Gigantul chinez Alibaba va forma un joint-venture în Rusia

Alibaba va forma un joint-venture în Rusia cu Fondul pentru Investiţii Directe, compania de telecomunicatii MegaFon și firma de internet Mail.Ru. Alibaba va contribui cu capital lichid la afacerea deja existentă în țară, AliExpress Russia. Alibaba va ceda, de asemenea, controlul asupra afacerii sale deja existente în Rusia pentru a forma parteneriatul. Compania chineză va păstra 48% din AliExpress Rusia, companiile rusești vor deține 52%, anunță CNBC.

Tranzacția a fost anunțată într-o declarație comună în cadrul Forumul Economic Estic de la Vladivostok, unde președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.

Ca urmare a sancțiunilor impuse de Europa și SUA, Rusia a căutat să își creeze legături politice și de afaceri mai strânse cu China. Beijingul, la rândul său, dorește să-și extindă influența economică în Asia și Europa prin inițiativa sa ambițioasă „Centura și Drumul”.

Aceasta presupune construirea de infrastructură, cum ar fi porturi și căi ferate, precum și a unui „drum digital de mătase” prin intermediul rețelelor de internet de mare viteză și al comerțului electronic.