La Plage, Alira, Cuvée Sissi și Diamond, premiate la Concursul de Vinuri Rose ediția a VII-a, 2019

La Plage Rose (Crama Rasova) și Diamond (Domeniile Averești) au câștigat premiile pentru cele mai bune vinuri rose românești din recolta 2018, în cadrul Concursului de Vinuri Rose, organizat de trei membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România – Răzvan Stoenescu, Iulian Grigorescu și Laurențiu Horodnic – și susținut de Carrefour România. Aflat la a VII-a ediție, Concursul de Vinuri Rose a inclus două secțiuni: o selecție de 16 vinuri îmbuteliate din recolta anului precedent, liniștite, seci, nearomate, și o selecție de 5 vinuri aromate, toate cu prețuri de raft cuprinse între 20 și 60 RON.


Anul acesta, juriul a fost format din 21 de membri, din rândul Asociației Degustătorilor Autorizați din România, absolvenți ai cursurilor Wine and Spirit Education Trust, somelieri, comunicatori și bloggeri de vin, alături de distribuitori și comercianți de specialitate. Pentru prima dată, în acest an, din juriu au făcut parte și experți străini, care au venit alături de specialiștii români cunoscuți din România.

Potrivit organizatorilor, Răzvan Stoenescu, Iulian Grigorescu și Laurențiu Horodnic, producția românească de vinuri rose devine din ce în ce mai diversificată. “Statisticile din ultimii ani arată creșterea mare a consumului și producției de rose-uri și în România. Noi, cei implicați în acest concurs, ne dorim să promovăm acest trend de consum al rose-urilor și să promovăm vinurile de calitate produse în România, considerând că, după Franța, avem cea mai mare și variată ofertă”, a declarat Răzvan Stoenescu, din partea vin2.ro.

“Carrefour a decis ca, pe lângă acțiunile dezvoltate în rețeaua proprie, să susțină promovarea vinurilor românești. Apreciem inițiativa Concursul de Vinuri Rose ca fiind o recomandare de consum din partea unor pasionați ai lumii vinurilor, pe care dorim să-i sprijinim în demersul lor”, a declarat Mircea Niculescu, buyer Carrefour și membru al juriului. El a apreciat prețurile competitive ale rose-urilor aflate în concurs, pe care le consideră un atu pentru promovarea acestora la nivel larg.

Concursul de Vinuri Rose a avut loc joi, 16 mai. Este un eveniment devenit tradiție, recunoscut pentru relevanța selecțiilor și consistența criteriilor de desemnare a câștigătorilor. Acesta este însă primul an în care a fost introdusă categoria vinurilor rose aromate. Lista completă a câștigătorilor selectați în acest an este disponibilă pe pagina de Facebook Concursul de Vinuri Rose.