Gemma Webb, CEO BAT: „Introducerea unui calendar de acciza ofera sustenabilitate veniturilor bugetare si industriei producatoare”

Gemma Webb, CEO al companiei British American Tobacco, reactioneaza astazi la anuntul Guvernului Romaniei de a implementa un calendar de crestere a accizei la produsele din tutun pentru perioada 2017-2022.

”Consideram ca introducerea unui calendar de acciza pentru urmatorii cinci ani este o masură care ofera sustenabilitate atat veniturilor bugetare din taxarea tutunului cat si industriei producatoare, a doua cea mai importanta pentru bugetul statului. Tocmai de aceea, apreciem faptul ca decizia Guvernului a implicat si consultari cu industria. British American Tobacco a sustinut ca un calendar clar de acciza va asigura cresterea si sustenabilitatea veniturilor bugetare din taxarea comertului legal fara a prejudicia eforturile in desfasurare pentru diminuarea traficului ilicit.”.
In opinia acestuia, initiativa Guvernului permite proiectarea incasarilor la bugetul de stat pentru o perioada de timp rezonabila, oferind in acelasi timp producatorilor stabilitatea necesara desfasurarii activitatii si continuarii investitiilor in Romania.

„Mentionam ca, desi taxele reprezinta componenta principala a pretului tigaretelor, companiile producatoare trebuie sa tina cont si de alte costuri in stabilirea propriilor politici de pret. British American Tobacco a facut si continua sa faca eforturi logistice si financiare importante pentru a se conforma Legii de transpunere a Directivei Europene a Tutunului intr-un timp considerabil mai mic fata de cel prevazut de Directiva. Reamintim faptul ca transpunerea intarziata a Directivei a lasat producatorilor doar 30 de zile pentru adaptarea productiei si a redus la jumatate timpul acordat pentru curatarea pietei de produsele conforme vechii legislatii. Consecintele transpunerii tardive si, pana in momentul de fata, incomplete a Directivei Europene a Tutunului se vor face simtite si in anul 2017”.