Digitalizarea afacerilor FMCG prin intermediul soluțiilor software ERP livrate cu 60% mai rapid

Dintre toate afacerile din România, firmele din domeniul distribuției resimt cel mai rapid provocările aduse de perioada aceasta atât de agitată. Obstacolele din lanțul de aprovizionare, modificările foarte frecvente ale prețurilor de achiziție, lipsa materiei prime, comportamentul precaut al consumatorilor – acestea sunt cele mai frecvent menționate provocări de către managerii firmelor din domeniul FMCG în România, potrivit unei analize realizate de furnizorul de soluții software de afaceri Pluriva.

În aceste condiții, utilizarea unui sistem software performant pentru gestiunea afacerii este mai importantă ca niciodată. Fără funcționalitățile avansate de control și organizare a afacerii, furnizate de un sistem ERP de calitate, firmele sunt expuse provocărilor aduse de acest mediu de afaceri potrivnic. Dar cine are timp în perioada aceasta de implementări ERP complexe?

Am discutat despre aceste subiecte cu Georgian Roșu, General Manager Pluriva, unul din cei mai importanți furnizori români de soluții software de afaceri pentru firmele din domeniul FMCG. Afaceri de zeci de milioane de euro, cu mii de angajați, se bazează în activitatea de zi cu zi pe soluțiile Pluriva ERP. Distribuție, producție, retail, servicii, contabilitate, resurse umane, echipamente și alimentație – acestea sunt principalele domenii în care își desfășoară activitatea clienții Pluriva. Sistemul integrat Pluriva de gestiune a afacerii este utilizat de peste 1.300 de firme din România pentru a controla, organiza și optimiza următoarele procese de business: aprovizionare, depozitare, ofertare, vânzare, livrare, încasare, gestionare parc auto, strategii comerciale, producție și management de proiect.

Reducerea timpului de implementare ERP cu 60%

Special pentru managerii firmelor care nu au timp de pierdut cu implementări ERP prea lungi, Pluriva oferă o metodă de implementare ERP bazată pe fluxuri pre-configurate, prin care a redus cu peste 60% timpul de livrare a soluției software. Obiectivul este ca la fiecare proiect de implementare Pluriva ERP, beneficiarul proiectului să obțină cât mai repede toate avantajele organizării activității cu ajutorul unui sistem ERP, să câștige productivitate în toate departamentele organizației și să folosească la maximum automatizările aduse de implementarea unui program ERP. Pentru a-i ajuta pe clienți să obțină aceste beneficii, livrarea aplicației Pluriva ERP este organizată cu ajutorul acestor fluxuri de lucru pre-configurate.

Georgian Roșu, Pluriva ERP: ”Aceste fluxuri ERP urmăresc activitatea departamentelor cheie din organizație și înglobează cele mai bune practici ale organizării activității în departamentul respectiv, bazate pe experiența noastră în zeci de proiecte la clienți din România. Bunele practici Pluriva au apărut și s-au perfecționat pe măsură ce am implementat modulele aplicației la clienți din domeniul distribuției de produse, cum ar fi: produse de curățenie, medicamente, produse alimentare, papetărie, produse de îngrijire, frumusețe, bere sau produse sportive. Prin discuții cu managerii acelor companii, înțelegând obiectivele de implementare a unui sistem ERP, am construit soluții adaptate acestor domenii de activitate și propunem un mod de lucru care să ofere cele mai performante instrumente de organizare, productivitate și control. Chiar dacă sunt formate din mai multe componente, fluxurile funcționează ca un tot unitar.”

Prin parcurgerea fluxului în faza de implementare sistem ERP, clienții descoperă modurile de lucru propuse de aplicația Pluriva și, astfel, crește eficiența implementării și viteza cu care aceștia ajung să beneficieze de funcționalitățile Pluriva ERP. Este un mod de lucru mai ușor de înțeles de către client și oferă eficiență maximă în procesul de livrare a soluției ERP.

Fluxuri cheie Pluriva ERP

Prin implementarea soluției Pluriva ERP, clienții obțin acces la următoarele fluxuri ERP pre-configurate: Fluxul de Oportunități, Fluxul de Vânzare, Fluxul de Retail, Fluxul de Achiziții, Fluxul de Achiziții Produse, Fluxul de Logistică – WMS, Fluxul de Producție, Fluxul de Prestări Servicii, Fluxul de Contabilitate, Fluxul de Bugete, Fluxul de Cashflow. În domeniul distribuției, spre exemplu, clienții Pluriva folosesc o parte din fluxurile menționate mai devreme: Oportunități, Vânzare, Retail, Achiziții, Logistică – WMS, Contabilitate, Bugete și Cashflow.

Fluxul de Oportunități Pluriva ERP funcționează ca o soluție de tip CRM și ajută firmele de distribuție să își îndeplinească obiectivele referitoare la prospectarea pieței și atragerea de clienți noi. Este utilizat pentru organizarea activității consultanților de vânzări și pentru monitorizarea efortului de transformare a oportunităților în clienți cerți. Fluxul de Vânzări Pluriva ERP este esențial în activitatea de distribuție, pentru că organizează și automatizează procesele de afaceri, de la preluarea comenzii și până la facturare. Creșterea vânzărilor, diversificarea portofoliului de produse vândute și reducerea timpului de încasare a facturilor – acestea sunt principalele beneficii menționate de către companiile care și-au implementat fluxul de vânzări. Firmele obțin creșterea vitezei de livrare a produselor, ceea ce înseamnă satisfacția clienților. Mecanismele de rezervare produse sunt foarte importante în activitatea de distribuție și permit organizarea eficientă a comenzilor și livrărilor.

Organizarea aprovizionării și a logisticii în FMCG

Fluxul de Achiziții produse a fost implementat de către consultanții Pluriva în toate proiectele livrate în domeniul FMCG. Oferă productivitate maximă departamentului de achiziții, căruia îi pune la dispoziție următoarele instrumente: gestionarea relației cu furnizorii în ceea ce privește produsele și prețurile, calculul automat al necesarului de aprovizionare și generarea automată a comenzilor către furnizori. Acest lucru conduce la minimizarea greșelilor la recepția produselor, prin recepția efectuată pe baza de comandă, verificarea prețurilor furnizorilor și eliminarea produselor duplicate.

Fluxul Logistic Pluriva ERP este de fapt o aplicație de tip WMS – Warehouse Management System. Le oferă firmelor de distribuție viteza maximă de manevrare a produselor, atât la recepție, stocare, cât și la livrare – prin utilizarea scanerelor mobile. Optimizează spațiul în depozit în zonele de tip rezervări și picking. La livrarea produselor, organizează pregătirea și livrarea coletelor fie prin vehiculele proprii, fie cu ajutorul firmelor de curierat. Este integrat cu aplicațiile software ale companiilor de curierat, pentru preluarea automată a AWB-urilor.

Georgian Roșu, General Manager Pluriva: ”Noua metodologie de implementare ERP bazată pe fluxuri pre-configurate ne permite să le oferim clienților noștri accesul mai rapid la avantajele implementării sistemului Pluriva ERP: organizare, productivitate și control. Organizarea afacerii este un obiectiv foarte important pentru firmele din domeniul FMCG. Printr-o bună organizare, managementul își pune în aplicare viziunea de afaceri și se asigură că fiecare angajat își regăsește în aplicație informațiile și sarcinile pentru care este el responsabil. Productivitatea afacerii FMCG se referă la automatizarea a până la 80% din fluxurile din companie și la eliminarea unor sarcini repetitive, consumatoare de timp. Controlul afacerii reprezintă accesul la rapoarte și analize și obținerea unei imagini asupra afacerii, necesară pentru a lua cele mai bune decizii de business. Echipa de management obține vizibilitate asupra parametrilor cheie ai afacerii, asupra îndeplinirii obiectivelor de către utilizatori și cu privire la rezultatele financiare obținute.”

Acest material este un advertorial.