Vinurile de Adamclisi primesc denumire de origine protejată (DOP)

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a vinului „Adamclisi” din România în Registrul denumirilor de origine protejate (DOP). Astfel, numărul vinurilor românești protejate la nivelul UE (DOP, IGP, IG) ajunge la 53.

Soiurile pentru producţia de vinuri ce poartă denumirea de origine „Adamclisi” sunt Chardonnay, Sauvignon, Syrah, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir.
„Adamclisi” este o denumire care se referă la vinuri albe, roze și roșii produse într-o zonă viticolă foarte veche din regiunea Dobrogei.

Geografic, acest centru viticol este situat la intersecţia paralelei 44 N şi a meridianului 28 E. Datorită caracteristicilor pedologice și climatice, vinurile produse în zonă au arome în general fructate și corpolență medie.

Vinul produs în arealul delimitat pentru denumirea de origine protejată „Adamclisi” are o tărie alcoolică dobândită de minim 11,5 % vol, în funcţie de calitatea strugurilor la recoltare, dată de conţinutul în zahăr.

Această nouă denumire se va adăuga celor 1.170 de denumiri de origine protejate vinicole înregistrate deja. Lista acestora este disponibilă în baza de date eAmbrosia.

Produsele cu certificarea DOP sunt cele care au cea mai puternică legătură cu regiunea din care provin. Alte certificări mai sunt indicație geografică protejată (IGP) sau indicație geografică (IG).