Peste 220 de mici fermieri practică agricultura regenerativă la Zimnicea

Peste 220 de mici fermieri din Zimnicea, județul Teleorman, practică agricultura regenerativă cu sprijinul Danone România și al partenerilor săi: Fondul Internațional Ecosysteme al companiei Danone, Organizația Non-Guvernamentală Open Fields și partenerul local, Polaris Group.

Gospodarii din programul socio-economic, „O șansă pentru familia ta” realizează aceste practici pe o suprafață totală de peste 1.000 hectare, terenuri ce ajută la scăderea emisiilor de carbon în zonă, dar și la creșterea nivelului de bunăstare a animalelor.

În cadrul programului „O şansă pentru familia ta”, Danone România și partenerii săi au inițiat o nouă componentă strategică, ce vizează implementarea practicilor de agricultură regenerativă în rândul fermierilor și reducerea amprentei de carbon cu până la 30%, în cadrul programului.

Printr-un management inteligent de fertilizare a solului, prin culturile de protecție și rotația culturilor, programul privește fiecare fermă ca pe un ecosistem unic.

Terenul total pe care se lucrează ajunge la o suprafață de peste 1.000 ha, pe care se cultivă lucernă, grâu, orz, porumb boabe și porumb siloz, floarea soarelui de către fermierii din Asociația Crescătorilor de Bovine din Zimnicea.

O parte din acest teren a fost obținut de la autoritatea locală, după ce fermierii au creat și o asociație pentru suport comun, primind 426 ha de teren pentru asociere (268,76 ha de pământuri arabile și 157,84 ha de pășune).

Printre practicile de agricultură regenerativă folosite de fermieri se numără: Rotația culturilor, scarificarea la adâncimea de 60 -70 cm, Minimum tillage (se lucrează pământul doar la suprafață, se îndreaptă și păstrează apa în sol).

În plus, tot în cadrul programului, la Zimnicea au fost create patru oaze mobile – o soluție inovatoare care ajută gospodarii să crească nivelul de bunăstare al văcuțelor care pasc pe pășune, precum și calitatea laptelui.

„Programul se desfășoară de nouă ani, perioadă în care numărul fermierilor înscriși a crescut constant, de la un an la altul. Prin intermediul acestuia am ajutat la dezvoltarea unui model unic de afacere, care le permite gospodarilor români creșterea veniturilor pe termen lung, într-un mod durabil. Și, pentru că sustenabilitatea a fost de la bun început un pilon de dezvoltare a programului, era firesc ca acesta să evolueze și să își extindă impactul pozitiv și asupra mediului înconjurător. Astfel, prin integrarea practicilor de agricultură regenerativă în program, avem obiectivul de a reduce cu minimum 30% din emisiile de carbon generate de ferme, oferind beneficiarilor noștri consultanță și instruire în întregul proces”, spune Cătălin Andreica, Milk Procurement & Project Manager, Danone România.

Programul „O şansă pentru familia ta” se desfășoară de peste nouă ani, perioadă în care compania Danone a investit peste 4 milioane de euro pentru a sprijini micii gospodari să devină producători de lapte de calitate și să își dezvolte propria afacere.

Programul „O șansă pentru familia ta” este o inițiativă gândită pe termen lung, care își propune să contribuie în mod direct la sustenabilitatea producătorilor români și la dezvoltarea potențialului local în producția de lapte.