Ministerul Mediului: „Industria alimentara nu va plati contributia la fondul de mediu daca operatorii nu sunt vinovati de neindeplinirea tintelor asumate”

Dupa mai multe saptamani de intalniri si dezbateri intre patronatele si federatiile din industria alimentara si institutiile statului, oficialii din Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) au anuntat astazi ca „industria alimentara nu va plati „contributia la fondul de mediu” de 2 lei/kg ambalaj daca operatorii alimentari nu sunt vinovati de neindeplinirea ţintelor asumate”. anuntul a fost facut de ROMALIMENTA in cursul zilei de astazi, printr-un comunicat de presa trimis la redactie.
Potrivit informarii ROMALIMENTA, legislatia in vigoare impune aceasta plata in data de 25 ianuarie a.c.. „Asadar, este necesara o Ordonanta de urgenta care sa reglementeze, asa cum am solicitat in repetate randuri abrogarea platii contributiei pentru lunile noiembrie-decembrie 2015, in cazul operatorilor alimentari care au avut contracte valide cu operatorii de transfer de responsabilitate si regandirea cuantumului contributiei, pe baza unor criterii financiare si obiective, astfel incat sa devina rezonabila, echitabila si nediscriminatorie”, se mai precizeaza in comunicatul ROMALIMENTA.
Pe termen lung, patronatele din industria alimentara considera ca este foarte importanta revizuirea legislatiei din domeniu pentru intregul lant valoric de gestionare a ambalajelor, in asa fel incat sa existe responsabilitati financiare si operationale clare pentru fiecare parte a sistemului.
In lipsa acestor masuri, plata contributiei poate insemna marirea costurilor si implicit a pretului alimentelor, scumpirile putand ajunge in cazul unor categorii (apa minerala, conserve fructe legume, lapte, etc) si la 30% fata de nivelul actual.

Reamintim, situatia a fost generata de faptul ca anul trecut, Administratia Fondului pentru Mediu a aplicat amenzi usturatoare mai multor Organizatii de Transfer de Responsabilitate datorita faptului ca acestea din urma au raportat cantitati de deseuri colectate si reciclate mai mari decat in realitate. Astfel, foarte multe companii care au avut contracte incheiate cu aceste organizatii sunt nevoite sa plateasca Administratiei de Mediu zeci de mii de euro pana la data de 25 ianuarie, reprezentand 2 lei pe kilogram de deseu nereciclat in fapt de OTR. In aceste conditii, pentru solutionarea situatiei, patronatele din segmentul alimentar au solicitat inclusiv amnistii fiscale pentru rapoartele producatorilor pentru anul 2015 si suspendarea aplicabilitatii tarifului mai sus mentionat. Aplicarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si a legislatiei subsecvente afecteaza grav sectorul industriei alimentare autohtone care este estimat la aproximativ 200.000 de angajati si o cifra de afaceri de aproximativ 10 miliarde.
Patronatele din domeniu estimeaza un consum de ambalaje de aproximativ 25.000 tone pentru industria de conserve, 80.000 tone pentru industria vinului si 22.000 tone pentru bauturile spirtoase.

Articolul precedentItalia: Produsele premium si ecologice, surse de crestere pentru piata marcilor proprii
Articolul următorAltex a deschis un nou magazin, intr-un spatiu ce a fost detinut de Domo
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.