Cum ar putea beneficia oamenii de soluții simple pentru a mânca mai bine, mai sănătos, în condiții de siguranță alimentară?

În partea a doua a evenimentului Private Label Innovation Show, organizat de Modern Buyer la București, au fost prezentate proiectele implementate în retailul local, în segmentul FMCG, dar și non food, inovațiile lansate de lanțurile de retail, precum și oportunitățile de creștere și diferențiere prin private label.

Nicolae Blaga, Director General, Sole Mizo a prezentat activitatea companiei Sole Mizo România, înființată în 2008, ca firmă- fiică a Sole Mizo Ungaria, parte din grupul Bonafarm. Sole Mizo România este unicul distribuitor în România al lactatelor Sole, fabricate de Sole Mizo ZRT – cel mai mare procesator de produse lactate din Ungaria. Pe de altă parte, din 2013 este distribuitorul exclusiv în România al mezelurilor fabricate de către Pick Szeged Ungaria (Pick, Delhus, Ringa). Divizia dairy deține patru fabrici în Ungaria, unde se procesează peste 1 milion de l de lapte pe zi. Permanent se fac investiții din punct de vedere al tehnologiei, iar veniturile generate în 2017 au atins 210 milioane de euro. Fabrica din Szeged produce lapte proaspăt, cu arome, UHT, deserturi etc. Există disponibilitatea dezvoltării de parteneriate cu retailerii români, a precizat managerul. Fabrica din Bácsbokod este specializată pe brânzeturi, cea din Csorna face inclusiv Mizo Coffee Selection, concentrate din proteine din lapte, fabrica din Marcali, cumpărată de Bonafarm de la Danone Ungaria este specializată pe deserturi din lapte- de exemplu: brânză proaspătă învelită în ciocolată. “Se vinde în volume mari, comparabil cu volumul vândut în România la iaurtul natur.”, a precizat managerul.

Din activitatea din România, Nicolae Blaga a prezentat driverii de volum. Marca Pick & Herz (mezeluri), carne și piese din carne (Mohacs), Mizo Coffee Selection, gama fără lactoză, gama Din Țara Ta. “Din țara ta” este o marcă proprie, brandul este înregistrat de Sole Mizo România pentru Uniunea Europeană. Este fabricată de un producător din Dej (județul Cluj). Gama de produse fără lactoză include lapte UHT, iaurt natur, brânză Trappist, creme de unt natur/paprika, smântână, lapte cu cacao, brânză proaspătă, desert din lapte, iaurturi cu fructe (căpşuni/piersici), unt și smântână UHT 20%.

Mizo Coffee Selection este o gamă diversificată: Flat White, Espresso, Capuccino, Americano şi Melange. Pentru a veni în întâmpinarea exigențelor clienților, noile produse, care vin în completarea aromelor deja existente pe piaţă sunt variante la 330 ml, fără lactoză: Espresso – fără lactoză, fără zahăr, fără îndulcitor, Latte Machiato – fără lactoză, fără cafeină, cu îndulcitor, Dopio – fără lactoză, cu îndulcitor.

Mărcile private aparținând Sole Mizo România includ: lapte UHT, ESL, smântână, brânză topită, brânză proaspătă, unt, telemea, cașcaval și mozzarella. De altfel, primele produse pe care le-au creat în România (lapte UHT) au fost mărcii proprii – cu parteneri cu care lucrează și în prezent.

În 2017, compania Sole Mizo România a înregistrat o cifră de afaceri de 24,5 milioane de euro, iar anul acesta vor depăși 30 de milioane de euro. Din cele două centre logistice situate în Timișoara și București și alte două puncte de cross-docking, produsele Sole sunt distribuite la nivel național în toate orașele importante ale țării. Au peste 200 de articole în portofoliu, iar partea de lactate reprezintă peste 90%, din punct de vedere al volumului.

Tetra Pak dezvoltă o gamă largă de soluții și servicii de procesare și ambalare pentru alimente, precum: lapte, produse lactate, brânză, sucuri, înghețată, supe etc. În prezentarea sa, Andrea Masiero, Retail & Co-packing Manager, Tetra Pak Europe & Central Asia a amintit că experții companiei oferă consultanță clienților: de la echipamente de procesare până la mașini de ambalat, distribuție și automatizare. Tetra Pak are un portofoliu foarte variat de ambalaje (6.000 de configurații), dar Andrea Masiero s-a concentrat în prezentarea sa pe ambalajele dedicate industriei de conserve (categoriile roșii, fasole, porumb, supe etc.).

Astfel, Tetra Recart reprezintă un sistem revoluționar de ambalare. Cu ajutorul lui, Tetra Pak oferă soluții pentru o varietate de produse, care până acum au fost ambalate în cutii de aluminiu. Principalele aplicații pentru acest sistem sunt fructele, legumele și hrana pentru animale.

Deși designul este simplu, el are înglobată tehnologie de înaltă performanță. Este disponibil în cinci variante 200 ml, 340 ml, 390 ml, 440 ml și 500 ml, și este certificat FSC (garanția că în medie, 70% din materialul utilizat în ambalaje provine din fibra lemnoasă, din păduri administrate responsabil și surse controlate, regenerate prin plantări sau în mod natural).

Ambalajul a fost bine primit în țările scandinave, unde consumatorii sunt responsabili și dispuși să plătească un preț suplimentar pentru un produs prietenos cu mediul. În Regatul Unit, retaileri precum Safeway și Asda au adoptat Tetra Recart, dar și branduri precum Sole Mizo. În Italia, cota de piață a ambalajului de carton Tetra Recart a crescut în special la categoria fasole boabe.

Ambalajul de carton Tetra Recart este prezent în 50 de piețe și a fost adoptat de peste 150 de branduri, dintre care aproape 50% sunt mărcile proprii ale retailerilor (Coop, Auchan, Safeway, Spar, Carrefour, Eldeka, Casino, Aldi etc.) Acest ambalaj, în comparație cu conservele de aluminiu sau borcanele are atribute cu adevărat avantajoase pentru retaileri.

De exemplu, în Suedia dacă ne uităm la raft, într-un supermarket precum ICA, vom vedea că ambalajele de carton predomină în proporție de 65% în categoria fasole boabe. Această categorie este urmată de roșii (inclusiv roșii decojite).

„Tetra Recart este eficient și pentru jucătorii din online, de exemplu Amazon l-a adoptat pentru gama sa de supe Wickedly Prime, lansată anul trecut, în primăvară. Amazon este interesat să folosească acest ambalaj și pentru alte categorii și să extindă aceste game în Europa.”  a precizat managerul. De asemenea, furnizorii de meal kit-uri precum liderul european Hello Fresh (consumatorii comandă și primesc acasă o cutie cu alimente proaspete și cu instrucțiuni pentru a-și prepara singuri masa) folosesc acest tip de ambalaj. De exemplu, porumbul proaspăt Hello Fresh este coambalat la Siam del Monte în Thailanda. Producția a început în august 2017. Mai multe produse care folosesc Tetra Recart vor fi lansate de Hello Fresh în 2018: un sos de ardei iute roșu și un sos de roșii cu busuioc.

De ce sunt retailerii interesați de Tetra Recart? Pentru că ambalajul oferă sustenabilitate, diferențiere și optimizare. Este un ambalaj care provine din surse regenerabile, ușor, cântărește 60 de grame, este reciclabil, eficient în timpul transportului, certificat FSC. Datorită formei dreptunghiulare a pachetului, retailerii câștigă mai mult spațiu la raft. Tetra Recart ocupă cu 40% mai puțin spațiu decât cutiile de aluminiu și borcanele. Mai mult de 140 de studii efectuate în rândul consumatorilor, pe 8 categorii, în 30 de țări arată că aceștia percep ambalajul și conținutul său „ca fiind proaspete”. Acesta este un bun punct de plecare pentru inovarea și extinderea liniilor de produse.

Mai multe produse încap pe paleți, rafturile sunt reaprovizionate mai rapid, se reduce cantitatea deșeurilor, ceea ce ajută la scăderea costurilor directe pe produs. Ambalajele Tetra Recart sunt ușor de aplatizat și se integrează în procesele existente de reciclare a cartonului. La fel ca toate ambalajele din carton Tetra Pak, fiind complet reciclabile, pot fi transformate în produse noi și utile, când sunt golite.
Nu în ultimul rând, avantajul pentru consumatori este că ambalajul este ușor de folosit, se deschide ușor (cu mâna) și se poate resigila și păstra la frigider.

Consumatorii devin tot mai preocupați de ceea ce mănâncă, de calitate, de trasabilitatea produselor, de siguranța alimentară și, nu în ultimul rând, de grija față de mediu a subliniat în prezentarea ei, Adina Andrei, FMCG Buying Director, Carrefour România. Întrebările care se ridică acum sunt legate de cum ar putea beneficia oamenii de o alimentație sănătoasă, protejând în același timp, mediul. Cum ar putea beneficia oamenii de soluții simple pentru a mânca mai bine, mai sănătos, în condiții de siguranță alimentară?

La aceste întrebări dorește Carrefour să răspundă, având un scop major din a deveni lider în tranziția alimentară, pentru toți. Într-o lume în care așteptările consumatorilor sunt din ce în ce mai ridicate, calitatea produselor alimentare devine elementul central al strategiei retailerului. Calitatea, alături de prețuri avantajoase și de servicii – reprezintă pârghii-cheie pentru câștigarea încrederii consumatorilor.

Adina Andrei a prezentat cele patru direcții ale programului Act for Food: produsele bio, mărcile proprii, filierele de calitate Carrefour și produsele locale/producătorii locali (Cooperativa agricolă Carrefour Vărăști).

„O parte a noastră de produse marcă proprie în sectorul alimentar acoperă 3.000 de produse, oferind un foarte bun raport-calitate-preț. În 2018 am relansat brandul «Drag de România», acest brand acoperă sub aceeași umbrelă produse românești care recreează gustul și savoarea de altădată. Sunt produse în România, cu ingrediente românești de înaltă calitate. Dorim să venim în întâmpinarea consumatorilor cu produse naturale, astfel că am scos din rețetele acestor produse tot ce înseamnă aditivi, arome artificiale sau potențiatori de gust. Ținem cont de așteptările consumatorilor în dezvoltarea tuturor produselor sub Brandul Carrefour și «Drag de România» (produsele sunt dezvoltate și validate împreună cu aceștia).”

„Periodic verificăm conformitatea mărcilor proprii Carrefour cu standardele de înaltă de calitate, anual efectuăm peste 11.000 de analize fizico-chimice și microbiologice. Carrefour a identificat o listă de 100 de aditivi controversați pe care dorim să îi evităm sau să îi eliminăm din rețetele produselor mărcilor noastre proprii. Suntem în plin proces de a identifica produsele care sunt consumate preponderent de către copii, și din rețetele acestor produse ne propunem să scoatem tot ce înseamnă aditivi artificiali și să îi înlocuim cu arome și coloranți naturali.” a precizat managerul.

Carrefour și-a propus prin programul Act for Food să ajungă să ofere peste 1.000 de produse bio la prețuri accesibile. „Momentan acoperim o gamă mare de categorii cu produse bio, și în viitor vrem să aducem mai multe mărci proprii în toate aceste categorii. Vrem să aducem prețul mărcilor noastre proprii bio, cât mai aproape de cel al mărcilor consacrate care nu sunt bio.”

Retailerul își îmbunătăţește continuu sortimentul de produse marcă proprie bio, a iniţiat parteneriate cu furnizorii români cu privire la producţia de marcă proprie bio, oferă peşte românesc bio, dar şi somon bio (din import), și a obţinut certificarea pentru producţia produselor de panificaţie şi gastronomie bio în 4 dintre magazinele din rețea.”

„Generațiile se schimbă și noi, având clientul în prim plan, trebuie să ținem pasul cu noile nevoi.” a spus în deschiderea prezentării sale, Maria Movileanu, Director Food & Non Food Kaufland România. “Pentru noi, nu piața dictează ce facem, nu trendurile, ci clientul. Astăzi și pe marca proprie, la fel ca și în restul businessului, răspundem cu succes acestei evoluții a stilurilor de viață. Și marca proprie e din ce în ce mai dinamică, pentru că clienții au mai multe stiluri de viață. Înainte, oamenii voiau să mănânce mai sănătos. Azi vorbim de diete complexe, bio, veggie, fără gluten, lactoză, soluții ready meal – nenumărate stiluri.”

Marca proprie Kaufland s-a născut ca o necesitate a ofertei către consumator, aceea de a-i oferi un produs de calitate garantată la un preț accesibil pentru fiecare.
„Am ajuns la o cifră de afaceri de peste 10% din totalul cifrei de afaceri a companiei la categoria de mărci proprii.”

Kaufland a dezvoltat în decursul anilor mai multe mărci proprii, ca de exemplu: Exquisit, K-Vreau din România, K-Bio, Let`s BBQ, Take it Veggie, Bevola, Hip&Hopps, Kuniboo, etc. Strategia retailerului se bazează pe o calitate controlată, o selecție la raft care să reprezinte cea mai bună opțiune pentru client, și care să asigure o diversitate la raft, astfel încât să ofere o soluție completă clientului, dintr-o singură vizită.

În 2018, Kaufland a lansat Bevola, o gamă de îngrijire cosmetică și îngrijire personală, promovată prin sloganul Don`t Care. With care – sunt peste 100 de produse care se supun acelorași atribute – calitate, accesibilitate, pentru toată familia.
Kaufland a lansat în 2018 și Kuniboo, prima marcă proprie de îmbrăcăminte pentru bebeluși, dar și pentru copii de până la șase ani. Produsele sunt certificate cu standardul Oeko-Tex, un sistem de certificare al produselor textile de rang mondial, independent, ce atestă cel mai înalt nivel de siguranță, incluzând verificări ale substanțelor toxice sau chimice cu risc cât de mic pentru sănătate.

Toate fibrele naturale utilizate în produsele marca Kuniboo provin din bumbac bio certificat conform GOTS (Global Organic Textile Standards). Marca Kuniboo este disponibilă exclusiv în magazinele Kaufland România.

Procesul de producție al articolelor Kuniboo este unul sustenabil și ține cont de eficiența în utilizarea resurselor. Mai mult, Kaufland a ales materialele și furnizorii în baza unor criterii foarte stricte, care asigură calitate și siguranță deplină, produsele fiind testate în laboratoare independente.

Chiar și ambalajul sortimentului Kuniboo respectă principiile ecologice, acesta fiind realizat din hârtie și carton certificate FSC, conform strategiei de 360°de renunțare la plastic a companiei.

„Dorim să facem educație pentru consumatori – aceste noțiuni de Bio extrapolate pe segmentul non-alimentar sunt prea puțin cunoscute și popularizate. Feedbackul pe care îl avem din mediile sociale și din afara lor este unul foarte bun.”

„Favorizăm furnizorul român, îl preferăm din punct de vedere logistic și economic, dorim să susținem România și vă invităm să participați la licitațiile noastre, și să vă adaptați cerințelor, pentru a produce împreună cea mai dorită marcă proprie, caracterizată de calitate, la un preț avantajos.” s-a adresat managerul Kaufland furnizorilor prezenți la conferință.

„Oricine poate colabora cu noi, dacă respectă standardele de calitate, dacă se califică în urma auditărilor interne, dacă participă la licitație și câștigă.”

„Mărcile proprii sunt un câștig pentru client, furnizor și Kaufland. Atâta timp cât acordăm atenție nevoilor consumatorilor, suntem siguri că marca proprie își va păstra notorietatea și va avea potențial de creștere, în continuare, așa cum v-am obișnuit în decursul anilor de colaborare.”, a concluzionat Maria Movileanu, Director Food & Non Food Kaufland România.

Mărcile proprii Cora au o adresabilitate variată, a spus în deschiderea prezentării Anca Gândea, Managerul de achiziții FMCG al Cora România – de la produse de volum la produse premium sau de nișă, de la categorii de entry-level până la produse scumpe, dezvoltate fie cu furnizori locali, fie importate.

În departamentul pe care îl reprezintă, aproape 30% dintre produse proaspete industriale fac 37% din cifra totală pe mărci proprii, bunurile de larg consum reprezintă 71% și realizează 63% din cifra de afaceri totală pe mărci proprii. Printre brandurile proprii Cora se numără Cora-Degustation, Nature Bio, Tradiția gustului, L`ame du Terroir și Winny.

Brandul Cora este transversal magazin, și acoperă atât produsele alimentare, cât și nealimentare, iar 75% din cifra de afaceri este realizată cu furnizorii locali. Marca proprie Winny este printre primele listate în Cora. Este o gamă entry-level, produse de volum, la cel mai mic preț din categorie, 99% din produse dezvoltate cu furnizori locali. Winny este responsabil de 50% din cifra realizată în total mărci proprii.

Nature Bio este gama de produse marcă proprie bio a retailerului. Educația frunizorilor este din ce în ce mai accelerată pe această zonă și managerul Cora se așteaptă la creșteri pe acest segment, în viitor. În magazinele Cora sunt zone special amenjate cu acest tip de produse, în special dulciuri și alimente de bază. Pentru că consumatorii asociază zona Bio cu cea de sănătate, în același spațiu se regăsesc și produsele fără gluten, fără lactoză etc. care ajută la o alimentație sănătoasă.

Patrimoine Gurmand este gama inspirată din patrimoniul gastronomic franţuzesc, produsele sunt importate din Franța, cu denumiri de origine controlată și indicaţii geografice protejate. Cel mai bine vândute sunt lactatele, untul brânzeturile, dar și mezelurile, a precizat Anca Gândea.

Un alt brand Cora- Tradiția Gusturilor include produse românești, alcătuite după reţete autentice, vechi, folosind tehnologia modernă: zacuscă, tocăniță de legume.
Cora- Degustation este gama de produse premium a retailerului, produse de o calitate superioară, cu ingrediente atent selecţionate.

În ceea ce privește evoluția în volum la cumul de august 2018 față de august 2017, hrana pentru câini (Winny) a avut o creștere de 15%, murăturile în oțet (Winny) – creștere de 20%, hârtia igienică (Cora)– creștere de 20%, ouă (Cora) creștere de 17%, fructele uscate Cora (creștere de 15%), hrana pentru pisici (Cora) – creștere de 16%.

Managerul a oferit câteva exemple de produse recente marcă proprie: Orezul nou – au redesenat eticheta, au repoziționat prețul. Cora Castraveţi 6-9 cm în oţet 1.600 g, lansat în mai 2018, este un produs listat în completarea gamei de castraveţi muraţi deja existenţi (3-6 cm; 5-8 cm). S-a situat în top vânzări YTD august 2018 în categorie. Poziţionarea preţului: cu 20% sub produsele de top marcă naţională. Castraveţii în oţet Winny 5-8 cm la 680 g, un produs lansat tot în mai 2018, s-a situat în top vânzări YTD august 2018 în categorie. Poziţionarea preţului este cu 30% sub produsele de top marcă naţională. Pasta de dinţi Cora Cătină&Echinacea și pasta de dinţi Cora Anticarie, ambele lansate la final de 2017 sunt cu 40% mai ieftine decât produsele marcă națională, a precizat managerul.

În încheiere, Anca Gândea a prezentat și cerințele către furnizori pentru realizarea de mărci proprii. Este necesar ca aceștia să aibă implementat un sistem de siguranță alimentară și de calitate certificat, să permită auditul, să dețină analize de laborator pentru produsele testate. „Se fac analize senzoriale de către echipe multidisciplinare, după care urmează analizele de laborator, care evaluează caracteristicile tehnice ale produselor, cele de calitate și de siguranță alimentară. Este foarte important ca furnizorul nostru să aibă expertiză în domeniul respectiv.”