Gospodăria Țărănească Costețchi Valentin, deținută de doi antreprenori din Soroca, Valentin Costețchi și Igor Tcaci, se remarcă printr-o dezvoltare accentuată, devenind, în cei 6-7 ani de la înființare, unul din cei mai importanți producători și procesatori de fructe moi din Republica Moldova. Fondată în 2017, această afacere de familie s-a dezvoltat etapizat: înființarea unei plantații de coacăz negru pe 62 de hectare, cea mai mare ca suprafață în această țară, modernizarea acesteia prin investiții în infrastructura de producere, certificare GlobalG.A.P., investiții în sisteme de irigare și apoi dezvoltarea soluțiilor de manipulare post-recoltare. Cea mai nouă investiție a GȚ Costețchi Valentin datează de la finalului anului 2024, când a fost dat în exploatare Centrul Logistic de pre-răcire, prelucrare, congelare și păstrare a pomușoarelor pentru export. Investiția oferă acestui producător și posibilitatea de a-și diversifica oferta de fructe moi, prin colectarea de marfă de la producătorii mici din regiunea în care este situat. În acest fel, fermierul poate deveni mai atractiv și poate dispune de cantitățile necesare pentru accesarea de noi piețe. România este una din piețele strategice de desfacere vizate de acest producător, potrivit celor declarate de Igor Tcaci, reprezentantul GȚ Costețchi Valentin.
Când ați înființat plantația, ce puneți pe piață și care au fost cele mai importante etape de dezvoltare pentru afacerea dumneavoastră?
Gospodăria Țărănească Costețchi Valentin și-a început activitatea în 2017, în raionul Soroca, cultura de bază fiind coacăzul negru. În prezent, dispunem de o suprafață de 85 de hectare de teren agricol, din care 62 sunt plantate cu coacăz. Am optat pentru o specie de arbust fructifer cu o durată de viață mai lungă, de 12-15 ani și cu o productivitate bună la hectar. În primii ani de activitate, ne-am axat pe extinderea arealului de plantații, modernizarea lor, investiții în tehnică și utilaj agricol specializat. Apoi am continuat investițiile pentru dezvoltarea infrastructurii de irigare prin picurare, pentru că fără aceasta nu putem funcționa optim.
Am conștientizat necesitatea de a îmbunătăți procesele de producție și management și am obținut certificarea conform standardului GLOBALG.A.P.
Odată cu modernizarea infrastructurii de producere, ne-am orientat către investiții în dezvoltarea soluțiilor de manipulare post-recoltare. În luna decembrie 2024, am dat în exploatare un Centru Logistic de pre-răcire, prelucrare, congelare și păstrare a pomușoarelor pentru export. Centrul logistic prevede un flux de procesare a producției horticole de aproximativ 1800 de tone/an, dintre care circa 800 de tone reprezintă producție proprie. Noua noastră investiție ne permite, de asemenea, să procesăm fructele în funcție de viziunea de transformare în materie primă (produse congelate, uscate, gemuri, paste, soluții concentrate etc). Astfel, valorificăm produsele în proporție de 100%, fără a înregistra pierderi. Investiția, materializată cu suportul acordat în cadrul proiectelor Livada Moldovei, ODA, Chemonics, ne permite să accesăm noi piețe de desfacere, dar și să ne diversificăm oferta de fructe moi prin colectarea de zmeură, mure, agrișe etc de la producătorii mai mici din regiunea în care ne situăm.
Așadar, în prezent, punem pe piață o gamă diversificată de fructe moi, atât în stare proaspătă cât și congelată: coacăze negre, zmeură, mure, afine, cășpuni, agrișe.
Unde vă desfaceți producția în acest moment și cu ce rezultate?
O parte din producție, circa 50 de tone de coacăze negre în stare proaspătă, a fost comercializată pe piața internă, iar o altă parte la export. În 2024, am făcut niște teste și am reușit să exportăm circa 135 de tone de coacăze congelate, în țări precum Serbia, Polonia sau Belarus. Suntem la început de drum pe partea de exporturi și sperăm că pe termen scurt și mediu vom reuși să fim prezenți pe piața din România, Serbia, Polonia sau Germania. Toate aceste investiții de care am povestit, ne ajută să ne pregătim mai bine pentru a deveni un mare exportator. Beneficiem de suport și know how pentru identificarea de noi piețe de desfacere și din partea Asociației Pomușoarele Moldovei, fiind membru al acesteia.
Pe viitor, pentru piața din România, ce tip de produs doriți să exportați: proaspăt sau congelat?
Credem că suntem pregătiți să oferim clienților din Româia atât fructe proaspete cât și congelate, începând de la zmeură, coacăze, căpșuni, afine, mure până la agrișe. Suntem în etapa de identificare de clienți pe piața din România, pentru că până acum, până să dăm în folosință acest centru logistic, ne-a fost dificil să pregătim marfa așa cum trebuie, așa cum se cere pe piața din România. Pentru a răspunde cerințelor de ambalare, am comandat recent în Polonia un echipament performant care va fi adus și instalat undeva în luna aprilie anul curent. În acest moment, noi putem să oferim marfă ambalată la 10 kg și 1,5 kg, dar odată ce vom instala acest nou echipament, vom putea împacheta fructe noi în gramaje diverse: de la 200 de grame până la 1 kg.
Înțelegem că cerințele rețelelor de retail din România se îndreaptă către ambalaje mici, între 200 și 500 de grame și că există potențial important de vânzare și de consum pe această piață. De altfel, din datele statistice la care avem și noi acces, România a devenit principala piață de desfacere pentru pomușoarele proaspete, fiind atractivă pentru noi, producătorii.
Cum apreciați că a evoluat consumul de fructe moi în Republica Moldova? Dar în alte piețe? Ați resimțit un trend pozitiv pentru acest tip de fructe, în toate piețele?
Potrivit datelor oficiale și informațiilor furnizate de asociațiile de profil, pe plan intern, consumul de pomușoare a crescut foarte mult în ultimii 10-15 ani, fiind adesea preferate de consumatori. În ultimi doi ani, estimăm că se consumă circa 7,7 kg de persoană/anual. Între 2016-2020, consumul de pomușoare în Republica Moldova, pe cap de locuitor, era de circa 4 kg de persoană anual, așadar tedința continuă. Și pe alte piețe avem semnale că situația este îmbucurătoare, tot mai mulți consumatori iubesc aceste fructe și le consumă din ce în ce mai des. Nu am date exacte despre consumul de coacăze, zmeură, mure etc din alte țări, dar vedem că inclusiv în România se consumă tot mai mult, oferta la raft este tot mai diversficată, interesul comercianților pentru fructele noastre este în creștere, iar asta ne face să rămânem optimiști.
Ce alte planuri aveți pentru restul suprafeței de teren pe care o dețineți?
Anul viitor, respectiv în 2026, plănuim să plantăm zmeură, pentru că avem o suprafață de teren disponibilă de 23 de hectare. Echipamentele agricole pe care le deținem se pretează să fie folosite pentru ambele tipuri de culturi, atât coacăze, cât și zmeură. Pentru restul de fructe, vom colecta, așa cum am precizat, de la micii producători din regiunea noastră, o parte dintre aceștia neavând infrastructura logistică necesară pentru export. În acest fel, credem că vom ajuta micii producători de pomușoare să crească volumul de marfă exportată.
Intenționați să exportați sub un brand comun, sub un brand propriu?
Da, deja suntem în proces de a înregistrare a unui brand propriu, Moldavan berries – Be healthy! Alături de companie, vrem să înregistrăm și un brand al unei cooperative de întreprinzători pentru a cointeresa micii producători să ne livreze marfa pentru export.
Ce obiective v-ați propus în 2025 pe partea de producție, export și dezvoltare în general?
Obiectivul nostru major pe care îl urmărim este de a deveni cel mai mare producător de pomușoare din regiune, iar astăzi credem că suntem foarte aproape de acest statut. Ne dorim să fim percepuți de către clienți ca fiind cel mai de vază procesator de pomușoare din Republica Moldova, care poate manipula cantități importante de fructe și care are capacitatea de a livra en gros.
În 2025, ne-am propus să reușim să livrăm aproximativ 800 de zmeură, 200 de tone de coacăze și circa 250 de tone de mure. Din aceste cantități, o pondere de circa 20% vor fi livrate în stare proaspătă, restul în stare congelată. Pe partea de dezvoltare, cum spuneam, suntem în așteptarea unor echipamente noi, atât pentru zona de ambalare cât și pe partea de procesare. Am mai investit într-un utilaj de prelucrare a pomușoarelor congelate, care ne va permite să diversificăm segmentul de producere finală , îl așteptăm în 2025 și pe acesta. Suntem optimiști, avem planuri frumoase de dezvoltare, nu ne este teamă să testăm și să implementăm cele ma noi tehnologii de producere și de procesare, trebuie să producem calitativ, să ne adaptăm tendințelor și cerințelor pieței și să avem o abordare corectă în ceea ce facem.