Polonia: Ministerul de Finante va introduce o noua taxa pentru marii retaileri, ce ar veni in sprijinul operatorilor locali

Ministerul de Finante polonez a dezvaluit recent principalele detalii privind intentia de a introduce noi taxe pentru retaileri, taxe ce vor aduce bugetului de stat aproape jumatate de miliard de euro anul acesta. Potrivit presei poloneze, rata de impozitare va ajunge la maximum 1,9% din veniturile unui retailer, fiind stabilite trei rate de impozitare progresive: 0,7%, 1,3% si 1,9%, precum si un prag neimpozabil, pentru cei cu venituri sub 0,3 milioane euro/luna.
Noua taxa, care a fost propusa anul trecut de catre Partidul Lege si Justiţie (PiS) ca parte a campaniei electorale, a fost initial menita sa se aplice retailerilor ce detin magazine cu o suprafata de peste 250 mp, insa a fost modificata. Noua propunere vizeaza aplicarea unei taxe de 0,7% pentru veniturile lunare de pana in 300 de milioane zloti polonezi, iar veniturile care depasesc aceasta suma urmand sa fie impozitate cu 1,3%. O taxa speciala se va aplica vanzarilor realizate in week-end si in perioadele de sarbatori legale.
Taxa ar avea ca scop „protejarea” retailerilor locali in fata concurentei formate in principal de mari retaileri internationali, cum ar fi Tesco, Carrefour, Auchan, Kaufland, Metro etc.
Conform presei poloneze, multi jucatori din segmentul de retail se opun noii taxe, care ar avea un efect discriminatoriu, ar fi incompatibila cu legislatia UE si legislatia poloneza in domeniul concurentei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.