Șase preparate din carne marca Meșteșugari de gusturi au fost atestate de MADR

60

Producătorul bucureștean Siomarprod a primit atestare din partea Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru șase din preparatele sale tradiționale obținute din carne de porc, sub brandul “Meșteșugari de gusturi”.


Cele șase produse tradiționale obținute din carne de porc sub brandul “Meșteșugari de gusturi” sunt următoarele: caltaboș țărănesc, toba țărănească, drobul de casă, cârnații măcelărești, cârnații țărănești, lebărul țărănesc.

“Cârnaţii măcelăreşti Meșteșugari de gusturi” sunt un preparat din carne specific sezonului rece. Aceștia se obțin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei dulce. Tradiția fabricării cârnaților este moştenită de la breslaşii bucureşteni de acum 200 ani și păstrată până în prezent.

“Caltaboşul ţărănesc Meșteșugari de gusturi” este un preparat din carne de porc, măruntaie de porc şi orez, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de alegerea condimentelor şi de echilibrul dintre organele de porc şi grăsimea folosită la acest preparat şi afumarea corespunzătoare. Produsul tradiţional caltaboş se consumă ca aperitiv, în special de sărbătorile de Crăciun. Tradiția fabricării este moştenită de la hangii bucureşteni, cu o vechime în zonă de peste 50 ani, fiind transmis de la o generaţie la alta.

“Cârnaţii ţărăneşti Meșteșugari de gusturi” se obțin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, provenite de la porci crescuţi în ferme cu renume, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei iute. Secretul cârnaţilor ţărăneşti meşteşugari de gusturi constă în calitatea și prospeţimea cărnii şi a faptului că este tăiată la bardă, în ingredientele de calitate, în proporţii corecte şi uscarea/afumarea lor corespunzătoare.

“Drobul de casă Meșteșugari de gusturi” se obține din ficat de porc (70%), carne porc şi prapure porc iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, piper negru , verdeţuri, ouă crude şi fierte.

“Drobul de casă meșteșugari de gusturi” este un preparat din carne specific sărbătorilor pascale. Secretul drobului de casă meşteşugari de gusturi îl reprezintă compoziția specifică, în care se regăsește în proporție de peste 70% ficat de porc și verdeţuri în proporţii corecte, prapur şi coacere/afumare corespunzătoare.

“Lebărul ţărănesc Meșteșugari de gusturi” este un preparat din ficat de porc şi carne de porc, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit a produsului lebăr ţărănesc meșteșugari de gusturi este dat de materia primă, de condimentele folosite, precum și durata de fierbere a acestora.

“Toba ţărănească Meșteșugari de gusturi” este un preparat tradiţional obținut din rasoale și organe de porc. Secretul gustului constă în măiestria utilizării condimentelor în amestec cu organe și carnea de porc, cee ace oferă aroma produsului tradițional de odinioară.

MADR încurajează producătorii să-și înregistreze produsele tradiționale în scopul promovării, a diversificării producției locale, și pentru menținerea patrimoniului național în privința gustului și savorii preparatelor autentice pregătite după rețete străvechi.

În acest fel, produsele tradiționale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conștiința și identitatea națională, pe de o parte și interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte.