Chef Rares Moga din Sibiu, alături de echipa Bloj Răzvan și Carmen Siminie au câștigat trofeul Romanian Beef Master. Romanian Beef Master, competiția culinară dedicată cărnii de vită produse exclusiv în România, a inclus cinci echipe de bucătari profesioniști care au gătit chiulotă Permium Angus.
Pentru a decide câștigătorul, jurații au urmărit: modul interpretării rețetei propuse de echipă, care aparținea repertoriului clasic sau putea fi o creație de moment, asocierea cărnii de vită cu legume, leguminoase, verdețuri, fructe, condimente, mirodenii, plante aromatice, corectitudinea gătirii cărnii de vită, sosul, coloristica folosită în vederea evidențierii „reginei farfuriei”, respectiv a cărnii de vită Premium Angus.
Armand Pălăncianu a câștigat competiția Culinariada – destinată tinerilor bucătari
Pentru a sprijini viitoarele generații de profesioniști și artiști gastronomici, creându-le un context în care să se afirme, la evenimentul Romanian Beef Master de anul acesta, a avut loc competiția de juniori Culinariada, în parteneriat cu Guvernul României, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Cele 13 echipe participante s-au întrecut în prepararea chiulotei de vită Premium Angus. Câștigătorul probei a fost Palancianu Armand, Universitatea de Științele Vieții Ion Ionescu de la Brad, Iași, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare.
Carnea de vită produsă în România, apreciată de stelați Michelin
Fiindcă scopul principal al evenimentul a fost promovarea cărnii de vită produsă în România și accesibilizarea gătirii acesteia, pe lângă competițiile profesioniștilor, au avut loc demonstrații cu multiple tehnici și bune practici de gătire a cărnii de vită. Publicul prezent a putut descoperi și chiar învăța la fața locului iar apoi degusta preparate diverse din piese precum brisket, rasol cu os, picannha, limbă, coadă, vrăbioară, burtă, skirt steak, antricot, etc.
Nu doar publicul dar și chefii prezenți la eveniment, reprezentând Italia, Spania, Franța, Olanda si Turcia au fost profund impresionați de calitatea cărnii Premium Angus care a fost degustată la eveniment.
Oricare dintre preparatele degustate la fața locului, fie în competiții sau la standurile de gătire liberă, au fost unanim lăudate de public, de specialiști și chefi stelați Michelin, unii dintre ei spunând chiar că ”nu au mai gustat o carne de vită cu atâta aromă și savoare”.
Pasionații de produse rafinate și preparate creative au putut lua parte chiar și la un seminar despre maturarea cărnii de vită în mediu uscat. Lui Chef Radu Zărnescu, vice președintele Euro-Toques International, i s-au alăturat invitații Marian Ochea – Medic veterinar specializat în creșterea și exploatarea bovinelor și Ioan Costa – specialist și cercetător în conservarea, cultivarea și prepararea ciupercilor, pentru a dezbate importanța maturării cărnii, impactul pe care o bună maturare îl are asupra fibrelor și frăgezimii cărnii dar și pentru a propune câteva experimente de maturare, în grăsime ridicată, whisky, pastă de trufe sau Koji.
Tombola zilei
Câștigătorii nu au fost doar în rândul bucătarilor! La finalul zilei organizatorii au răsplătit prezența participanților la a doua ediție Romanian Beef Master cu o tombolă. Cel care a intuit cel mai exact greutatea unei bucăți de roastbeef Premium Angus aflate în frigiderul de la eveniment a câștigat un frigider de maturare original, din partea DRY AGER România. Ionela Olteanu, fericita câștigătoare a unui frigider DX500, alături de soțul ei, chef bucătar, sunt renumiți pentru rețetele romane vechi de mii de ani pe care le gătesc. De acum vor putea pune în practică cele învățate pe parcursul evenimentului pentru a-și matura singuri specialitățile din carne de vită produsă în România.
Aflat la a doua ediție a celei mai mari manifestații din România, dedicate cărnii de vită a avut loc la Moara Vlăsiei. Romanian Beef Master 2022 a reunit cei mai pricepuți bucătari de vită din țară, stelați Michelin, reprezentanți oficiali din Guvernul României, geneticieni, specialiști în reproducția și creșterea bovinelor, chefi juniori și alți reprezentanți de vază ai sectorului gastronomic internațional.
Evenimentul își propune să fie punctul de plecare al dialogului, promovării și susținerii produselor locale, poate chiar creării unei strategii naționale de turism gastronomic în jurul producătorilor din țara noastră și a celor care reușesc niște preparate extraordinare, plecând de la produsele autohtone.
”Romanian Quality Beef = Karpaten Premium Angus! Dacă spui carne de vită locală, nu ai cum să nu te referi la cel mai mare producător de carne de vită Angus din România, Karpaten Meat Group. Nu doar că sunt primii care au reușit să creeze un business de încredere în România, lucrând la standarde internaționale dar mențin calitatea în toate produsele lor, reprezentând Transilvania la nivel mondial. Iar astăzi s-a văzut acest lucru. Fiecare piesă de vită Angus a fost impecabilă, indiferent de tăietură sau cum a fost gătită. Frumoasele și gustoasele platinguri realizate astăzi au fost posibile doar pe baza cărnii impecabile!” – Bernhard Delle – genetician și expert în carnea de vită, Germania.
