Florea, Asociația Pomicolă Itești: „Avem deschidere din partea lanțurilor de supermarketuri și a buyerilor”

356

Asociația Pomicolă Itești a fost înființată în anul 2011 ca grup de producători. În prezent, asociația deține o suprafață de 96 de hectare de plantații pomicole în județul Bacău, comuna Itești. Grupul s-a transformat în organizație, recunoscută de Ministerul Agriculturii în 2016.

În prezentarea susținută ca speaker-invitat la Forumul profesioniștilor din industria de legume & fructe, Lucian Mugurel Florea, administratorul Asociaţiei Pomicole Iteşti a explicat cum, odată cu această transformare, în perioada 2011-2016, organizația a reușit să atragă fonduri din programe europene și să facă investiții în valoare de aprox. 500.000 euro în depozitare, logistică, transport, mașini de sortat etc.

„Scopul organizației noastre este adaptarea producției membrilor ei la cerințele pieței – prin urmărirea cererii efective, calitate, preț− și prin consolidarea poziției în piață. Suntem șapte membri, dintre care trei persoane juridice și patru persoane fizice, al căror obiectiv este o mai bună valorificare a produselor pe care le cultivă.”

Asociația deține două branduri: Mere de Itești și Fresh de Mere de Itești. “Am reușit să promovăm mărul românesc, localitatea de unde provine acest măr și sucul natural, fără conservanți. Canalele noastre de vânzare sunt toate supermarketurile. Încercăm să ne adaptăm tuturor cerințelor de pe piață.”

„Avem deschidere din partea lanțurilor de supermarketuri și a buyerilor, care au înțeles că trebuie promovat și produsul românesc, și producătorii locali.”

Strategia de dezvoltare a organizației de producători în perioada 2018-2020 presupune, în primul rând, atragerea de fonduri europene în beneficiul membrilor ei. În luna noiembrie s-au finalizat două proiecte, o reconversie (a unei plantații de măr de 17 hectare) în comuna Berești-Bistrița (în valoare de aprox. 1 milion de euro), dar și înființarea unei plantații de cireși și pere, în comuna Dămienești, județul Bacău (în valoare de aprox. 1 milion de euro).

„Prin intermediul Planului Operațional vrem să dezvoltăm asociația pomicolă, să extindem spațiile de depozitare, să achiziționăm o nouă linie de sortare, ultramodernă, să facem achiziții de boxpaleți și de utilaje moderne. ”

„Strategia de dezvoltare 2018-2020 prevede atragerea de fonduri europene pentru a-i ajunge din urmă pe investitorii străini din Polonia, Ungaria etc.”

„Vrem să dezvoltăm asociația, să atragem membrii noi, să urmăm exemplele din Nordul Italiei, care presupun coordonarea logistică a întregii activități de depozitare și comercializare a producției membrilor organizației. [….] Ne propunem să colaborăm cu un cultivator de cătină din județul Neamț și împreună cu acesta să dezvoltăm un nou produs și o nouă marcă.”