Moldovenii de la Vinăria din Vale pregătesc un brand nou pentru piața din România. „Începem din București și sperăm să pătrundem în toată țara”

Pe Andrian Davidescu, Directorul Comercial al cramei Vinăria din Vale, din Republica Moldova, l-am întâlnit la Festivalul Vinului Moldovei, organizat în octombrie la București, eveniment desfășurat simultan cu Ziua Națională a Vinului de la Chișinău. Vinăria pe care o reprezintă este o afacere de familie înființată de tatăl său, Vladimir Davidescu. Compania, membră a Uniunii Vitivinicole a Regiunii Geografice Delimitate Valul lui Traian, a fost fondată în 2006. Astăzi produce soiuri internaționale: Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Rosé, Pinot Noir, Pinot Grigio, Saperavi, Riesling, Muscat Otonnel, Rkatsiteli, dar și soiuri autohtone: Fetească Albă și Fetească Neagră.

De unde provin vinurile cramei Vinăria din Vale?
Plantația din Sudul Moldovei este situată în arealul Valul lui Traian. Familia noastră deține vinăriile cu numele de brand Vinăria din Vale și câteva podgorii. Podgoriile nu se află toate în același loc. Aceasta pentru că strugurii albi cresc mai bine în centrul țării, strugurii roșii, mai mult în sud. Avem podgorii în Doina, în Slobozia Mare, în Vulcănești, Finichioi. Avem și în nord, în zona Săseni; în total o suprafață de peste 1.000 de ha și un sortiment de vinuri variat.

Cum ați înființat Vinăria din Vale?
Pe vremea comuniștilor, noi nu aveam proprietăți, dar înainte de asta, străbunicii și bunicii mei aveau vii. Acestea au fost confiscate de comuniști, ulterior recuperate de familia mea și apoi extinse. Străbunicul făcea vin pe care îl exporta în România și Ucraina. Deși nu avea tehnologiile de care dispunem acum, vinurile erau foarte bune și mergeau foarte bine. Se ocupa și cu creșterea de albine și cu producția de miere. Tata a reînceput să se ocupe de vii în perioada 1990-2000.

La Vinăria din Vale, tradiția se combină cu cele mai avansate tehnologii. Fabrica este dotată cu utilaje de ultimă generație: Bucher Vaslin, Eno Veneta și Laffort. Un rol important în desăvârșirea calităților gustative ale vinului îl are maturarea în baricuri de stejar franțuzesc de calitate superioară. Linia de îmbuteliere are o capacitate de 6 mii de sticle pe oră și este una dintre cele mai performante din Republica Moldova.

Ce ați reușit să faceți de atunci încoace?
Am recondiționat vinăriile în totalitate, ne-am extins producția, am mărit exportul. Acum exportăm în Canada și SUA. Suntem cel mai mare exportator de vinuri din Republica Moldova în Canada. Canadienii preferă Cabernet Sauvignonul și Sauvignon Blanc. Vor un vin bun, la un preț cinstit. Peste 1 milion de sticle pleacă acolo, anual. După cum știți, exportul de băuturi alcoolice în Canada este monopol de stat și se face numai prin intermediul agenților specializați, nu direct prin rețele. Vinul nostru mai pleacă în Japonia și în China. Recent am efectuat un export în Coreea de Sud. Colaborarea cu sud-coreenii este într-un stadiu incipient, dar pot să vă spun este că ei preferă vinul sec, japonezii vor ceva autentic, un vin cum este Feteasca Neagră; Feteasca Albă, în principiu ceva diferit de ceea ce pot să ofere alte țări – cum ar fi Franța, de unde cumpără Merlot și Cabernet Sauvignon. Republica Moldova are aceste soiuri, dar a fost nevoie să mergem pe aceste piețe pe categorii de preț mai înalte, cu niște vinuri specifice țării noastre. La categoria de preț înalt putem să concurăm cu o Fetească Neagră, cu o Rară Neagră, cu o Fetească Regală.

Feteasca Neagră Premium ediția 2016 a obținut medalie de aur la concursul Mundus Vin 2018, competiție care se desfășoară anual în Germania, în preajma celei mai mari expoziții de vinuri din lume — Prowein.

Cât din producție pleacă în Japonia?
Nu sunt volume mari, exportăm câteva containere pe an, dar nu poți să cucerești o piață precum Japonia, atât de sofisticată, într-un termen scurt. Best sellerul nostru în Japonia este Feteasca Neagră, unde exportăm începând din 2013-2014.

Vinăria din Vale a lansat în 2018 o nouă gamă în categoria premium: Fetească Neagră, Cupaj Chardonnay & Fetească Albă și Codru, iar odată cu acestea și o campanie de comunicare cu genericul „Împărtășește ceea ce faci mai bine”.

Vinurile premium pot fi găsite la un preț atractiv în rețelele de retail din Republica Moldova: Nr 1, Metro, Fourchette, Fidesco și Family Market, dar și în restaurantele din Chișinău, precum: Gastrobar, Mezzo sau Pegas.

Ați încercat să intrați cu vinurile voastre pe piața din România?
Urmează, de anul acesta lucrăm la asta. România este o piață interesantă, cu o concurență mare. Dacă vii aici trebuie să depui efort, să ai o echipă bună. Noi am găsit o echipă cu care urmează să intrăm pe piața românească, și o să lansăm un brand nou pentru România, special creat pentru această piață. O să începem din București și sperăm să pătrundem în toată țara. În fază incipientă o să începem cu volume mici, și în Retail, și în HoReCa, apoi o să ne extindem. Avem planuri, dar n-aș vrea să vorbesc despre ele înainte să se întâmple.

Vă veți duce mai degrabă în IKA sau în magazinele specializate?
Fiecare produs își are cumpărătorul său, o să venim cu un produs pentru retail, unul pentru HoReCa, unul pentru magazinele specializate. Suntem în plin proces de producție. Cred că în 2019, la mijlocul anului, veți vedea primele produse în piața din România.

Ați făcut o evaluare a pieței din România?
Da, am luat un raport Nielsen, un studiu. În urma lui, am luat hotărârea să intrăm cu toată gama – roșu, alb, rose. Rose-ul e în trend acum, are o creștere frumoasă, nu se compară ca volum cu vinul roșu sau alb, dar e în creștere. În Republica Moldova, cel puțin, volumele sunt 50-50 între vinurile roșii și albe, dar vinul alb este în creștere. Bănuiesc că oamenii vor un vin mai ușor, aceasta este tendința, vinurile albe cresc în volum. E o creștere care a fost vizibilă în ultimii 5-10 ani. Mai demult domina vinul roșu. Poate vinul roșu domină încă în categoria vinurilor de calitate, premium, ultra-luxury, dar eu mă refer la vinul de volum. Vinul de volum este alb.

Cine sunt partenerii voștri, acasă, în Republica Moldova?
Lucrăm cu toate rețelele de retail din Republica Moldova; cu Nr 1, Linella, Fidesco, Green Hills. Avem distribuție cu acoperire națională. Cabernet-ul, Merlot-ul, Feteasca Albă produse de noi sunt foarte populare la noi în țară.

Vinul tău favorit de la Vinăria din Vale, care este?
N-aș putea să spun; toate sunt favoritele mele… dar în special soiurile autohtone!

Articolul precedentCanpack România deschide o nouă linie de producție la fabrica din București
Articolul următorCarmen Gavrilescu, Președinte APSS: „Prognozăm o producție totală de 2.400 de tone de Salam de Sibiu în 2018”
Daniela Oancea
Redactor-șef al Modern Buyer din iulie 2017. Absolventă a Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Daniela are o experiență de peste 20 de ani în presă. A început să lucreze ca reporter și apoi ca redactor de știri externe la cele mai importante cotidiene naționale: Tineretul Liber, România Liberă și Evenimentul Zilei. Și-a continuat cariera ca Business Editor pentru Mediafax și apoi ca Redactor-șef la diferite publicații Business to Business, precum și ca expert media, în trei proiecte europene: PHARE/SAPARD. Danielei îi puteți scrie pe adresa oancea.i.daniela@gmail.com