In ziua de azi, cumparatorii, „inarmati” cu mai multe dispozitive si conectati aproape permanent, impun comerciantii termenii lor. Noi definiții ale valorii sunt din ce in ce mai personalizate si contextualizate, extindinzandu-se dincolo de conceptul produs fizic si nemailegandu-se numai de pret, calitatea si serviciile fiind tot mai importante. Drept urmare, unde anume iti atragi si servesti clientii a devenit provocarea retailerilor, iar comertul multichannel pune la grea incercare asa-numitul comert traditional – sunt cateva dintre insight-urile trasate de Kantar Retail.
„Adaptarea la aceste schimbari si valorificarea lor reprezinta o provocare formidabila atat pentru producatori cat si pentru retaileri. Anterior acestor schimabri, avantajul competitiv era realizat prin investirea de miliarde de euro in fabrici, centre de distributie si magazine, cu scopul de a se dezvolta si a-si realiza marjele de profit. Insa, in „era” digitalizarii trebuie ca acestia sa-si reconfigureze strategiile pentru a se adapta comertului secolului 21. Numai acei retaileri si producatori care vor reusi sa-si “re-implice”, sa re-imagineze valoarea, sa reinventeze formatele si modul de a face comert, vor prospera”, spun analistii Kantar Retail.
Kantar Retail ofera cateva directii prin care comertul cu amanuntul poate fi reconfigurat:
– Re-implicarea consumatorilor (REengage Shoppers) – Noile tehnologii reprezinta un element care fragmenteaza “relatia” cumparatorilor cu retailerii si brandurile. Concurenta pentru atragerea cumparatorilor este haotica si intesiva – mesajele adresate trebuie sa fie constante si regulate. Re-engagement-ul cumparatorilor inseamna personalizare. Mai exact, retailerii si furnizorii trebuie sa ajunga sa-si inteleaga cat mai bine cumparatorii pentru a le aduce oferte distincte, personalizate si sa le „intretina” experienta de shopping samd.
– Re-imaginarea valorii (REimagine Value) – Pe masura ce atributele valorii devin tot mai personalei, mai dinamice, mai contextuale si volatile, retailerii si furnizorii trebuie re-inventeze valoarea ca sursa de diferentiere. Mai degraba decat o definitie bazata aproape exclusiv pe pret, in viitor valoarea va fi definita de cei care detin stiinta de a oferi cumparatorilor calitate si servicii pe masura.
– Re-inventarea formatului (REinvent Format) – Spatiul fizic si virtual in care retailerul atrage cumparatorul este foarte important. Suntem martori la o relocare a locului de desfasurare a evenimentelor, o “raxbunare” a spatiului fizic, precum si la o adevarata “reformatare” a modului in care conceptele ofera confort, eficienta si experienta de shopping. De exemplu, categorii de produse care se regaseau in anumite formate acum nu mai sunt, iar modul de vanzare si servire au fost modificate. In acelasi timp, integrarea instrumentelor digitale in magazinele fizice este inca in faza incipienta. Unirea acestor modificari necesita o reinventare a formatelor de magazin si scopului lor.
– Reorientarea Commerce (REtool Commerce) – Cumparatorii cer o experienta omni-channel, iar majoritatea comerciantilor si furnizorilor inca nu sunt pregatiti sa ofere cu adevarat o experienta de cumparare multichannel. Amazon, Alibaba, precum si alti retaileri care au revolutionat practic industria de retail pun o presiune enorma asupra „modelului” de comert ce se bazeaza pe marjelor de pre. Astfel, furnizorii trebuie sa lupte pentru a mentine aceasta ecuatie de profit.