caz, in baza urmatoarelor criterii: cantitatea de deseuri generata, tipuri de deseuri generate, volumul recipientului, frecventa de preluare a deseurilor. Pana in prezent, instrumentul „Plateste pentru cat arunci” a fost implementat doar in cazul generatorilor de deseuri similare, nefiind reglementat la nivel national. Aplicarea sa se realizează utilizand criteriul volumul recipientelor de colectare, operatorul economic platind contravaloarea serviciilor de salubrizare corelat cu volumul total al recipientelor utilizate. Instrumentul a fost aplicat in mod diferit de la un caz la altul (de exemplu exista sisteme in care operatorul economic plateste numai pentru preluarea de catre operatorul de salubrizare a deseurilor reziduale, preluarea deseurilor reciclabile realizându-se gratuit).
Vom reveni cu alte detalii.