Oficialii retelelor de restaurante KFC si Pizza Hut cred ca, pe termen mediu si lung, singura solutie pentru mentinerea profitabilitatii locatiilor este schimbarea strategiei de achizitii. Pana la finalul anului viitor, compania si-a propus cresterea ponderii cumparaturilor de pe piata interna de la 60% cat este in prezent, la 90%.
Un obiectiv indraznet, ce implica o crestere cu 50% a cifrei de afaceri realizata pe plan intern, in urma achizitiilor de produse alimentare si ambalaje. Valoarea totala a marfurilor cumparate anual de cele doua lanturi se ridica la 20 de milioane de euro, cifra de afaceri realizata in urma tranzactiilor cu 225 de furnizori interni si externi. Cele doua companii cumpara impreuna 1.000 de sku-uri diferite.
Argumente pentru solutiile locale „Piata externa inseamna pentru noi furnizori agreati la nivel international, parteneri care indeplinesc toate cerintele solicitate si care ne dezvolta deja produse specifice. Aprovizionarea vizeaza consolidarea volumelor noastre cu alte restaurante din sistem, lucru care ne ajuta sa obtinem conditii mai bune si, deci, preturi mai mici. Piata externa prezinta insa dezavantajul riscurilor valutare si al costurilor suplimentare de transport”, ne-a declarat Nicoleta Popovici, manager de achizitii pentru cele doua lanturi.
Intr-un an atat de dificil cum este 2009, o alta solutie adoptata de interlocutorul nostru in eficientizarea colaborarii cu piata externa a fost negocierea si achizitia de produse intr-o moneda mai stabila, evitandu-ase astfel cresterea ratei de schimb ron-euro.
Si totusi, pe termen lung, nu aceasta este solutia pe care vor miza cele doua companii. „Pietele externe pot fi in continuare o alternativa viabila pentru anumite produse, dar eu cred ca pe termen mediu si lung vom castiga mai mult transferandu-le producatorilor autohtoni o parte din experienta noastra. Nu poti face profit doar cumparand mai ieftin si ingorandu-l pe consumatorul final. Cine va mai intra in restaurantele noastre daca producatorii romani isi vor inchide portile, iar oamenii vor ramane fara venituri? Ne dorim ca banii sa ramana in Romania si sa ajute ca intreg angrenajul sa functioneze. Vom castiga, contribuind si noi la reducerea diferentelor de competitivitate dintre producatorii romani si cei externi. Criza economica ne-a obligat pe toti sa gandim atent fiecare pas si mai ales impactul acestuia pe termen lung”, sustine managerul de achizitii al celor doua lanturi de restaurante. Piata interna, in opinia acesteia, elimina dezavantajul costurilor suplimentare de transport, riscul valutar si ofera in plus o predictibilitate mai mare in privinta pretului de achizitie.
Primii pasi realizati de cele doua companii pentru indeplinirea obiectivelor mai sus amintite a fost cresterea numarului de sku-uri achizitionate de la furnizorii interni, lucru care a generat cresterea cifrei de afaceri realizata in parteneriat cu acestia, optimizarea procesului de aprovizionare si in final preturi mai mici. „In paralel, impreuna cu furnizorii nostrii, am cautat sa identificam si sa eliminam operatiunile ineficiente sau sursele de pierderi. Am regandit ambalajele, in scopul evitarii cresterii costurilor, pastrand insa acelasi nivel de calitate. Trebuie sa dezvoltam, impeuna cu partenerii interni, mai multe produse specifice businessului nostru si, in paralel, sa facem transferul de cunostinte catre furnizori, pentru ca nu vom admite sa facem nici un fel de compromis asupra calitatii produselor”, a tinut sa mai precizeze Nicoleta Popovici.
Criterii in selectia furnizorilor
Calitatea si siguranta produselor, continuitatea in calitate, serviciile, dar si pretul sunt cele mai importante criterii in selectia furnizorilor autohtoni. In functie de produsul furnizat si de volumul de cumparaturi, compania solicita furnizorilor sai dovada implementarii anumitor standarde de management si calitate: ISO 9000, ISO 22000 si HACCP. Pentru alte categorii de produse sunt solicitate si alte standarde internationale de calitate si siguranta alimentara: BRC – British Retail Consortium sau IFS – International Food Standard. In fine, pentru produsele de baza si cele de volum furnizate in sistemul international de restaurante Pizza Hut si KFC, furnizorii sunt supusi unui proces de audit, evaluari realizate de o companie multinationala specializata si investita sa realizeze acest gen de verificari.
In cazul brandurilor amintite, exista si o serie de cerinte specifice pentru fiecare categorie de produse. Un astfel de exemplu este cel al aripioarelor de pui, unde compania urmareste sa cumpere produse ce se incadreaza in anumite marje de greutate. Vanzarea lor la bucata impune o astfel de cerinta, iar pentru respectarea ei producatorul trebuie sa aiba pe lantul de productie o calibrare corespunzatoare. Flexibilitatea producatorilor pentru respectarea unor astfel de particularitati este asadar un criteriu important in selectia lor.
Acces la 70.000 de restaurante
Unul dintre cele mai importante proiecte derulate de cele doua companii in acest an vizeaza accesul producatorilor romani la o piata de 70.000 de restaurante la nivel international (34.000 de locatii Pizza Hut si 36.000 KFC), acces facilitat de departamentul de achizitii din Romania. „Exista o astfel de oportunitate in cazul produselor de baza pentru KFC, dar si a celor de volum. Acesti furnizori vor fi auditați, indrumati si sprijiniti de noi sa fie aprobati si introdusi in lista furnizorilor Pizza Hut si KFC din intreaga lume, ceea ce inseamna ca li se va deschide accesul catre o piata enorma. Suntem la inceputul acestui proiect”, subliniaza intrelocutorul nostru.