Piata de factoring a crescut cu 38% in primul semestru

Piata de factoring se afla pe un trend pozitiv, primele sase luni din 2015 aducand cresteri consistente, care nu s-a mai inregistrat din 2010. „Din datele colectate de la membrii ARF, precum si de la alti jucatori, putem concluziona ca piata de factoring a crescut cu 38% in primele 6 luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Desi creditarea da semne de dezmortire, evolutia peste asteptari a factoringului, din nou, devanseaza tendinta de ansamblu. In acelasi timp, ramanem prudenti in asteptari pentru restul anului, intrucat aceasta crestere nu are inca la baza o dezvoltare economica sustenabila si consistenta, asa cum ne-am fi dorit, ci reprezinta mai degraba rezultatul eforturilor depuse de banci si IFN-uri, de a gasi solutii inovative, pentru a oferi factoring cat mai multor companii”, a declarat Bogdan Rosu, presedinte Asociatia Romana de Factoring (ARF).

Potrivit acestuia, cresterea pietei de factoring ar trebui sa urmeze trendul investitiilor din economie si, deci, sa aiba la baza, cresterea raporturilor comerciale dintre agentii economici. „Din pacate insa, in 2015, investitiile private arata doar o crestere modesta, in timp ce cheltuielile de capital (investitiile publice, unul dintre principalele roluri ale Statului) sunt doar simbolice, statul nereusind sa porneasca proiecte semnificative, sau sa stimuleze intreprinzatorii. Spre exemplu, in timp ce sectorul constructiilor a crescut cu 10% in primul semestru, din proiecte private, cresterea marilor proiecte de infrastructura si ingineresti a fost de sub 1%. Astfel, sumele din buget, pe care nu le-au putut cheltui efectiv principalele ministere responsabile cu investitiile, la rectificare, au fost redirectionate spre anuntatele cresteri de salarii din sectorul bugetar, in timp ce multe firme sunt in pragul somajului tehnic sau chiar al inchiderii activitatii. Problema este cu atat mai arzatoare cu cat, desi cu un buget pe excedent, statul are, in continuare, plati restante catre firmele private, de peste 260 Milioane RON, dublu fata de anul 2014. Guvernantii trebuie sa inteleaga ca doar prin masuri adminstrative de stimulare a consumului (care oricum are, deja, un avans semnificativ), economia nu va creste sustenabil, iesind dintr-o zona de risc, ci doar se creeaza aparenta de moment a unei bunastari similare celei dinainte de criza”, a adaugat Bogdan Rosu.

La mijlocul anului, piata de factoring s-a ridicat la peste 1,5 miliarde de euro, in conditiile in care, in urma cu un an, nivelul a fost de 1,1 miliarde euro. Cea mai mare crestere a inregistrat-o factoringul intern, cu aproximativ 40%, in special prin proiectele de finantare a furnizorilor („reverse factoring”). Factoringul de export a crescut si el, cu 15%, fiind sustinut in principal de industrie, in timp ce factoringul de import a scazut cu 13%.

In ceea ce priveste evolutia pentru restul anului, membrii ARF sunt rezervat optimisti, avand in vedere incetinirea economiei din T2, situatia dificila a agriculturii, dar si potentialele masuri sociale specifice unei perioade pre-electorale, in detrimentul cheltuielilor de capital.

Informatiile pentru evaluarea pietei de factoring la sase luni au fost furnizate de catre membrii ARF BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca TRANSILVANIA S.A., IFN NEXT CAPITAL FINANCE S.A., ING Bank Romania S.A., RAIFFEISEN BANK S.A., UNICREDIT TIRIAC BANK S.A., Access Financial Services IFN, precum si EximBank, incluzand, de asemenea, un estimat si pentru ceilalti jucatori care nu au raspuns solicitarii noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.