JLL: In 2015 au fost livrate cu aproape 70% mai multe spatii logistice decat in 2014

Livrarile de spatii industriale noi au totalizat anul trecut circa 160.000 metri patrati, cu 67,5% peste nivelul din 2014, iar pentru acest an dezvoltatorii au programate spre finalizare proiecte cumuland 240.000 metri patrati, majoritatea build to suit (la cererea chiriasilor), cu peste 40% mai mult decat in 2015, se arata in cel mai recent raport realizat de JLL Romania.
Stocul total de spatii moderne a ajuns astfel la finele anului trecut la 2,1 milioane de metri patrati (din care peste 1 milion de metri patrati in Bucuresti). Stocul a crescut cu 8% comparativ cu 2014, iar la finele anului ar putea ajunge la 2,35 milioane metri patrati, daca toate proiectele anuntate vor fi livrate.
In afara de Bucuresti, dezvoltatorii de spatii logistice si industriale au construit proiecte in Timisoara, Ploiesti, Cluj, Pitesti, Sibiu, Arad si Oradea.

„Cererea a totalizat circa 310.000 metri patrati, comparabil cu nivelul din 2014, din care contracte noi si extinderi ale contractelor existente 265.000 metri patrati (+27%). Cererea noua a fost cu 60% mai mare decat oferta noua, astfel ca rata de neocupare s-a redus la sub 5% in Bucuresti si la 10% in afara Capitalei. Pentru acest an, avand in vedere interesul companiilor pentru Romania, estimam ca cererea bruta (contracte de relocare, renegocieri si prelungiri de contracte, contracte noi si extinderi) va fi apropiata de cea inregistrata in 2014 si 2015. Cererea vine in principal de la companiile de logistica in Bucuresti si de cele din domeniul auto in restul tarii”, au precizat reprezentantii JLL.
Nivelul mediu al chiriilor se mentine constant, la 3,5-4 euro/mp/luna, existand diferente in functie de dezvoltator, suprafata inchiriata, locatie etc.

In ceea ce priveste piata de retail, stocul este de 2,8 milioane de metri patrati, din care peste 1 milion de metri patrati in Bucuresti, reprezentand cea mai mare piata din tara. Stocul va depasi 3 milioane de metri patrati la sfarsitul anului, daca toate proiectele anuntate, ce totalizeaza 196.000 metri patrati, vor fi finalizate. Dupa Capitala, cele mai mari orase, dupa stocul de spatii comerciale moderne sunt Cluj, Iasi, Constanta, Timisoara. Nivelul chiriilor prime se situeaza la 60 – 70 euro/m²/luna pentru cele mai dominante mall-uri din Bucuresti.