Nicolae Blaga, Sole Mizo: Ne bazăm pe cooperarea cu marii retaileri pentru a aduce la raft produse în tendinţe

Sole Mizo România a încheiat anul financiar 2018 cu o cifră de afaceri peste estimări, de 33,5 mil. euro. De altfel, cea mai bună performanță pe care au atins-o de când au deschis businessul aici. În 2018 a luat startul divizia de carne, și așa se explică de ce rezultatele au fost peste așteptări. Pentru 2019 au prognozat o creștere de peste 10% a cifrei de afaceri, iar 2020 speră să aducă cifre la fel de bune.

Domnule Nicolae Blaga, cum caracterizați piața românească, comparativ cu cea din Ungaria?
Compania noastră activează în trei mari categorii: lactate, mezeluri și carne de porc (piese și carcase). Fiind mai aproape de Europa de Vest, în Ungaria, pe divizia de carne, există posibilități de comercializare pe alte piețe, inclusiv în vestul Europei, de multe ori la prețuri avantajoase.
Din perspectiva poziționării de preț, piața din Ungaria este ușor mai sus decât cea din România. Pe de altă parte, pentru ca produsele din Europa de Vest să intre în Romania există niște costuri suplimentare (de transport) care impactează prețul final al produsului. Din punctul de vedere al structurii pieței, sunt categorii care în Ungaria merg foarte bine, cum ar fi laptele cu arome, milk shake-ul, smântâna cu procent mare de grăsime (20%), crema de unt. Categoria de deserturi pe bază de brânză (inclusiv brânză învelită în ciocolată) este foarte bine dezvoltată, acolo. În schimb, în Romania se consumă smântână cu 12% grăsime, mai multă cremă de brânză.

În altă ordine de idei, Ungaria fiind bine conectată cu Europa de Vest prin infrastructură, în momentul în care apare un surplus de marfă, piața este invadată de produse la prețuri foarte competitive, ceea ce creează o presiune pe producătorii din Ungaria. În Romania, din cauza infrastructurii și a timpului petrecut pe transport, inclusiv pentru că nu suntem în spațiul Schengen – la vamă se stă câte trei-patru ore, uneori chiar mai mult – piața este mai puțin accesibilă decât cea din Ungaria. Pe de altă parte, din cauza pestei porcine africane, unitățile de abatorizare nu pot exporta carne de porc din România către alte țări.

Înființată în 2008, ca firmă – fiică a Sole Mizo Ungaria, Sole Mizo Romania, face parte din grupul Bonafarm, cu o cifră de afaceri de peste 1,1 miliarde euro în domeniul produselor alimentare. Sole Mizo Romania este unicul distribuitor în România al lactatelor Sole, fabricate de Sole Mizo ZRT – cel mai mare procesator de produse lactate din Ungaria. Pe de altă parte, din 2013 este distribuitorul exclusiv în Romania al mezelurilor fabricate de către Pick Szeged Ungaria (Pick, Delhus, Ringa).


Care este dimensiunea actuală a businessului Sole Mizo în România?
Facem distribuție națională în acest moment, suntem prezenți în toate orașele, cu o frecvență cel puțin săptămânală, iar în zonele în care avem centrele logistice, frecvența este de două-trei ori pe săptămână, în funcție de potențial. Suntem 70 de colegi care ne ocupăm de acest business.
Ponderea cea mai mare din cifra noastră de afaceri – peste 80% este realizată în IKA, mai puțin în TT și HoReCa. Avem o distribuție mai agresivă în Timișoara și București, acolo unde avem si centrele logistice.
Facem parte din Bonafarm Ungaria, iar în Ungaria brandurile sunt foarte cunoscute. Fiind aproape de granița cu Ungaria, în partea de Vest a țării avem o mai mare influență. Populația din Transilvania călătorește frecvent peste graniță și apreciază produsele provenite de acolo. Așadar, pondere foarte bună în vânzări – peste 50%, avem în zona de Vest și Transilvania.

Sole Mizo Romania dispune de două centre logistice, la Timișoara și București, unde sunt situate departamentele operaționale (facturare), logisică și vânzări. Compania are trei puncte de cross-docking la nivel național. Au peste 200 de articole în portofoliu, iar partea de lactate reprezintă peste 90%, din punct de vedere al volumului.

Pe ce tip de activități v-ați concentrat în 2019?
Suntem o companie specializată pe vânzări și distribuție în România, așadar am desfășurat acțiuni de sampling, de degustare, activități promoționale. În Ungaria, la Szeged, la cea mai mare fabrică pe care o avem s-au făcut investiții pe partea de produse fermentate. S-au introdus linii tehnologice noi, astfel încât să crească și capacitatea de producție. Procesăm peste 1 milion de litri de lapte zilnic în cele patru unități de producție din Ungaria.

Cum s-a încheiat anul 2018, ca cifră de afaceri și profit?
Anul 2018 a fost cel în care am aniversat zece ani de prezență pe piața din România. Am încheiat anul peste estimări, cu o cifră de afaceri de 33,5 mil. euro, de altfel, cea mai bună performanță pe care am atins-o de când am deschis businessul aici; profitul a fost în jur de 150.000 de euro. În 2018 am dat startul diviziei de carne, un pilon nou pentru Sole Mizo Romania, așa se explică de ce rezultatele au fost bune: am realizat câteva mil. de euro numai pe această categorie.

Ce obiective v-ați propus să atingeți în 2019?
Am prognozat o creștere de peste 10% a cifrei de afaceri față de anul precedent și sperăm să depășim această estimare.

Cum au evoluat vânzările în prima parte a anului 2019, în comparație cu anul 2018, și ce estimări aveți pentru ultimul trimestru din 2019?
Ne-am dublat vânzările pe categoria carne de porc – carcase și piese (au fost creșteri semnificative între 50 și 100%), un pilon care este încă la început. Am realizat peste 15% din cifra de afaceri numai pe categoria aceasta. La carnea de porc și mezeluri, noi suntem într-o situație atipică pentru România. Din pricina pestei porcine, producătorii români nu pot să exporte, ei livrează în piața internă tot ce produc. Această situație le limitează competitivitatea. În schimb, abatorul nostru poate să comercializeze carne de porc pe mai multe piețe, unde poziționarea de preț este mai sus, respectiv Croația, Cehia, Italia. În fapt, carnea din Ungaria are acces în toată Europa.
Prețul materiei prime influențează însă prețul mezelurilor, iar prețurile au evoluat foarte mult, de la începutul anului pînă în prezent. În Germania, care este o piață-barometru pentru prețul cărnii, de la începutul anului până acum, cotația la carnea de porc a crescut cu 30%-40% față de anul trecut. În consecință, costurile de producție au crescut și toți producătorii anunță majorări, un fenomen delicat, deoarece consumatorul va fi nevoit să plătească mai mult pentru produse, în final.
Creșteri foarte bune s-au înregistrat și pe categoria cafea gata preparată (Mizo Coffee Selection), unde am lansat produse noi, fără zahăr: un latte macchiato cu îndulcitor și o cafea cu lapte fără cofeină. Am reușit să activăm aceste produse în lanțurile de magazinele din România.

Mizo Coffee Selection este o gamă diversificată, formată din: Flat White, Espresso, Capuccino, Americano şi Melange. Produsele care vin în completarea aromelor deja existente pe piaţă sunt variante la 330 ml, fără lactoză: Espresso – fără lactoză, fără zahăr, fără îndulcitor, Latte Machiato – fără lactoză, fără cafeină, cu îndulcitor, Doppio – fără lactoză, cu îndulcitor.

În portofoliul d-voastră actual, procentual, cât reprezintă produsele marcă proprie și cât cele de brand? Piața românească încurajează dezvoltarea de mărci proprii?
Produsele marcă proprie reprezintă o treime din businessul nostru în Romania, restul sunt branduri. Piața și partenerii noștri sunt deschiși către proiecte de marcă proprie, avem colaborări cu jucători importanți și contracte de lungă durată pe multe produse. Permanent apar solicitări de dezvoltări de produse noi, există categorii care încep să crească. Când un produs și o categorie încep să crească, retailerii se gândesc să introducă imediat o marcă proprie. Așa se întâmplă, de pildă cu iaurtul grecesc, care are o tendință pozitivă și există solicitări din partea partenerilor noștri pe proiecte de acest fel.

Mărcile private aparținând Sole Mizo Romania includ: lapte UHT, ESL, smântână, brânză topită, brânză proaspătă, unt, telemea, cașcaval și mozzarella. De altfel, primele produse pe care le-au creat în Romania (lapte UHT) au fost mărci proprii – cu parteneri cu care, în mare parte, lucrează și în prezent.

Cum comentați investiția în mărcile proprii – poate aduce beneficiul așteptat?
În România, mărcile proprii nu sunt la nivelul atins în Europa, iar potențialul lor de creștere este mare. Dacă nu ai contracte pe proiecte de mărci proprii, cu singuranță partenerii le vor dezvolta cu altcineva, care este deschis. Dacă nu am intra pe astfel de proiecte, ar însemna să limităm dezvoltarea de volume pe care le-am putem face în Romania. În cele patru fabrici din Ungaria, pe categoria lactate, procesăm peste 1 mil. litri de lapte pe zi, avem unități de producție de capacitate mare, așadar suntem un furnizor capabil să facă față la volume foarte mari și ne dorim clienți care au nevoie de volume mari.
Fabrica din Bácsbokod, Ungaria este specializată pe brânzeturi, cea din Csorna face inclusiv Mizo Coffee Selection, unt și creme de unt, concentrate din proteine din lapte, fabrica din Marcali,este specializată pe deserturi din lapte, de exemplu: brânză proaspătă învelită în ciocolată.

Au fost produse care au stagnat? Din ce motive?
Au existat și proiecte de marcă proprie la care am renunțat, din cauza faptului că prețurile noastre nu au fost considerate competitive. Per total marcă proprie suntem în scădere față de anul trecut. Mă refer la produse de bază, lapte și smântână.

Aveți proiecte de mărci proprii pentru 2020?
Dezvoltarea de mărci proprii este un process continuu pentru Sole Mizo Romania și primim permanent solicitări din partea partenerilor noștri. Avem câteva proiecte în derulare pe zona de lapte de consum, la care urmează să definitivăm ambalajul, dar nu vă pot dezvălui mai mult.

Ce produse din portofoliu se află în prezent pe un trend ascendent în 2019?
Și pe lactate, și pe mezeluri, și pe carne înregistrăm creșteri. Categoric, produsele din categoria Mizo Coffee Selection au crescut. Pe lactate avem un proiect cu un partener local – am lansat anul trecut gama de lactate Din Țara Ta, și acesta s-a aflat pe un trend ascendent. Pe partea de mezeluri suntem în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar la carnea de porc vă spuneam deja că sunt creșteri între 50%-100% în fiecare lună. “Din țara ta” este o marcă proprie, brandul este înregistrat de Sole Mizo Romania pentru Uniunea Europeană. Este fabricată cu un partener din Dej, județul Cluj.

Care sunt produsele-vedetă pe care le comercializați?
În categoria Mizo Coffee Selection produsul-vedetă este Espresso. Este o cafea clasică, preparată din cafea Arabica 100 % și lapte 2,8 %. În categoria mezeluri, produsul-locomotivă este salamul nostru de iarnă, Pick, care se fabrică după aceeași rețetă de 150 de ani, de la înființarea companiei. De-asemenea cârnații de Mangalica, sunt un produs de mare succes. Driverii de volum sunt mezelurile Pick & Herz, carnea și piesele din carne, iar pe lactate Mizo Coffee Selection.

Ați lansat produse noi în 2019?
Am lansat câteva produse GMO-free, sub brandul Herz, care sunt deja active în câteva rețele importante de retail. Sunt mezeluri provenite din carne de la animale crescute cu hrană nemodificată genetic, produse mai sănătoase, pentru care avem toate certificările necesare. Pe partea de lactate, sub brandul Mizo, am lansat o gamă de milk shake-uri la 315 ml. Sunt patru sortimente: cu gust triplu de ciocolată, caramel sărat, căpșuni și vanilie. Rețetele au fost gândite astfel încât să se simtă că este un milk shake, avem mare încredere în acest produs!

Aveți produse special destinate exclusiv sectorului HoReCa?
În HoReCa comercializăm smântână la 5 kg, cremă de unt la 5 kg, două sortimente de bacon și o sortimentație de șuncă presată.

Pentru 2020, pregătiți lansări de produse noi?
În Ungaria avem un departament de Product&Development implicat în dezvoltarea de produse noi. Orice produs se dezvoltă în țara vecină, cu siguranță va ajunge și la noi! Noi trebuie să decidem dacă îl aducem cu ambalajul din Ungaria sau îi facem un ambalaj specializat, adaptat pentru piața din România. Avem în pregătire un desert din lapte, cu înveliș de ciocolată cu procent mare de proteine, produs pe care l-am prezentat și pe care sperăm să îl activăm pe piața din Romania.

Ce aveți pe masa de lucru în prezent?
Lucrăm la finalizarea bugetului pe 2020, care urmează să fie aprobat la nivel de bord. Pe anumite categorii am estimat creșteri, pe partea de mărci proprii vom fi mai ponderați, nu ne așteptăm să creștem foarte mult în perioada următoare. Vom consolida acele categorii care au avut succes și vom crește cifra de afaceri dezvoltată cu actualii clienți.

Remarcați trenduri în piața românească, la care ar trebui să fim cu toții atenți?
La nivel mondial există tendințe de consum care se regăsesc și în România. Vorbim, în primul rând, de nevoia de a mânca mai sănătos, fără E-uri, fără conservanți. Noi răspundem cu gama de produse Mizo fără lactoză, mai ușor de digerat, destinate și consumatorilor cu intoleranță. Avem unul dintre cele mai complexe portofolii de produse fără lactoză din piața din România. Cred că ar merita să dezvoltăm o colaborare mai strânsă cu partenerii noștri din retail pentru a promova această gamă de produse la raft. Produsele GMO free sau cu procent mare de carne (șunca noastră Panon are 94% carne) pe care le avem în sortimentație se înscriu și ele în această tendință către un consum mai sănătos.

Gama de produse fără lactoză include lapte UHT, iaurt natur, brânză Trappist, creme de unt natur/paprika, smântână, lapte cu cacao, brânză proaspătă, desert din lapte, iaurturi cu fructe (căpşuni/piersici), unt și smântână UHT 20%.

Articolul precedentProfi și-a propus să preia lanțul de magazine locale Pram Maya
Articolul următorPe 21 noiembrie, Oepia vă așteaptă la standul său de la Ro-Fruits & Vegetables Show
Daniela Oancea
Redactor-șef al Modern Buyer din iulie 2017. Absolventă a Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Daniela are o experiență de peste 20 de ani în presă. A început să lucreze ca reporter și apoi ca redactor de știri externe la cele mai importante cotidiene naționale: Tineretul Liber, România Liberă și Evenimentul Zilei. Și-a continuat cariera ca Business Editor pentru Mediafax și apoi ca Redactor-șef la diferite publicații Business to Business, precum și ca expert media, în trei proiecte europene: PHARE/SAPARD. Danielei îi puteți scrie pe adresa daniela.oancea@modernbuyer.ro