Kaufland România alocă un milion de euro pentru finanțarea ONG-urilor în 2019

Kaufland România comunică rezultatele primului an al programului de finanțare a ONG-urilor, prin care 29 de organizații au putut să își realizeze proiectele în 2018, și anunță continuarea acestuia în 2019, oferind granturi nerambursabile în valoare totală de un milion de euro, pentru proiecte din domeniile sport, cultură și viață sănătoasă. 

Ediția 2019 a programului de finanțare se adresează tuturor asociațiilor, fundațiilor și federațiilor care dezvoltă proiecte în domeniile cultură, sport și viață sănătoasă, valoarea maximă a finanțării acordate pentru un proiect fiind de 235.000 lei (aproximativ 50.000 euro). O atenție specială în finanțare va fi acordată proiectelor din zonele rurale: cel puțin 25% din totalul proiectelor sprijinite se adresează comunităților și beneficiarilor din mediul rural.

Vor exista două apeluri de proiecte, în lunile aprilie și iunie 2019. ONG-urile din domeniile sport, cultură și viață sănătoasă, pot aplica pe platforma www.instaredebine.ro în perioada 9-11 aprilie 2019, pentru primul apel. Pe site vor fi disponibile criteriile și ghidul aplicantului începând cu 26 martie 2019.

Programul „În stare de bine” a oferit în 2018 sprijin asociațiilor și fundațiilor din întreaga țară pentru a derula proiecte și a totalizat:
• 1 milion de euro finanțare acordată;
• 29 de organizații neguvernamentale finanțate, din domeniile sport, cultură și viață sănătoasă;
• 31 de proiecte finanțate, care s-au desfășurat în 30 județe și București;
• 46% din proiecte s-au derulat în mediul rural;
• 54.270 de ore lucrate;
• Peste 1.000 de evenimente au avut loc;
• Peste 65.000 de beneficiari direcţi, în special copii si tineri;
• Peste 100.000 de beneficiari indirecți;
• Peste 1.600.000 de persoane la care programul a ajuns în mediul online.

Printre proiectele care au fost posibile în 2018 datorită finanțării primite în cadrul programului se numără: Festivalul Climb Again – terapie prin escaladă pentru copii și tineri nevăzători sau cu dizabilități; Zâna Merciluță – Cabinetul stomatologic mobil care a oferit copiilor din medii defavorizate pastă și periuțe de dinți, educație și intervenții pentru prevenția cariilor; Hai în sat la Operă – acces la spectacole de operă în mediul rural; Muzeul Memoriei, Brâncuși 360 de grade și altele care pot fi consultate pe site-ul proiectului.

Noutatea anului 2019 în programul „În stare de bine” este de a alătura componentei de finanțare propriu-zisă și una de dezvoltare efectivă a ONG-urilor. Aceasta va presupune traininguri și workshopuri, schimb de experiență și facilitarea interacțiunii cu ceilalți actori din comunitate, precum și sesiuni de consultanță și mentoring oferite de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Programul este susținut de Kaufland România și implementat cu sprijinul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile.