Nominoë – un mic colț de Bretania la București

713

Nominoë este o „clătitărie-băcănie” cu specific breton, care și-a deschis porțile în această toamnă la București, pe strada Maltopol, colţ cu Intrarea Veronica Micle. Sunt 28-30 de locuri înăuntru și 32-36 pe terasă. Clătităria este deschisă de luni până vineri în intervalul 12.00 – 22.00, și sâmbătă și duminică de la 10.00 la 22.00. În curând, vor livra pentru acasă prin Uber Eats și Takeaway.

Vorbim despre o clătitărie bretonă care servește clătite sărate din făină de hrișcă bretonă bio, dar și clătite dulci, toate cu umpluturi bretone tradiționale. La Nominoë veți găsi și cidru artizanal breton, elaborat în cea mai veche cidrărie bretonă, dar și bere artizanală românească, nefiltrată și nepasteurizată (IPA, APA și albă).

Nominoë funcționează și ca băcănie, de unde clienții pot achiziționa cidrul și berea sus menționate, precum și biscuiții artizanali bretoni („galettes” și „palets”) sau bomboanele-caramel, cu unt sărat.

Accentul este pus, în orice caz, pe produsele tradiționale, artizanale, naturale și bio. Ingredientele sunt achiziționate din România, însă sunt și unele pe care le aduc din Franța, deoarece n-ar putea pretinde că sunt o adevărată „clătitărie-băcănie bretonă” fără ele.

Făina de hrișcă bretonă bio
Există și în alte țări făină de hrișcă, însă cea bretonă este cea mai potrivită pentru aluatul clatitelor sărate. Soiul (hrișcă bretonă) și faptul că aceasta a crescut în pământul breton (foarte calcaros, Bretania fiind, din câte se pare, cel mai vechi masiv muntos din lume), și în climă bretonă (oceanică, cu mult vânt și mută umiditate) fac toată diferența.

Nefiind o cereală (ci o floare, care înflorește o dată pe an și din semințele căreia se face făina de hrișcă), hrișca este în mod natural fără gluten, deci foarte sănătoasă, și totodată sățioasă. În plus, făina de hrișcă pe care o aduc cei de la Nominoë este și Bio, deci și mai sănătoasă.

“Am ales-o «pe încercate». Anul trecut am fost în Bretania pentru a ne forma în meseria de «crepier». Am încercat mai multe tipuri de făină de hrișcă, și am ales-o pe aceasta, care ni s-a părut cea mai bună. Este, ce e drept, și cea mai scumpă făină de hrișcă pe care o poți găsi în Bretania.” , spune Olavy-Theodor Pecou, fondatorul clătităriei.

Andouille de Guémené
Cel mai tipic mezel breton. Arată ca un cârnat și este făcut din stomacul și intestinele porcului, care apoi sunt fierte și afumate. Acest mezel a fost inventat în localitatea Guémené-sur-Scorff, în centrul Bretaniei, însă poate fi găsit pe tot cuprinsul regiunii.

Brânza Emmental
Această brânză franțuzească este cea mai potrivită pentru clătitele sărate din făină de hrișcă și cei de la Nominoë o aduc din Burgonia.

Biscuiții artizanali bretoni
Mica băcănie aduce din capătul Bretaniei, dintr-o mică patiserie artizanală, cele două tipuri de biscuiți bretoni, cei mai cunoscuți: „galettes” și „palets”, ambii făcuți cu unt sărat breton, într-un mod tradițional și manual.

Bomboane-caramel cu unt sărat
De la un mic producător artizanal aduc bomboane-caramel, fabricate și ele cu unt sărat breton.

Unt sărat breton
Un ingredient indispensabil pentru clătitele sărate din făină de hrișcă, dar și pentru cele dulci „pe stil breton” (din făină albă de data aceasta, însă nu din cea care se găsește în mod obișnuit pe piață). Untul sărat provine, evident, tot din Bretania.

Cidrul artizanal breton
Provine de la cea mai veche cidrărie artizanală bretonă, în activitate de peste 70 ani. Aduc trei tipuri de cidru: Brut (sec), Dulce și Bio (semi-dulce), toate trei medaliate cu aur la ultimul și penultimul Concurs General Agricol de la Paris, probabil cel mai mare concurs de profil din Europa. Cidrul este produs dintr-un soi de mere crescute, ca și hrișca, în pământul și în clima bretone, care fac toată diferența (pe lângă metoda de producție tradițională și artizanală care este folosită). Cidrul breton artizanal este 100% natural, fără niciun fel de adaos (nici zahăr, nici arome), și fiind artizanal, nu este nici pasteurizat, nici filtrat.

În curând din Bretania
De Sărbători, băcănia va pregăti mai multe tipuri de coșulețe, cu produse tradiționale și artizanale din Bretania. La vânzare, dar și în clătitărie veți găsi conserve de pește artizanale (îndeosebi sardine, cu mai multe tipuri de dressing), pateu de pește artizanal cu bucăți de pește („rillettes” de somon, ton, macrou), pateu de porc Henaff (fără conservanți sau coloranți, cel mai cunoscut și mai apreciat pateu de porc în Franța, care și el vine din capătul Bretaniei, cu sare de Guerande – cea mai apreciată sare marină bretonă – sau cu mai multe tipuri de condimente), precum și o prăjitură tradițională bretonă („gâteau breton”), umplută cu gem de prune, adus tot de la o patiserie artizanală bretonă.

„Pe lângă aluatul clătitelor sărate din făină de hrișcă și cel al clătitelor dulci din făină albă «pe stil breton», care reprezintă baza restaurantului, și totodată principala noastră deosebire, mai sunt câteva ingrediente/produse cu adevărat deosebite în mica noastră prăvălioară: caramelul cu unt sărat, făcut de noi în casă, înghețată artizanală, produsă de un mic laborator local, special pentru noi (îndeosebi cea cu cidru și bucăți de măr, pe care nu o veți găsi nicăieri în altă parte în România, dar și cea cu caramel, cu unt sărat), dar și cea mai bună și mai rară bere artizanală românească (Indian Pale Ale, Albă, American Pale Ale sau Roșie).” spune, în final, antreprenorul Olavy-Theodor Pecou.