InvestALIM: 12 proiecte vor primi finanțare în acest an, pentru investiții ce totalizează peste 300 milioane de euro

Un număr de 12 companii, cu 12 proiecte distincte, și o valoare totală de investiții de circa 1,5 miliarde RON (peste 300 mil. EUR) se află pe lista societăților comerciale ce vor beneficia de sprijin nerambursabil anul acesta prin programul ”InvestALIM”, potrivit REI, grup de companii specializat în atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat.Cinci proiecte din totalul celor 12 care au primit Acord în 2025 au fost pregătite cu succes de echipa REI, suma investițiilor ridicându-se la circa 700 milioane RON.

Valoarea totală a ajutorului de stat solicitat de cele 12 companii se ridică la peste 860 milioane RON (peste 170 milioane euro), cu un sprijin nerambursabil mediu de circa 60% din valoarea totală de investiții a proiectelor depuse și admise spre finanțare.

Printre solicitanții eligibili care au depus proiecte prin programul „InvestALIM” se numără societățile Dorostol Trade S.R.L., Global Grain International S.R.L., Aaylex One S.A., Nertrans Cargo S.R.L., Fabrica de Zahăr Premium Luduș S.A., Aldis S.R.L , Derpan S.R.L., Tinervis Group S.R.L., Olifdacom S.R.L., Expertarom Food & Ingredients S.R.L., Oltina Impex Prod Com S.R.L. și Octavian Deb Company S.R.L., nume importante din industria alimentară, ce activează în sectoare precum producția de panificație, procesarea cărnii, a laptelui, a băuturilor sau a trestiei de zahăr.

„Investițiile creează progres și noi fix asta ne dorim, să vedem – cu fiecare investiție realizată cu sprijinul REI – o țară cu o economie mult mai competitivă și aliniată cerințelor din Occident. Fondurile nerambursabile au fost, sunt și vor rămâne un pilon important de dezvoltare al țării”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare „InvestALIM” 2023 – 2026 are ca scop sprijinirea dezvoltării regionale pentru înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară, prin acordarea ajutoarelor de stat ce vizează stimularea investițiilor cu impact major în economie.

În 2025, companiile care activează în sectorul agroalimentar au la dispoziție o serie de programe de finanțare, cu alocări generoase, pentru investiții în domenii precum panificație, industria cartofului sau energie verde. Conform unei analize REI Grup, valoarea totală a alocărilor pentru companiile din domeniul agroalimentar se ridică la peste 750 milioane euro în perioada următoare.

Ce programe de finanțare sunt disponibile:

1. Fondul pentru Modernizare – 150 mil. EUR pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul in agricultura si procesare produse agricole

2. DR 16 – Investiții în sectorul de legume și/sau cartofi

3. DR 23 – Investiții în domeniul panificației, produse agricole, procesare

4. DR 24 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul forestier

5. Tranziție Justă (2025)

6. Programul Regional Sud-Est (PR SE) – Investiții pentru inovarea și creșterea competitivității IMM

REI se situează în topul companiilor de consultanță din România, specializate în atragerea de finanțări prin fonduri europene și ajutoare de stat.

Articolul precedentAgriro Fresh, partener al conferinței Retail, Distribution & FMCG Market în Moldova
Articolul următorCarrefour și Asociația de Protecția Animalelor Măriuța lansează o campanie națională de colectare a hranei pentru animale
Maria Hurduc
Este Business Unit Manager al Modern Buyer inca de la lansarea brandului, in 2008. Are o experienta de peste 16 ani in presa scrisa, iar in ultimii 11 ani s-a specializat pe domeniile Retail, FCMG si Horeca. Este absolvent al Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Alimentare.