JLL: Capitala a atras aproape 48% din volumul investitiilor imobiliare in primele sase luni din 2016

Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania din primul semestru este estimat la 340 milioane de euro, nivel cu 80% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut (187 milioane de euro). Potrivit JLL, in primele sase luni au fost consemnate atat tranzactii care au vizat achizitii de proiecte, cat si unele care au au avut ca obiect preluarea controlului integral a unor co-proprietari asupa unor proiecte.

Capitala a atras aproape 48% din volumul investitiilor, dar de asemenea, am fost martorii primei tranzactii semnificative de dupa 2008 din afara Bucurestiului, in Sibiu. Volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piata intre retail (45%) si birouri (38%), in timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzactii. De mentionat, ca 8% din volumul tranzactiilor reprezinta preluarea unei cladiri de birouri de catre banca finantatoare.

Cea mai mare tranzactie inregistrata in prima jumatate a anului a fost achizitia Sibiu Shopping City de catre NEPI de la ARGO pentru 100 milioane de euro, reprezintand cea mai mare tranzactie cu o singura proprietate realizata in afara Bucurestiului dupa criza. O alta tranzactie notabila este consolidarea pozitiei GTC in complexul City Gate prin achizitia participatiei de 40% detinuta de Bluehouse in proiect.

”Previziunile macroeconomice pentru Romania par pozitive, cu o prognoza privind crestere economica care a fost mentinuta la 4,2% chiar si dupa rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui sa faca din Romania unul dintre performerii din Europa in 2016. Avand in vedere disponibilitatea de proiecte de buna calitate (in special birouri) care vor aparea pe piata in urmatoarele 12 luni si mentinerea unei diferente importante intre randamentele oferite de Romania, pe de o parte, si Polonia sau Cehia, pe de alta parte, investitorii ar trebui sa profite de avantajele conditiilor curente si sa isi intoarca atentia spre Romania si spre produse mai bine pozitionate pe piata”, a delcarat Andrei Drosu, Consultant Research Department JLL Romania.

Cei mai activi cumparatori din prima jumatate a anului au fost NEPI (124 milioane de euro) si GTC (80 milioane de euro), fiecare dintre acestia realizand cate doua tranzactii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.