Nu scăpăm de importuri nici în plin sezon. România importă, în continuare, legume

Importul de legume a crescut în anul 2019, inclusiv în lunile iulie-august, când țara noastră abundă de legume autohtone, avertizează un comunicat dat publicității de Cooperativa Tara Mea. În topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, păstăile uscate și tomatele. Tendința se manifestă și în acest an, iar cea mai bună dovadă este balanța agroalimentară.

Din păcate, producătorii de legume români sunt concurați puternic și chiar în plin sezon de importuri. Și nu vorbim neapărat de legume proaspete, ci și de legume congelate, care în iulie 2019, de exemplu, au avut cea mai mare pondere în total importuri realizate de țara noastră, potrivit analizei făcute de Cooperativa Țara Mea.

Se importă de toate, iar cel mai grav, acest lucru se întâmplă inclusiv în perioadele în care există marfă românească din abundență. Ori, cel care suferă, în primul rând, este producătorul român, care de multe ori rămâne cu marfa nevândută.

“În plin sezon, când legumele românești se găsesc din belșug pe piață, este păcat să nu alegem produsele proaspete provenite de la legumicultorii nostri. Îndemnul nostru este haideți să consumăm produse proaspete românești. Este vital să susținem producția locală în aceste momente dificile prin care trece economia românească“, a comentat Florin Burculescu, președintele Cooperativei Țara Mea.

În iulie 2019, România a importat o cantitate de 25 635 tone de legume, în valoare de 20,6 milioane de euro, iar în topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate, tomatele și ceapa.

Valori oarecum similare au fost înregistrate și în celelate luni în care producția locală este în plin sezon. Astfel, în august 2019, am avut importuri de 25 097 tone, în iulie – 25 635 tone, în iunie – 32 804 tone și în septembrie 34 249 tone. În același timp, aprilie 2019 a fost luna cu cele mai mari importuri – 96 631 tone, în timp ce în august au fost înregistrate cele mai mici volume importate, respectiv 25.097 de tone, conform datelor INS.

În 2019, importurile de legume au atins 740.000 de tone, în valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678 318 tone (valoare de 424,3 mil.euro), în 2018, potrivit INS.
Principalii furnizori au fost Olanda și Polonia, peste 10.000 de tone, urmate de Turcia, Germania, Franța, Grecia, Ungaria, Spania, Italia și Egipt. Pe de altă parte, exporturile au atins abia 121.000 tone, în valoare de 95,6 milioane de euro.

România a produs 3,57 milioane de tone de legume, în 2019, în scădere față de anul anterior, când era atins un volum de 3,7 milioane de tone. Realitatea este că trebuie să ne adaptăm.

„Dacă, pe de o parte, publicul autohton s-a autoeducat serios în ultimii ani și caută cu preponderență produse românești, marea majoritate a producătorilor sunt încă în etapa de luptă pentru supraviețuire. Și, luptându-se cu probleme minore, precum irigații, îngrășăminte sau sortare, nu mai au timp să vadă imaginea de ansamblu. Piața se schimbă, nevoile și cerințele cumpărătorilor se schimbă, iar fermierul român încă are o politică de la o zi la alta.”, a comentat Florin Burculescu.

„Soluția o reprezintă, din nou, centralizarea, atât pentru acordarea de sprijin, cât și pentru vânzări. Atunci, cu siguranță, în loc să intre în panică pentru un hectar de roșii care se strică, producătorul român va avea siguranța și relaxarea necesare ca să se gândească și la mașini de ambalare, congelare, feliere și, in final, la export.”, a mai spus Burculescu.

Cooperativa Țara Mea are în total circa 940 de fermieri membri, cu activități, pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor și până la producția de carne de porc și pasăre.
Scopul Cooperativei este, pe de o parte, să crească producția și consumul de produse românești, autohtone și sănătoase, cu o calitate net superioară celor din import, iar, pe de altă parte, să susțină o creștere economică sănătoasă pentru producătorii români, cât și pentru economia țării.

În prezent, Kaufland România este principala „piață de desfacere” a cooperativei, fiind livrată o gamă largă de produse ce cuprinde legume și fructe, conserve, carne de porc, carne de pasăre, ouă, lactate, brânzeturi, produse de morărit și panificație etc.