Ungaria: Marcile proprii continua trendul ascendent. Categorii „castigatoare” in 2015

In Ungaria, o piata in care retailul modern revendica peste 60% din vanzarile de bunuri de larg consum, marcile proprii continua sa castige teren. Potrivit datelor prezentate de Nielsen in raportul anual lansat cu ocazia targului PLMA 2016 de la Amsterdam, in 2015, la nivel de tara, marcile proprii detineau o cota de piata de 34,1% in volum, fata de 33,9% fata de 2014. Pusa in context european, unde marcile proprii pierd cota de piata, cresterea din Ungaria nu mai pare atat de nesemnificativa. Ea este explicata si de un alt fenmen specific pietei de retail din aceasta tara. Mai exact, disounterii Lidl, Aldi, Penny formeaza cel mai dinamic canal de vanzare pe aceasta piata, fiind de altfel singurul segment din retailul modern a carui cota de piata inregistreaza un trend pozitiv (sursa: GfK Ungaria, citat de revista Trade Magazine). Impreuna, cei trei disconteri opereaza peste 460 de magazine pe piata din Ungaria.
In valoare, in 2015, marcile proprii detineau o cota de piata de 25,1% pe aceasta piata.

Categorii „castigatoare” in 2015
Raportul realizat de Nielsen prezinta, pe scurt, un top categorii cu cel mai mare ritm de crestere fata de anul anterior, in volum si valoare, top in care regasim atat articole alimentare de baza cat si produse de nisa (vezi tabel). De pilda, produsele pentru curatarea protezelor dentare sau cele pentru ingrijirea picioarelor sunt categorii de nisa in care marcile proprii au inregistrat cresteri de doua cifre, in volum.
ungaria tabel2
In acelasi timp, in categorii de baza precum uleiul de gatit sau faina, marcile proprii continua sa castige teren, in Ungaria. De pilda, in categoria faina, cota de piata a marcilor proprii a crescut cu 7,9% in volum si cu 5,1% in valoare, in 2015 fata de 2014.

In Ungaria, exista 12 retele de retail modern relevante care detin, cumulat, circa 11.500 de magazine. Cele 12 retele de retail opereaza 22 de branduri diferite de magazine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here