Garanţie pentru ambalajele reutilizabile în valoare de 0,5 lei/buc, prin sistemul-depozit, începând cu 31 martie 2019

170

În cadrul conferinței „Retail &HoReCa Distribution” organizată de Modern Buyer la Sinaia, Roxana Șunică, Director General Adjunct, Fepra Internațional, a avertizat că de la finalul lunii martie, comercianții vor trebui să aplice, pentru orice tip de ambalaj, sistemul-depozit, prin care clienții au dreptul să returneze ambalajul, în schimbul unei sume pentru acesta.

Ordonanța de urgență 74/2018 îi obligă pe operatorii economici să afișeze pe etichetă ori pe ambalaj dacă este unul reutilizabil. Cei care vând astfel de produse sunt obligați, la rândul lor, să primească la schimb aceste ambalaje și, în baza bonului fiscal, să returneze garanția cumpărătorului.

“Sistemul-depozit de administrare a ambalajelor cere ca începând cu 31 martie 2019* să se aplice o garanţie pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/buc. Aceasta presupune să rețineți această garanție de la client (pentru ambalajul de sticlă), garanție pe care să o returnați când clientul înapoiază ambalajul.” a precizat ea.

„Este nevoie să aveți un sistem informatic care să diferențieze pe factură această garanție, spațiu suficient pentru a prelua/depozita ambalajele de sticlă, personal care să facă acest serviciu, contracte cu colectori, tratatori sau organizații similare nouă care să asigure preluarea ambalajelor de la d-voastră.”

Cu un portofoliu de 500 de clienți, printre care retaileri, precum: Kaufland, Lidl, Metro, societatea Fepra Internațional preia responsabilitatea companiilor care pun pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaj, în vederea realizării obligațiilor legale de reciclare și valorificare ale acestora.

“De la 1 ianuarie, noi ar trebui să colectăm deșeuri exclusiv în parteneriat cu primăriile, cu operatorii de salubritate și să ne îndeplinim țintele. Din păcate însă, colectarea separată a deșeurilor de la populație nu funcționează. Ministerul Mediului își dorește începând de acum să funcționăm în parametrii europeni, d-voastră (producătorii și importatorii) să nu primiți penalități, iar țara să nu riște procedura de infringement, dar funcționăm pe o lipsă de eficiență a autorității locale.” a declarat Roxana Șunică.

Chiar și așa, în anul 2017, Fepra a preluat răspunderea pentru 260.000 tone de ambalaje şi a gestionat 178.000 tone de deşeuri de ambalaj, reprezentând atingerea unui nivel de reciclare şi valorificare în numele clienţilor de 69%.

În 2018, societatea și-a asumat răspunderea pentru 274.000 tone de ambalaje și a gestionat 178.000 tone de deșeuri din ambalaje, atingând un nivel de reciclare și valorificare de 65% în numele clienților săi.

Obiectivele de reciclare ale producătorilor și importatorilor sunt reglementate de două acte normative. Unul spune că ținta totală este de 60% pe fiecare categorie de deșeu ( OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, cu modificările şi completările ulterioare ), un altul (Legea 31/2019) spune că începând cu 01.01.2019, noile ţinte ale producătorilor şi importatorilor de ambalaje sunt de 65%. „Este o diferență de câteva sute de mii de euro între cele două obiective și ar fi bine de știut la care dintre ele să ne raportăm când ne organizăm activitatea pentru 2019. Răspunsul primit de la Administrația Fondului pentru Mediu a fost că obiectivul de reciclare este de 65%, eventualele penalități se vor calcula pentru 60%.”, a comentat directorul Fepra.

“Legea nu face diferențiere între un producător sau un importator. Dacă puneți pe piață un ambalaj sunteți direct responsabili de atingerea țintelor de reciclare despre care v-am vorbit, și trebuie să declarați către Administrația Fondului de Mediu ce cantitate de ambalaj puneți pe piață. Puteți totuși transfera răspunderea către noi sau o organizație similară nouă.” a concluzionat Roxana Șunică, Directorul General Adjunct, Fepra Internațional.

Fepra își propune pe termen scurt și mediu să preia responsabilitatea pentru o cantitate de peste 300.000 tone ambalaj în 2019, respectiv, valorificarea a minim 200.000 tone deşeu de ambalaj.

La aceasta se adaugă un obiectiv de creştere progresivă a procentului de deşeu de ambalaj minim valorificat în vederea pregătirii pentru îndeplinirea obiectivelor impuse de UE de 70% din total ambalaj până în anul 2025.

Sustenabilitatea financiară şi operaţională a companiei este un alt obiectiv vizat de Fepra, ceea ce presupune respectarea cadrului legal privind funcţionarea organizaţiilor de implementare a obligaţiilor privind răspunderea extinsă a producătorilor.

*De la 31 martie 2019 se aplică Ordonanța de urgență 74/2018 publicată în Monitorul Oficial din 17 iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.