Moșia Chindia vrea să aducă hrană sănătoasă unui milion de familii de români în următorii zece ani

Moșia Chindia – o fermă din România unde mai multe specii de animale sunt crescute prin pășunare – are în plan ca, în următorii zece ani, să aducă hrană sănătoasă unui milion de familii de români. Porci, curcani, găini, rațe și alte păsări de curte cresc pe o pășune lângă Târgoviște, pe o suprafață de peste 3 hectare. Animalele au acces permanent la iarbă, se bucură de lumină naturală, resimt schimbările de temperatură firești ale mediului, își caută singure hrana diversificată și pot zburda liber pe o suprafață generoasă. Această modalitate de creștere, dezvoltată în SUA și cunoscută ca sistemul „Pasture Raised” (creștere prin pășunare) creează condiții unice de viață pentru animale.

În sistemul de „Creștere prin pășunare”, animalele se dezvoltă potrivit ciclului natural, care poate dura până la 10 luni pentru porci, fără stimulare artificială. Calitatea produselor obținute este superioară majorității alternativelor din comerțul de profil din România.
Vlad Miriță și Dan Cîrstea, fondatorii Moșia Chindia, își propun să deschidă apetitul românilor pentru o abordare ecologică și regenerativă în creșterea animalelor și în rândul altor fermieri și antreprenori. Cei doi parteneri doresc să ajute încă alți 100 de fermieri să adopte cu succes sistemul de Creștere prin pășunare a animalelor.

Potrivit celor doi asociați, nevoia familiilor din România de carne sănătoasă, obținută prin creșterea animalelor în mediul lor natural, este foarte mare.

„Acum 10 ani am avut niște probleme medicale, care m-au făcut să înțeleg pe propria piele valoarea hranei pentru sănătatea mea și a familiei mele. Atunci am început să creștem animale în curtea părinților mei și l-am descoperit pe Joel Salatin și faimosul sistemul “Pasture Raised”, care pentru americani este superior certificării organice (echivalentul american al certificării Bio). […] Moșia Chindia este un proiect de suflet, prin care dorim să schimbăm în bine alimentația și viața cât mai multor oameni”, a declarat Vlad Miriță.

„Anul trecut, eram în plină pandemie, și – ne aducem aminte de problemele de aprovizionare cu alimente – , mi-am dat seama că avem nevoie cu toții în România, și mai ales familiile cu copii, de surse de hrană sănătoasă, pe plan local, și i-am propus lui Vlad să transformăm hobby-ul într-o fermă care să promoveze acest mod de creștere a animalelor”, a adăugat Dan Cîrstea.

Produsele Moșia Chindia – carne de porc, pui și curcani (carcasă și piese) și produse din carne (cârnați, crenvurști, rulade etc.) pot fi procurate simplu prin contact direct telefon, pe pagina de Facebook Moșia Chindia și, în curând, pe propriul site al fermei.
Ferma își propune să atragă parteneri pentru realizarea unei platforme de e-commerce și pentru extinderea bazei de comercializare către băcăniile și restaurantele premium, din București și împrejurimi.

Moșia Chindia este deschisă la parteneriate cu persoane și companii care înțeleg beneficiile conceptului „Pasture Raised” și doresc să le facă accesibile pe piața din România.

În anul 2010, Vlad Miriță a început să își cultive pasiunea pentru animale înființând o fermă de animale alături de tatăl său. Pe această bază, alături de Dan Cîrstea a înființat Moșia Chindia, prima fermă de animale multispecie cu Creștere prin pășunare, din România.