Reteaua Profi, cumparata de fondul de investitii MID Europa, ce detine reteaua de clinici private Regina Maria

Fondul de investitii Mid Europa, ce detine in Romania reteaua de clinici private Regina Maria, va prelua cele 479 de magazine Profi, operate de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, potrivit unor surse din piata de retail. Zvonurile privind vanzarea Profi au inceput sa apara inca de anul trecut, insa nu au fost confirmate de reprezentantii companiei.

Enterprise Investors a achizitionat reteaua Profi in 2009, pentru suma de 66 milioane euro, la acel moment reteaua numarand aproximativ 60 de magazine. De atunci, Profi s-a extins cu circa 450 de magazine si a devenit cel mai extins retailer in ceea ce priveste expansiunea teritoriala, ajungand sa fie prezent in 242 de localitati, cu magazine sub trei formate: Standard, City si Loco.

In 2015, Profi a inregistrat o crestere de circa 38% a cifrei de afaceri in 2015, atingand pragul de 2.547,96 milioane de lei. De asemenea, profitul aproape s-a dublat anul trecut, cresterea fiind de 92,3%. Mai exact, Profi Rom Food a raportat un profit de 52.569.277 lei in 2015, an in care compania a deschis 93 de locatii noi dintr-un target de 100 de magazine, dupa cum au declarat oficialii companiei in luna decembrie.

Fondul de investitii Mid Europa a fost infiintat in 1999, ca filiala a companiei globale de investitii EMP Global, pentru a conduce operatiunile din CEE, reprezentand un pionierat al zone de private equity in regiune, cu birouri la Budapesta, Varsovia, Istanbul sau Londra. Mid Europa a este un investitor focusat pe pietele din Europa Centrala si de Est, ce gestioneaza fonduri estimate la circa 4,3 miliarde de euro. In 2005, ca urmare a succesului obtinut, echipa Mid Europa a devenit independenta, compania fiind insa este detinuta in proportie de 100% de catre partenerii fondului de investitii, care au mai infiintat inca trei filiale: Emerging Europe Convergence Fund II, L.P., Mid Europa Fund III LP si Mid Europa Fund IV. Pana in prezent, Mid Europa a finalizat 34 de investitii in 18 de tari, inclusiv tranzactii si finantari importante in regiune.

Mid Europa controleaza afaceri importante din regiune, din domeniile pharma si sanatate (Alpha Medical – Cehia si Slovacia, Kent Hospital Group – Turcia, Walmark etc.), telecomunicatii (Invitel – Ungaria), turism (Polskie Koleje Linowe – Polonia), transporturi (Waberer’s – Ungaria), bunuri de larg consum – (Moji Brendovi Group – Serbia) etc.
Pe langa toate acestea, Mid Europa este prezent si in segmentul de retail, dupa ce a achizitionat, in 2011, Żabka cea mai mare retea de magazine convenience din Polonia. Żabka este lantul de retail cu cea mai mare crestere in Polonia, numarand peste 2.600 de magazine in intreaga tara, sub brandurile Żabka si Freshmarket, si cu aproximativ 800.000 de clienti zilnic. Pana in acest moment, Mid Europa era prezent in Romania in segmentul pharma, prin intermediul retelei de clinici private Regina Maria.