Premiumizarea, una dintre tendințele care a prins contur în piața din România

Prezent la conferinţa ZF Retail 2018, Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat că în România preţurile cresc cam în acelaşi ritm ca în restul Europei, inflaţia la alimente fiind cam aceeași ca în restul Europei. România şi Polonia au cele mai mici preţuri la alimente dintre țările Uniunii.
„Monitorul preţurilor a prins bine în Bucureşti, acum vrem să îl extindem şi în rest.”, a afirmat el.

Vassilis Stavrou, CEO Mega Image, a vorbit despre megatrenduri, care se manifestă atât la nivel macroeconomic, cât și la nivel de schimbări în comportamentul de consum, schimbări demografice sau tehnologice. […] În privința schimbărilor pe care le aduce tehnologia în comerțul modern, el a amintit că “Alibaba este cel mai mare retailer din lume, iar Amazon este al doilea cel mai mare”.

Daniel Gross, Director General, REWE România nu crede însă că există pericolul ca roboții să înlocuiască joburile angajaților din retail, foarte curând: „Nu cred că un robot poate înlocui un zâmbet.”
El a menționat că în Occident sunt tot mai multe magazine-hibrid, în sensul că oamenii comandă online şi “ridică” din magazin. Schimbarea benefică adusă de tehnologie ar fi ca personalul/casierii să nu mai fie o barieră când plătim, ci să ne consilieze să facem cele mai bune alegeri.

Răzvan Botezatu, Head of Commercial Excellence, Coca-Cola HBC România a declarat că una dintre tendințele de consum remarcate în piața din Romania este premiumizarea. Jumătate din creşterea pieţei vine din „premiumizare”, generată de creşterea consumului, a încrederii, a veniturilor.

În ultimii ani se observă un trend de premiumizare, produse mai scumpe pe care ți le poţi permite. Affordable premium este un segment încă mic, dar în creştere.

Această tendință s-a remarcat și în segmentul de băuturi, unde compania pe care o reprezintă Botezatu inovează continuu în produs, ambalaj și marketing. El a exemplificat cu lansarea Fuztea, o alternativă premium în categoria ceaiurilor ready-to-drink, lansată de Coca‑Cola HBC România în 2018. Botezatu a menționat în materie de inovație și cea mai recentă investiție, în valoare de 7 milioane de euro, într-o linie de producție de mare viteză pentru îmbutelierea dozelor, în fabrica de la Timișoara.

“Suntem atenţi la localizare, premiumizare, fresh şi un sortiment majoritar de produse româneşti. Orientarea consumatorului către producția locală este un trend internațional, și românii îl urmează.”, a subliniat Valer Hancaș, Director Corporate Affairs şi Comunicare, Kaufland România.

Acum câţiva ani, norma era „go big or go home” acum este invers „go small or go home”. Supravieţuirea în piaţă este adaptabilitatea, a completat Hancaș: ”Noi am intrat şi în oraşe mici, sub 20.000 de locuitori, intrăm şi pe alte zone care nu erau de interes pentru noi anterior. Am deschis un magazin într-un complex de apartamente la Cluj, vom intra şi într-un mall la Sibiu.”

“În ultimii ani am deschis 5-6 magazine, anul acesta vrem 10, am dublat bugetul de investiţii la 200 mil euro. În următorii 5 ani, ponderea cifrei de afaceri pe zona de food venită din online va fi în creştere, dar încă nesemnificativ faţă de offline.”

Jean Baptiste Dernoncourt, CEO Carrefour România, este de părere că în următorii 5-10 ani comerţul modern din România va creşte până la 70-80%. Din punct de vedere al digitalizării „există mai multe variante, iar fiecare retailer analizează ce i se potriveşte mai bine. Poţi folosi roboţi, poţi folosi self-checkout sau alte metode. Fiecare e liber să aleagă ce are mai mult sens pentru el”.

Conferința ZF Retail 2018 s-a desfășurat la Hotel Radisson din București și a reunit peste 200 de invitați din mediul de business. Evenimentul a urmărit direcţiile de dezvoltare ale comerţului local, în ansamblul său.

Articolul precedentNordic Food: 15% obiectiv de creștere pentru 2018. Achiziția Dupont, un „as în mânecă”
Articolul următorProducătorul român Pirifan își extinde gama de produse cu noi mixuri de condimente și sortimente bio
Daniela Oancea
Redactor-șef al Modern Buyer din iulie 2017. Absolventă a Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Daniela are o experiență de peste 20 de ani în presă. A început să lucreze ca reporter și apoi ca redactor de știri externe la cele mai importante cotidiene naționale: Tineretul Liber, România Liberă și Evenimentul Zilei. Și-a continuat cariera ca Business Editor pentru Mediafax și apoi ca Redactor-șef la diferite publicații Business to Business, precum și ca expert media, în trei proiecte europene: PHARE/SAPARD. Danielei îi puteți scrie pe adresa oancea.i.daniela@gmail.com