Adrian Racoviță grupul Microfruits: Cel mai important obiectiv pe termen scurt și mediu este să creștem capacitățile de producție din piața internă

Toate liniile de business dezvoltate în ultimii doi-trei ani de Microfruits, unul dintre liderii distribuției de fructe și legume proaspete din România, se află într-o dezvoltare accelerată, confirmând obiectivele acționarilor, dar și principalele tendințe de dezvoltare din piața interna. În 2024, cifra de afaceri cumulată a companiilor din grup a atins pragul de 70 de milioane de euro. “La sfârșitul anului 2026, ne-am propus să fim aproape de pragul de 100 de milioane de euro. Continuăm să inovăm, să investim masiv în noi capacități de depozitare și procesare și să fim atenți la produsele și categoriile tot mai atractive pentru piață și pentru partenerii noștri din retail”, subliniază antreprenorul român Adrian Racoviță. În perioada următoare, compania în care este acționar va demara o nouă investiție majoră. Este vorba despre un centru de colectare, procesare și depozitare legume-fructe ce urmează să fie construit în județul Prahova, localitatea Balta Doamnei. Investiția, estimată la 48 de milioane de euro, va fi realizată cu fonduri din programul național multianual INVESALIM, la care se adaugă investiții proprii. Despre provocările și rezultatele anului 2024, dar mai ales despre obiectivele pe termen scurt și mediu ne povestește Adrian Racoviță într-un interviu acordat recent publicației noastre.

Cum au evoluat liniile de business ale grupului dumneavoastră în 2024? Să începem cu Microfruits care este cea mai mare companie din grup și unul din liderii pieței de distribuție.

În 2024, comparativ cu 2023, am reușit să realizăm o creștere importantă atât în valoare cât și în volum. Mai exact, am încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri mai mare cu aproximativ 14%, în timp ce vânzările în volum au crescut cu circa 6%. Avem creșteri constante, în volum, în toate categoriile; reprezintă un deziderat pentru noi să susținem toate categoriile de produse în aşa fel încât ele să aibă o creştere naturală.

Am consolidat toate categoriile de produse, așa cum le avem structurate în portofoliu, printr-o monitorizare foarte atentă și riguroasă, plecând de la citrice, tomate, exotice, bio, sâmburoase ș.a. Am avut creșteri destul de importante pe fiecare categorie. Avem, de asemenea, foarte bine structurată gama de fructe și legume ambalate, iar aici se văd câteva tendințe foarte clare de creștere. Așadar, produsele ambalate, produsele bio sau fructele exotice sunt piloni importanți de dezvoltare. Cererea tot mai mare de fructe exotice precum fructul dragonului, fructul pasiunii, physalis etc ne arată că piața se dezvoltă destul de mult, iar cunoștințele consumatorilor și apetitul lor pentru produsele mai speciale este tot mare. Este important să fim curajoși, să propunem partenerilor din retail astfel de articole, să le testăm împreună cu ei, iar curajul și consecvemța sunt răsplătite până la urmă.

Care au fost “vedetele” categoriei de fructe și legume ambalate?

Dezvoltăm în mod constant şi monitorizăm foarte atent categoria de citrice. În ianuarie 2024, am instalat o nouă linie de ambalare pentru citrice, dar și avocado, cu o verificare destul de riguroasă inclusiv a calității produselor per plasă/porție. Înregistrăm o dinamică bună în toate categoriile de fructe și legume ambalate, dar „vedetele”, cele care au beneficiat și de un focus mai mare din partea noastră au fost citricele de origine. Aici am schimbat abordarea, așa cum vă spuneam, iar astăzi preferăm să facem noi partea de ambalare. Experiența anilor trecuți ne-a arătat că, în momentul în care produsul vine ambalat din țara lui de origine – Grecia, Turcia, Spania etc., iar noi doar îl distribuim ca atare, există o oarecare vulnerabilitate în ceea ce privește calitatea acestuia. Ambalând produsele în depozitul propriu, prin noile investiții, am eliminat riscul de a avea refuzuri justificate în privința calității. Și, cu alte cuvinte, am crescut și numărul de zile al produsului la raft.

Cu ce retaileri colaborați în prezent, ați reușit o diversificare a canalelor de vânzare?

Dacă ne referim la Microfruits și Cooperativa Agricolă Bostănăria, colaborăm cu mai multe rețele de retail modern, atât offline cât și online: Anabella, Carrefour, Diana Supermarket, Lidl, Mega Image, Metro, Selgros. Pe partea de online colaborăm cu Sezamo și Freshful by eMAG. Mai avem cele două puncte de vânzare proprii din Cluj-Napoca și Su Market Afumaţi care, cumulat, generează 25% din totalul vânzărilor Microfruits. Dacă ne referim la Microfresh, atunci gama noastră de clienți este mai mare, pentru că avem parteneriate inclusiv în zona lanțurilor de benzinării.

Cum a evoluat linia de business dedicată fructelor și legumelor procesate: fructe și legume tăiate, limonade, smoothie-uri, sucuri obținute din fructe proaspăt stoarse?

În anul 2024, am continuat dezvoltarea proiectului pe care l-am inițiat la sfârșitul lui 2022 – începutul lui 2023. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, putem spune că am avut o creștere foarte mare, am ajuns la aproximativ 3,5 milioane de euro la finalul anului 2024, practic, cu 30% mai mult față de 2023. În volum, creșterea a fost de circa 23%. Anul acesta ne propunem să depășim cifra de 5 milioane de euro. Dinamica aceasta a venit din expunerea în piață precum și din consolidarea relațiilor, a proiecelor demarate în urmă cu un an, doi cu diverși parteneri din retail.

Am consolidat linia de produse, iar în momentul de faţă, producem și comercializăm cinci sortimente de sucuri proaspete (portocale, grapefruit, mandarine, rodii, portocale și grapefruit) și opt tipuri de limonade (lămâie și miere, miere și mentă, lămâie și ananas, lămâie și mango, lămâie și ghimbir, lămâie și rodie, lămâie și cocos, lămâie și căpșuni). Am continuat investiițe și am dechis o nouă linie de business, respectiv producția de smoothie-uri. În urma unei investiții de circa 1 milion de euro, producem astăzi 9 sortimente de smoothie, printre care red pasion, summer peach, red forest, forever green etc.
În gama de fructe tăiate, continuăm cu produsele de bază, lansate la momentul demarării proiectului, însă și aici am început să diversificăm variantele de ambalare. Am venit cu gramaje variate în funcţie de solicitările clienţilor noștri. Cu aceste produse suntem prezenți în rețele de retail precum Carrefour, Mega Image, Sezamo și Freshful by eMAG. Mai suntem prezenţi, de asemenea, în covrigăriile Luca cu marcă proprie şi în benzinăriile Mol. Am dezvoltat foarte mult proiectul şi sunt mândru de acest lucru. Ca target, ne propunem să listăm în Penny, magazinele Auchan și My Auchan, precum și în lanţurile de benzinării Rompetrol și OMV.

Pe termen scurt, ne propunem să deschidem o nouă linie de business. Suntem în curs de achiziționare a unei linii de stors mere cu ajutorul căreia vom produce suc de mere proaspăt prin tehnologia HPP, fără pasteurizare. Ne-am propus ca până la mijlocul acestui an să ieșim pe piață cu patru tipuri de suc de mere.

Cum performează fructele tăiate, ce sortimente se află în topul vânzărilor?

Aș putea să spun că volumele sunt relativ echilibrate. Ananasul se diferențiază totuși – rondelele și cuburile – au cea mai mare pondere în vânzari și reprezintă un motor în categoria de fructe tăiate. În categoria de sucuri/limonade, cel mai vândut produs este sucul de portocale, apoi limonada cu miere.

Cooperativa Agricolă Bostănăria este un proiect tot mai matur. Cum ați încheiat anul 2024?

În 2025 întrăm, practic, în al patrulea an de existență al Cooperativei Agricole Bostănăria, iar creșterea a fost progresivă și exponențială în același timp. În primul rând, am rămas conservatori și nu am renunțat la niciunul din produsele cu care am început, respectiv cele cinci tipuri de pepeni verzi. Ba chiar aș putea spune că am dezvoltat un nou produs, în zona de proiecte speciale, iar un exemplu ar fi mini pepenii. La fel și la pepenii galbeni, am ținut să menținem toate cele patru sortimente pe care le-am pus pe piață încă din primul an de producție.

Anul 2024 a fost unul foarte bun pentru noi, am ajuns la o capacitate de producție și vânzare de aproximativ 7.000 de tone. Iar pentru anul curent, ambițiile noastre sunt de creștere; chiar zilele trecute, am definitivat planul pe care l-am prezentat partenerilor noștri din zona de retail și nu numai şi am ajuns la concluzia că vom cultiva 150 de hectare de pepeni și dovleci.

Surpriza anului 2024 a fost că am reușit să oferim trei tipuri de dovleac: plăcintar, pentru copt și Halloween. Vom continua cu aceştia şi în 2025. Planul de producție pentru anul în curs este de 9.000 de tone de pepeni și dovleci, împreună. Este un obiectiv foarte ambițios, avem tot suportul membrilor asociației care au învățat mult în acești 2-3 ani. Ne preocupă în continuare investițiile în infrastructura logistică, în momentul de față avem un proiect care sper să se concretizeze până la sfârşitul anului și să devină funcțional în 2026: extinderea și tehnologizarea depozitului de la Gheorghe Doja, cu linii de spălare și sortare pentru pepeni şi dovleci.

Nu am renunțat nici la exporturi, dar în 2024 am avut o cerere foarte mare pe piața internă, am căutat să ne respectăm programele pe care le-am agreat cu retailerii din România. Circa 82% din producția totală de pepeni a fost comercializată în România. Mare parte dintre exporturile pe care le-am realizat au fost tot prin intermediul grupurilor de retail: Metro Ungaria, Polonia, Bulgaria, de pildă.

Recent ați achiziționat o livadă de cireși în Afumaţi. Ce planuri de dezvoltare aveți aici?

Da, în anii 2022 și 2023 am avut livezi de cireși în exploatare după care am decis să le achiziționăm, astfel că anul 2024 a fost primul în care am fost proprietari și am exploatat livada de 7,5 hectare de cireși din Afumați.
În 2025, până la sfârșitul anului, avem în plan extinderea suprafețelor cultivate cu livezi de cireși, dar și de vișini, undeva până la 20 de hectare. Momentan, vindem cireșe doar în retailul în România.

Ce alte direcții majore, ce alți piloni de dezvoltare aveți pe termen scurt și mediu?

În noiembrie 2023, am finalizat și depus solicitare pentru a obține finanțarea unui proiec de investiții în cadrul programului național INVESALIM. Este vorba despre un centru de colectare, procesare și depozitare legume-fructe în județul Prahova, localitatea Balta Doamnei, la care am primit răspuns pozitiv în noiembrie 2024. Este un proiect care presupune o investiție de 48 de milioane de euro, dintre care 32 de milioane un grant prin Ministerul de Finanțe – implementare AFIR, iar 16 milioane de euro reprezintă cofinanțare din surse proprii. Discutăm de un depozit de 24 mii de metri pătrați în care vom avea o capacitate de depozitare de 10 mii de paleți și o zonă de depozitare cu tehnologie ULO.
În cadrul proiectului am solicitat finanțare pentru o secție cu 12 linii de ambalat la standardele actuale și conform noilor tendințe, inclusiv cu ambalaje eco-friendly, biodegradabile, o zonă de spălare/sortare optică pentru anumite produse plecând de la citrice: portocale, lămâi, grepfruit, continuăm cu cireșe, vișine, piersici, nectarine, caise, prune sau tomate și o linie de sortare optică pentru afine. Balta Domnei reprezintă un bazin de producție destul de relevant de tomate și castraveți și vedem un potențial important pentru noi, aici.
Achiziționăm echipamente performante care să ne permită o anumită productivitate. Vom mai investi de asemenea, într-o nouă mașină de stoarcere a fructelor care să includă și extragerea uleiurilor esențiale din coajă. Acestea din urmă ar reprezenta o nouă linie de business în relațiile cu zona de farma, beauty ș.a.
Lucrăm la această investiție încă din momentul în care am depus dosarul de finnațare. Am fundamentat toate ideile pe care le-am acumulat în toți anii aceștia de experiență. Preconizăm că vom finaliza acest centru pe în luna ianuarie 2027.

Sumarizând, ca linii importante, vom continua expansiunea pe tot ceea ce înseamnă partea de fructe și legume tăiate, sucuri/smoothie-uri/limonade; ne propunem să ne automatizam foarte puternic pe partea de fructe tăiate și deschidem noi linii de business înclusiv în zona de fructe și legume congelate sau în categoria de conserve, gemuri și compoturi de fructe.
De asemenea, vom avea panouri fotovoltaice instalate pe toată suprafața depozitului, iar în funcție de consumurile înregistrate, vom dezvolta și un parc fotovoltaic cu baterii de stocare astfel încât să fie un proiect eficient energetic, să folosim surse de energie verde. În plus, prin creșterea capacităților de producție în interiorul țării, o direcție foarte importantă pentru noi, considerăm că vom reduce în mică parte și amprenta de carbon, care e imensă, să nu mai spunem de balanța comercială.

Prin proiectele noastre ne dorim să constribuim la creșterea capacităților de producție din piața internă, să creștem nivelul de calitate și competivitate, și să livrăm la raft produse controate din toate punctele de vedere: calitate, pesticide, trasabilitate etc. În următorii 4-5 ani, investițiile pe piața internă se vor ridica la circa 100 de milioane de euro.

Articolul precedentVânzările producătorului de pet food Kormotech în România s-au ridicat la 9,7 milioane euro, iar cifra de afaceri anuală totală a crescut la 156,2 milioane euro
Articolul următorKaufland susţine în calitate de partener principal conferinţa „Retail, Distribution & FMCG Market în Republica Moldova
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.