Grupul Carrefour anunță o creștere a vânzărilor de 13,2% în prima parte a anului 2022

Grupul Carrefour anunță o performanță financiară solidă pentru prima jumătate a anului 2022, înregistrând o creștere a vânzărilor cu 13,2%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, un avans de 22% al sectorului de e-commerce și un ROI în creștere cu 10%. Valorile pieței locale, în termeni comparabili, +4,1% pentru H1 și 6,4% pentru Q2, poziționează Carrefour România pe poziția a doua, ca evoluție a cifrei de afaceri, pe plan european.

Grupul Carrefour a câștigat cote de piață reprezentative în țările cheie ale grupului: Franța, Spania și Brazilia. Grupul și-a menținut angajamentul asumat la începutul anului: protejarea puterii de cumpărare a consumatorilor și consolidarea modelului economic, printr-o strategie de preț granulară și un control strict al costurilor. Acestea s-au tradus într-o marjă ROI stabilă de 2,1% pe parcursul semestrului și o îmbunătățire semnificativă de +110 milioane euro a fluxului de numerar net disponibil.

Alexandre Bompard, Chairman și CEO Grup Carrefour a confirmat că achiziția Grupo BIG este finalizată și se fac progrese rapide la nivel de grup pentru integrarea companiei.

Carrefour Taiwan a fost vândut către Uni-President, o operațiune generatoare de valoare pentru grup.

“Carrefour continuă să progreseze și își va prezenta, pe 8 noiembrie, noul plan strategic pentru traiectoria de business cu orizont 2026 și ambițiile pe termen lung” a declarat Alexandre Bompard, Chairman și CEO Grup Carrefour.

Principalele rezultate financiare pentru prima jumătate a anului 2022

 Evoluția H1 2022 vs H1 2021 (în €m)

Vânzări (cu TVA)               +5.4% în termeni comparabili

Venituri operaționale recurente (ROI)     +10%, +1.6% (+€12m) la curs valutar constant

Marja operațională de operare recurentă              –

Venituri operaționale     +12.1% / +€80m

Venitul net ajustat, cota grupului              €(12)m

EPS ajustat          +3.1%

Fluxul de numerar net disponibil liber     +€110 m

Datoria financiară netă (la 30 iunie)          +1.008 milioane eur (inclusiv impactul asupra cursului valutar)

Trimestrul al doilea al anului 2022 se închide cu rezultate solide

Vânzările grupului Carrefour au crescut cu 7,3% în termeni comparabili (LFL) în Q2 (+8,1% LFL în categoria alimente, +2,9% LFL în categoria produse non-alimentare), reflectând o dinamică comercială solidă în contextul inflației, și relevanța modelului multi-format și omnichannel. Această performanță a fost obținută pe o bază comparabilă deja ridicată, cu +3,6% LFL în Q2 2021 și +6,3% în Q2 2020. 

Costurile de distribuție s-au îmbunătățit la 15,3% din vânzările nete, față de 16,3% în H1 2021, în ciuda unei creșteri semnificative a costurilor legate de materiile prime (energie, hârtie etc.). Acestea au beneficiat de un impuls bun al vânzărilor și de planuri de reducere a costurilor. Veniturile operaționale recurente (ROI): +10,0% sau +1,6% la curs valutar constant (efectul valutar a fost pozitiv, în special datorită aprecierii Realului brazilian). Marja operațională a fost de 2,1%, în linie cu H1 2021.

România pe locul 2 la nivel European pentru H1, în ceea ce privește evoluția cifrei de afaceri

Valoarea pieței locale în termeni comparabili (+4,1%) poziționează România pe locul 2 la nivel European pentru H1 în ceea ce privește evoluția cifrei de afaceri. În Q2, Carrefour România a progresat puternic încă o dată, cu o creștere de 6,4% în termeni comparabili (LFL), după creșterea de 8,4% în Q2 2021.

În conformitate cu strategia globală și viziunea omnichannel, Carrefour România închide al doilea trimestru al anului 2022 cu 377 de magazine în toate formatele la sfârșitul lunii iunie 2022 – hipermarket, market și express, precum și prezență online cu livrare pentru întregul portofoliu de produse.

Astfel, în prima jumătate a anului, Carrefour a continuat expansiunea cu 11 deschideri de magazine, dintre care un discounter (Supeco) și 10 Carrefour Express, alături de o extindere a amprentei digitale, printr-un nou partener strategic în e-commerce, Glovo România, care completează parteneriatul puternic existent deja cu Bringo în acest segment. Cifrele înregistrate continuă trendul ascendent al business-ului, după ce Carrefour a înregistrat în 2021 o creștere a cifrei de afaceri de 2%, comparativ cu 2020, ajungând la un total de 2,3 miliarde euro.

Régis Moratin, CFO Carrefour România: „Principala provocare cu care ne-am confruntat anul acesta, ca orice retailer din Europa, a fost gestionarea inflației. Prioritatea noastră a fost să reducem constrângerile care au impactat puterea de cumpărare a clienților noștri, printr-o ofertă extinsă de produse marcă proprie și de prim preț, precum și activări comerciale. Am investit toate efectele pozitive generate de disciplina noastră de control al costurilor în prețurile noastre pentru a ne menține competitivitatea și marjele de operare. În acest sens, portofoliul de etichete proprii s-a extins pe tot parcursul anului, cu peste 125 de articole noi lansate în H1 și acoperă 91% din totalul vânzărilor de produse noi. Ne bucurăm că am reușit să aducem o contribuție pozitivă la nivel de grup, cu sprijinul celor 16.000 de colegi ai noștri. Vom continua să ne consolidăm strategia multiformat și transformarea digitală pentru a ne conecta mai bine cu clienții noștri și pentru a ne continua creșterea consecventă.”

Așa cum era de așteptat, indicii prețurilor de consum s-au accelerat, treptat, în toate țările Grupului, reflectând inflația materiilor prime, costurile de producție și costurile de distribuție. În acest context, comportamentele de consum s-au dovedit a fi reziliente.

Pe parcursul celui de-al doilea trimestru, Carrefour a observat o ușoară modificare a comportamentului de cumpărare, în special în țările europene în care inflația este cea mai pronunțată, cum ar fi Spania și România, reflectând atenția tot mai mare a consumatorilor față de constrângerile puterii de cumpărare. Carrefour răspunde printr-o serie de măsuri precum:

1.            diversitatea de formate, în special cele care oferă cele mai mari reduceri (hipermarketuri, Supeco)

2.            produse marcă proprie Carrefour, care oferă un raport calitate-preț excelent, precum și gama îmbunătățită de produse Simpl’, foarte accesibile. Ponderea produselor cu etichetă privată a crescut în conformitate cu evoluția istorică, iar acum reprezintă mai mult de 32% din vânzări

3.            o poziționare deosebit de competitivă a prețurilor pe cele mai sensibile produse de bază pentru clienți, cum ar fi, de exemplu, prin campaniile “Bonul de Weekend” în România sau     “30 de produse pentru 30 euro” în Franța

4.            atractivitatea programului de loialitate și consolidarea dinamicii promoționale, atât în ceea ce privește numărul de promoții, cât și la nivel de reduceri de preț.

Progres în planul strategic digital 2026

Carrefour și-a propus să fie lider mondial în retailul digital. Carrefour Links continuă să crească rapid, cu 302 parteneri activi la sfârșitul lunii iunie față de 235 la sfârșitul lunii aprilie și o contribuție tot mai mare la ROI.

Digitalizarea serviciilor financiare, condusă de Brazilia, progresează în concordanță cu așteptările. Comerțul electronic a continuat să crească pe o bază comparabilă ridicată, cu o creștere de +16% a GMV în H1 2022. Q2 a înregistrat o accelerație cu +22% creștere după +10% în Q1.

Cu un indice CSR de 108% în primul semestru, Carrefour își confirmă obiectivele pentru perioada 2022-2025.