La o singură vizită în magazin, locuitorii din Chișinău scot din buzunar, în medie, 284 de lei (63,43 RON). Ambianța și felul în care sunt prezentate produsele contează pentru locuitorii din Chișinău. Cel mai frecvent ei aleg să cumpere produsele din supermarketuri și magazine mari, cu autoservire. Totuși, fac vânzări și magazinele specializate, de la care mai mult de 20% dintre locuitorii din Chișinău cumpără cu încredere mezeluri, carne sau dulciuri.
Piețele sunt preferate pentru fructe și legume. Fiecare al cincilea locuitor merge la târg după pește, iar fiecare al zecelea – după carne, crupe, orez și alte făinoase.
Carnea, în cea mai mare parte, este cumpărată de la supermarket și… se mănâncă cu ochii, mai întâi de toate. Un studiu Eye Tracking, realizat de Magenta Consulting, a determinat că moldovenilor le plac ambalajele care lasă carnea la vedere. Aspectul proaspăt, culoarea, felul în care este tăiată – vinde. Culoarea albă a ambalajului atrage, deoarece conferă ideea de igienă.
71% dintre respondenții unui sondaj efectuat de Magenta Consulting au spus că procură zilnic produse de panificație. Fructele și legumele proaspete se consumă o dată sau de câteva ori pe săptămână. Importante pentru regimul alimentar sunt și produsele lactate, iar 48% își completează rutina alimentară cu sucuri și băuturi răcoritoare. Aproape jumătate dintre intervievați consumă cu regularitate mezeluri, iar 41% nu ies din magazine fără bomboane și ciocolată.
Ceaiul, cafeaua, bomboanele, crupele și făinoasele sunt cumpărate mai rar- o dată sau de două ori pe lună. Și tot la acest interval de timp se procură pește și carne.
Supermarketurile sau magazinele mai mari, cu autoservire sunt cele de unde sunt cumpărate cel mai frecvent următoarele tipuri de produse:
Pâine, produse de panificație (52%),
Lactate – lapte, unt, chefir etc. (56%),
Apă, băuturi răcoritoare, sucuri,
Fructe/ legume proaspete (44%),
Mezeluri – salam, crenvurști etc. (57%),
Bomboane, ciocolată (59%),
Ceai, cafea (63%)
Cofetarie: torturi, prăjituri, biscuiți (64%)
Crupe, paste făinoase, făină, orez (63%)
Pește (proaspăt sau congelat) (50%),
Carne crudă (55%)
Băuturi alcoolice (68%)
Mâncare gata-pregătită (82%)
Pe de altă parte, conform studiului Smiling Report, efectuat în 67 de țări la nivel mondial, vânzătorii din Moldova ocupă locul 43 din 67 la capitolul cross-selling. Doar în 40% dintre cazuri, cumpărătorii misterioși ai Magenta Consulting au detectat intenția vânzătorilor de a propune ceva adițional la cumpărături.
Vânzătorii salută atunci când servesc? Nu. Moldovenii ocupă penultimul loc din lume la acest capitol, întrecându-i doar pe cei din Hong Kong.
În schimb, s-au plasat pe locul 8 atunci când vine vorba de zâmbet, mai sus decât Rusia și Ucraina. Zâmbetul vânzătorilor moldoveni vinde!