Roland Berger: 5%, cresterea pietei de retail in 2017

2629

Valoarea pietei de retail FMCG din Romania se apropie de 19 miliarde de euro, cresterea prognozata pentru anul trecut fiind de 10%, potrivit analistilor din cadrul companiei de consultanta Roland Berger. Pentru 2017, sursa citata estimeaza o crestere de 5% a pietei de retail, cota de piata a comertului modern putand sa depaseasca usor pragul de 60%. Pe termen mediu, gradul de concentrare a retailului alimentar din Romania ramane pe un trend ascendent, in conditile in care 8 jucatori ce opereaza 11 branduri de magazine au ajuns sa detina o cota de piata de peste 50%, fata de peste 20% in 2008.

In 2017, piata va atinge pragul de 20 de miliarde de euro

Anul care s-a incheiat a fost unul de crestere pentru retailul FMCG din Romania, tendinta ce va continua si in 2017 pentru care, analistii Roland Berger estimeaza ca piata va atinge pragul valoric de 20 de miliarde de euro. “Estimarea noastra pentru 2016 vizeaza o crestere a pietei de retail, in valoare, de circa 10%, superioara fata de cea din 2015, printre factorii care au contribuit la aceste rezultate numarandu-se scaderea cotei de TVA, cresterea salariului minim dar si a veniturilor angajatilor din diverse sectoare economice si, desigur, expansiunea marilor retele internationale. O parte dintre masurile fiscale adoptate in 2016 vor continua sa aiba un impact pozitiv asupra evolutiei pietei de retail si in anul in curs si vedem deja o serie de decizii menite sa sustina in continuare consumul. Ma refer aici din nou la cresterea salariului minim, la cresterea pensiilor, a salariilor pentru bugetari s.a. Ramane de vazut ce impact va avea in industrie cresterea economica prognozata dar, cu siguranta, sunt suficiente premise pentru a putea vorbi in continuare de o evolutie pozitiva a pietei de retail in general”, apreciaza Alina Florean, Senior Project Manager la Roland Berger.

Pentru anul 2017, compania citata estimeaza ca valoarea pietei totale de retail va atinge pragul de 20 de miliarde de euro, cu o crestere de 5%, tot in valoare, si o cota de piata a retailului modern ce va depasi usor pragul de 60%. Cifrele nu includ decat partial (10%) din rezultalele celor doi jucatori majori din segmentul cash&carry, respectiv Selgros Cash&Carry si Metro Cash&Carry. “Estimam ca pe termen mediu, 2018 – 2020, cresterea anuala a pietei de retail modern nu va mai depasi 3-4%. Ca tendinta generala pe termen mediu, anticipam o consolidare a pietei de retail, insa este greu de spus daca vom vedea chiar in 2017 achizitii noi sau exituri din piata. Este clar ca sunt anumiti jucatori care nu au ajuns la o anumita masa critica, care isi analizeaza cu atentie eficienta si care vor decide pe termen scurt sau mediu daca merita sau nu sa mai investeasca pe aceasta piata. Gradul de concentrare a retailului alimentar din Romania este pe un trend ascendent accelerat, 11 branduri (apartinand unui numar de 8 companii) detinand o cota de piata de peste 50% fata de peste 20% in 2008. “Se observa ca in Vestul Europei si in anumite tari din ECE (de ex. Cehia sau Ungaria), 5-6 branduri apartinand 3-4 concernuri de retail detin o cota de peste 50% din retailul alimentar din aceste tari. Ne asteptam, asadar, la o continuare a trendului de concentrare a pietei si in Romania, fie prin achizitii si fuziuni, fie prin iesirea de pe piata a unor jucatori care nu ating o masa critica”, precizeaza la randul sau Dragos Popa, Project Manager Roland Berger. 

Expansiune: Nu toti retailerii sunt cu motoarele turate la acelasi nivel

Expansiunea accelerata a retailului modern din ultimii ani a rezultat intr-o dublare a penetrarii la nivel national, atat in termeni de suprafata cat si in termeni de numar de magazine. Chiar si in lumina acestei evolutii, nivelul de penetrare a retailului modern in Romania ramane considerabil mai scazut decat in alte tari, atat din regiunea ECE (Europa Centrala si de Est) cat si din Vestul Europei, unde retailul alimentar in total are o penetrare mai mare in Produsul Intern Brut, iar retailul modern in particular are o cota de peste 70% in total piata de retail alimentar (de ex. 74% in Ungaria, 79% in Polonia, 81% in Franta, 82% in Cehia, 86% in Germania sau 87% in Olanda). 

Un aspect distinct in cateva tari din regiunea ECE este numarul mare de magazine de format mic (pana in 150 mp), aflate in franciza sau in cooperative, sub umbrela unor branduri de retail modern regional sau international (de ex. CBA in Ungaria si Bulgaria, Lewiatan in Polonia, Coop in Ungaria, Bulgaria si Cehia sau Moyat inBulgaria). Revenind la piata interna, cel mai ridicat nivel de penetrare al principalilor jucatori din retailul modern se inregistreaza in municipiul Bucuresti (~260 mp/1000 locuitori), si in judetele cu statiuni turistice, Constanta si Brasov (186 mp/1000 locuitori si respectiv 168 mp/ locuitori). In perspectiva expansiunii viitoare pentru retailerii moderni, exista anumite judete care prezinta inca un potential semnificativ, in prisma nivelului economic al judetului, al gradului de urbanizare si al nivelului actual de penetrare – pe langa polii economici importanti (Bucuresti-Ilfov, Cluj, Timisoara, Constanta si Brasov) ar fi si judetele Gorj, Alba si Sibiu. “Vedem ca sunt o serie de jucatori aflati pe o curba de crestere si expansiune destul de accelerate si altii pentru care expansiunea nu mai reprezinta neaparat o prioritate. Cu alte cuvinte, nu toata lumea este cu motoarele turate la acelasi nivel. Pe masura ce oportunitatile de expansiune in marile centre urbane se reduc, vedem ca retailerii se orienteaza catre orase mai mici din anumite judete ale tarii unde gradul de penetrare a comertului modern nu este atat de mare. Aceasta strategie are insa si un impact direct asupra formatului de magazin cu care retailerii abordeaza aceste orase. In perioada urmatoare, pe termen mediu, ne asteptam la o continuare a expansiunii accelerate a retailerilor moderni, cu cresterea penetrarii si in particular, a gradului de acoperire la nivelul intregii tari”, a mai subliniat Alina Florean.

Diferentierea, o preocupare majora prezenta in 2017

In paralel cu cresterea penetrarii retailului modern la nivel national, 2017 va fi anul in care vom vedea tot mai multe proiecte in zona diferentierii, a profilarii mai clare a formatelor (de ex. accent pe raportul pret – calitate la discounteri, pe experienta si diversitate la hipermarketuri, pe proximitate – confort – prospetime la supermarketuri s.a. “Din analizele realizate de noi, vedem ca fiecare retailer isi reevalueaza formatul de magazin cautand sa evidentieze mai atent ceea ce numim “the value proposition”. Se resimte nevoia ca fiecare jucator sa-si defineasca mai bine locul sau in piata si sa se evidentieze mai clar in mintea consumatorului. Din acest motiv vom vedea tot mai multe proiecte consistente in zona de repozitionare, remodelare, modernizari si update-uri la nivel de magazine prin care retailerii sa fructifice anumite oportunitati generate de trendurile momentului”, este de parere Dragos Popa. In opinia acestuia, pe termen scurt si mediu, impartirea cotelor de piata intre formate va tine foarte mult de natura consumatorului, de dispersia populatiei respective rural vs urban, de parteneriatele intre dezvoltatorii de real estate si retaileri si, nu in ultimul rand, de modul in care acestia din urma au ales sa isi dezvolte reteaua, adica de strategiile individuale ale jucatorilor. “Hipermarketul este in continuare principalul segment din retailul modern in Romania, dar cota de piata a acestuia a scazut de la ~60% in 2008 la sub 50% in 2015, pe fondul expansiunii mai putin accelerate a acestui format. Cel mai dinamic segment in Romania a fost cel al supermarketurilor si magazinelor de proximitate (formate mici si medii, intre 200 si 1000 mp/per magazin) – intre anii 2008 si 2015 in acest segment numarul de magazine a crescut de aproximativ noua ori. Ca si structura la nivel de format, retailul modern din Romania e similar cu retailul modern din Cehia si partial cu cel din Franta, unde hipermarketul este principalul format (cu exceptia Kaufland, celelalte 3 branduri cheie de hipermarket din Romania sunt de origine franceza), insa cu o pondere mult mai mica a formatului de discount in Franta (9%). In Germania, formatul de discount, perfectionat de-a lungul timpului de Aldi si Lidl, are o pondere de 40%, iar in Polonia acest format are de asemenea o cota de 33% din retailul modern (in special prin intermediul brandului Biedronka).

Principalele trenduri ale anului 2017, pe formate de retail

Hipermarket

Operatorii din segmentul de hipermarket vor continua sa deschida noi locatii in 2017, insa, per total, nu putem vorbi de o expansiune foarte agresiva pe acest format. “Kaufland confirma mentinerea unui ritm de investitii similar celui din ultimi doi-trei ani, Carrefour continua parteneriatele strategice cu dezvoltatori importanti de centre comerciale, in cazul Auchan ne asteptam la dezvoltarea formatului mai mic de magazine. Dincolo de expansiune, in randul operatorilor de hipermarket cuvantul de ordine ramane investitia in remodelare, in upgrade-ul magazinelor. Companiile se focuseaza pe cresterea calitatii experientei de cumparare, pe fructificarea unor tendinte de consum importante, pe evidentierea elementelor de diferentiere, pe sortiment, acesta din urma devenind nu doar larg, ci si adanc”, spune Dragos Popa, Project Manager Roland Berger.

Supermarket si convenience

Atat Mega Image cat si Profi isi vor mentine dinamica de expansiune din anii anteriori. Daca in cazul belgienilor de la Delhaize, 2017 va fi un an al expansiunii pe noi teritorii, se astepta ca Profi sa isi continue expansiunea pe formatul Profi City si Loco. “Daca Mega Image va castiga pariul cu Clujul, cu siguranta vor reusi sa se dezvolte si in alte orase imporante ale tarii. Spun asta pentru ca in Cluj si Timisoara pionierul acestei expansiuni concentrice agresive a fost Profi, avand peste 20 de magazine la o populatie de circa 300 de mii de locuitori. In ceea ce-l priveste pe Carrefour, 2017 va fi un an plin si pentru acesta, rebranding-ul locatiilor Billa fiind principalul proiect pe zona de supermarket. Integrarea nu este un proces foarte simplu, iar provocarile vin din diverse zone: aprovizionare, logistica s.a. Nu in ultimul rand, credem ca in segmentul de convenience, un format de succes pentru zonele urbane, vom vedea in continuare o expansiune agresiva a celor doi operatori Mega Image si Profi”, completeaza Dragos Popa.

Discount

Cuvantul de ordine ramane si aici expansiunea moderata, ambii operatori din acest format avand o strategie axata pe investitii greenfield. “Din estimarile noastre, in 2016, canalul de discount detinea o cota de piata de 18-19% in valoare”, completeaza reprezentantul Roland Berger.