„Novac afumat din Tara Barsei” devine produs protejat la nivel european

Potrivit unui anunt facut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 6 aprilie 2017, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul „Novac afumat din Tara Barsei”. Realizat de compania Doripesco, produsul „Novac Afumat din Tara Barsei” este singurul din sectorul piscicol care se bucura de certificarea „Protectie Nationala”. Novacul este un peste prelucrat sub forma de fileuri, afumate la cald cu rumegus de esenta tare (fag) pentru o aromă unica, metoda tradiționala de afumare din aria geografică „Tara Barsei”. Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, avand textura fibroasa, fara depuneri de grasime, cu gust usor afumat si putin sarat.
Doripesco este o afacere de familie infiintata in 1995. Continuand activitatea fostei Intreprinderi Piscicole Brasov si bazandu-se pe experienta de peste 30 de ani a angajatilor sai, Doripesco a devenit in timp unul dintre cei mai importanti producatori si procesatori de peste din tara.

Romania mai are doar trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicatie Geografica Protejata (2011), Telemeaua de Ibanesti – Denumire de origine Protejata (2016) si Salamul de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata (2016). Oficialii institutiei mai precizeaza ca inca doua produse, respectiv Carnatii de Plescoi si Scrumbia de Dunare afumata, se afla pe circuit la Comisia Europeana in vederea obtinerii protectiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.