Cum au reacționat shopperii la presiunile inflaționiste din primul trimestru

Cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum (FMCG) au crescut cu 7% în România, pentru primele trei luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul accelerării creșterii prețurilor la alimente, arata datele GfK Consumer Panels & Services. Spre comparație, avansul valoric al pieței FMCG a fost de 1,2% în 2021 fata de anul anterior.

Este al doilea trimestru consecutiv în care se observă migrarea shopperilor către produse din segmente inferioare de preț (fenomenul de down-trade), în special pentru categoriile nealimentare, ca răspuns la presiunile inflaționiste în creștere. Peste 4 din 10 categorii de alimente (excluzând alimentele proaspete și lactatele) și de produse pentru îngrijirea locuinței, precum și jumătate din categoriile de produse de îngrijire personală se confruntă cu fenomenul de down-trade. În segmentele de alimente proaspete și lactate, ponderile categoriilor care au înregistrat down-trade au fost mai mici, de 18%, respectiv 30%. 

Analiza speciala Inflation Tracker, derulată de GfK România începând cu acest an arată că în primul trimestru din 2022, inflația a fost prezentă în 8 din 10 categorii FMCG. Cu toate acestea, jumătate din categoriile impactate de creșteri de prețuri au fost pe un trend ascendent din punct de vedere volumic, comparativ cu perioada similară din 2021, declinul fiind înregistrat în doar 38% din aceste categorii. Analiza Inflation Tracker a mers mai în profunzime în aceste două clustere, aratând că în categorii precum făină, pastele fainoase, mixurile de bere, capsulele de cafea, dulciurile sau vopseaua de păr, shopperii au migrat către produse mai accesibile ca preț, pentru a nu elimina aceste categorii din coșul de cumpărături.

De asemenea, analizând categoriile cu scăderi de volume pe fondul inflației, în primul trimestru din an față de Q1 2021, 28% din acestea s-au confruntat cu fenomenul de down-trade.

Discounterii au devenit prima opțiune a shopperilor pentru misiunile de stocare

Studiul care monitorizează comportamentul de cumparare al gospodariilor din România – GfK Consumer Panel – evidențiază faptul că, în intervalul ianuarie – martie 2022, doar discounterii au reușit să se mențină pe un trend ascendent în volum față de Q1 din anul trecut. Aceștia au înregistrat o creștere valorică de 18% în intervalul de referință, peste ritmul hypermarketurilor și al comerțului tradițional și în opoziție cu trendul descendent al supermarketurilor. 

“Mai mult, discounterii au devenit prima opțiune a shopperilor pentru misiunile de stocare (achizițiile FMCG de volum mare pentru acasă), devansând hypermarketurile. In retailul brick-and-mortar (magazinele fizice), doar discounterii și magazinele moderne de proximitate au reușit sa atraga o valoare mai mare din bugetele shopperilor români, în detrimentul celorlalte canale offline de vanzare”, comentează Diana Scaunasu, Consumer Panel Director în cadrul GfK România.

Pe de alta parte, magazinele online și-au temperat creșterea în trimestrul I al anului și au rămas sub pragul de 1% din valoarea cheltuielilor gospodariilor pentru bunuri de larg consum. Per total, incluzând delivery apps, segmentul e-grocery deține mai puțin de 3% din aceasta valoare.

Pe fondul expansiunii și creșterii discounterilor, mărcile private au ajuns la o cotă valorică de 26% în sectorul FMCG în Q1, fata de 23% în perioada similară a anului trecut. În același timp, promoțiile și-au diminuat importanța în categoriile FMCG, din punct de vedere valoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.