Cash&Carry: Doi mari operatori au renuntat la peste 1400 de angajati

Declinul segmentului cash&carry, presiunea costurilor si nevoia de eficientizare a operatiunilor a avut un impact puternic la nivelul strategiei de resurse umane a celor doi retaileri specializati prezenti pe piata romaneasca.
In ultimii cinci ani, Metro si Selgros, cei doi mari retaileri din segmentul cash&carry, au renuntat, impreuna, la peste 1.400 de angajati.
In intervalul 2010-2014, potrivit datelor disponibile pe Ministerul de Finante, Metro Cash&Carry Romania si-a redus numarul angajatilor de la 6132 la 5125 de persoane, in conditiile in care nu a mai deschis locatii noi din 2011. La randul sau, Selgros Cash&Carry, un alt retailer care a stopat pentru moment expansiunea pe piata romaneasca, si-a redus cu 425 de persoane numarul angajatilor in intervalul 2010-2015, potrivit datelor publice.

Cifrele nu sunt tocmai mici, insa nu sunt deloc suprinzatoare daca ne uitam si la performantele financiare ale celor doi retaileri din segmentul cash&carry, un format care a pierdut mult teren in Romania in acesti ultimi cinci ani.
In 2014, Selgros Cash&Carry Romania inregistreaza, pentru al doilea an consecutiv, o usoara scadere a cifrei de afaceri. Potrivit datelor disonibile la MF, anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 2.833 milioane lei, in scadere cu aproximativ 9% fata de 2013. In a doua parte a anului trecut, Selgros Cash&Carry a anuntat investitii de 6 milioane de euro in modernizarea magazinelor din Baneasa si Berceni, proces demarat in 2013 cu un magazin la Iasi.
Cifra de afaceri a Metro Cash&Carry a inregistrat o usoara crestere in 2014, dupa mai multi ani consecutivi de scadere. Compania a raportat la MF o cifra de afaceri de 4.488,6 milioane lei, fata de 4.317,3 milioane lei in 2013, ramanand astfel in top trei retaileri FMCG ce activeaza pe piata romaneasca. Mentionam ca anul financiar oficial METRO GROUP se desfasoara in intervalul 1 Octombrie – 30 Septembrie. La finalul anului trecut, lantul german Metro Cash&Carry a decis sa inchida magazinul Metro Punct din Pitesti, reteaua numarand in prezent 31 de locatii la nivel national. 2014 este si anul in care Metro Cash & Carry a aniversat 50 de ani de la infiintare.