Românii acordă relativ puțină importanță alimentelor din cereale integrale ca parte a unei diete sănătoase, și consumă doar una dintre cele trei porții recomandate. Deși micul dejun este foarte apreciat în România și este un obicei zilnic pentru majoritatea oamenilor, consumul cereale integrale la micul dejun are loc doar de 2-3 ori pe săptămână. Nutriționiștii, în schimb, spun că ar trebui să servim trei porții de cereale integrale pe zi.
O porție este de aproximativ 16 g cereale integrale – aceasta poate fi o felie de pâine integrală, 2 prăjituri de ovăz, trei căni de floricele de porumb sau trei linguri pline de paste integrale fierte.
Nestlé și CPW joacă un rol vital în facilitarea unui aport mai mare de cereale integrale prin asigurarea unei game variate de produse, inclusiv cereale integrale pentru sugari și cereale integrale pentru micul dejun.
Nestlé și CPW susțin Ziua internațională a cerealelor integrale
Nestlé și CPW susțin Ziua internațională a cerealelor integrale, sărbătorită în noiembrie, un eveniment anual dedicat creșterii gradului de conștientizare cu privire la importanța cerealelor integrale pentru sănătatea fiecăruia, pe tot parcursul vieții.
Campania din acest an, cu tema „Adoptarea alimentelor din cereale integrale pentru generații mai sănătoase”, realizată împreună cu organizații și experți distinși, își propune să evidențieze rolul cerealelor integrale, rolul important al prelucrării alimentelor din cereale integrale, în promovarea bunăstării generale și în creșterea sănătății fiecărei generații de-a lungul întregii vieți.
„Ziua internațională a cerealelor integrale servește ca o reamintire a importanței adoptării alimentelor din cereale integrale pentru generațiile mai sănătoase. Prin creșterea gradului de conștientizare, punerea în aplicare a măsurilor cheie de politică și promovarea inițiativelor din industrie, putem îmbunătăți consumul de cereale integrale și putem contribui la obiceiuri alimentare mai sănătoase în rândul consumatorilor tineri și mai în vârstă. Împreună, să acordăm prioritate cerealelor integrale ca o componentă fundamentală a unei diete sănătoase și durabile”, explică Monika Gajewska, Business Executive Officer CPW.
Cerealele integrale oferă mai mult decât fibre. Sunt pline de nutrienți esențiali, iar dovezile științifice sugerează că aportul mai mare de cereale integrale la toate grupele de vârstă este asociat cu un risc mai scăzut de a fi supraponderali sau obezi (REF).
De asemenea, studiile observaționale arată în mod constant că un aport mai mare de cereale integrale este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice și mortalitate. În plus, alegerea cerealelor integrale în locul cerealelor rafinate poate avea un impact pozitiv asupra mediului. Date recente arată că transformarea în cereale integrale în loc de cereale rafinate poate reduce impactul asupra mediului cu 20%.
De asemenea, autoritățile de sănătate publică, nutriționiștii și organizațiile de sănătate, inclusiv OMS, recomandă să consumăm cereale integrale în detrimentul celor rafinate. Un aliment cu cereale integrale este definit ca un aliment cu cel puțin un gram de fibre la 10 grame de carbohidrați.
Consumul de cereale integrale rămâne insuficient la nivel mondial
Nestlé și CPW oferă o gamă diversă de produse din cereale integrale și subliniază impactul lor pozitiv atât asupra sănătății, cât și asupra mediului.
Procesarea joacă un rol vital în creșterea valorii nutriționale a cerealelor integrale. Este important de menționat că nu toate alimentele procesate trebuie considerate egale. În mod remarcabil, produsele din cereale integrale procesate, cum ar fi pâinea sau cerealele pentru micul dejun, au fost legate de un risc redus de boli cronice și de mortalitate de toate cauzele.
Nestlé și CPW îndeamnă guvernele să recunoască importanța cerealelor integrale pentru sănătatea pe tot parcursul vieții și ridică o cerere pentru un peisaj de reglementare favorabil printr-o definiție aprobată la nivel global a alimentelor din cereale integrale și acțiuni politice, cum ar fi etichetarea în fața ambalajului.
Cereal Partners Worldwide (CPW) este un joint venture între Nestlé și General Mills, care promovează diete sănătoase și durabile și își propune să facă micul dejun mai bun prin încorporarea cerealelor integrale în produsele lor.
Încurajarea consumului pe scară largă de produse din cereale integrale este, prin urmare, de cea mai mare importanță