Este businessul cu nuci oportunitatea de afaceri a momentului?

0
556

Se spune ca oricine se afla in cautarea unei modalitati sigure de plasare a resurselor sale financiare poate investi intr-o afacere integrata cu nuci. Iosif Kiss, consultant specializat in cultura nucului, explica tot ce este important sa stiti inainte de a va plasa economiile intr-o livada cu nuci. Nu in ultimul rand, veti afla si ce standarde de calitate trebuie sa indeplineasca fructele nucifere pentru maximum de profitabilitate.

Ce trebuie sa stie in primul rand cineva care vrea sa dezvolte o afacere integrata cu nuci?
Nucul este o investitie pe termen mediu si lung. Cine vrea o afacere in care sa bage azi 1 leu si maine sa faca profit 3 lei, sa caute alt domeniu de investitii. Nucul e o specie cu nevoi de fertilizare si irigare ce trebuie asigurate. Din punct de vedere tehnologic, este o cultura relativ usoara, dar presupune rigurozitate in administrarea fertilizarilor, a tratamentelor fitosanitare si a regimului de apa. O livada de nuc comerciala se poate realiza numai cu material saditor altoit. Cine opteaza pentru material saditor obtinut din seminte, trebuie sa fie constient ca pomii se vor matura mai tarziu decat cei altoiti, iar intrarea lor pe rod va fi conditionata de parcurgerea tuturor stadiilor biologice si de asigurarea nutrientilor si a apei necesare pentru derularea proceselor metabolice.

Costul de infiintare a unei livezi de nuc variaza de la 8.000 la 20.000 de euro/ha, in functie de conditiile concrete de la locul plantarii. Fara un buget alocat acestei investitii, nu se obtin rezultate pozitive prea devreme!

Care este pretul corect pe care poate sa il obtina un pomicultor pe kilogramul de nuca in coaja?
Daca pornim de la premisa ca avem o nuca de calitate standardizata si ca pretul de consumator final este de aproximativ 10 euro pe kg, tinand cont de costurile de pe intreg lantul de distributie, de cheltuielile de productie si de conditionare imediat dupa recolta, precum si de cele legate de pastrare, apreciez ca un pret cuprins intre 3 si 4 euro/kg este satisfacator pentru asigurarea amortizarii costurilor legate de infiintarea livezii si a celor de productie. Sub acest pret nu se poate ca nuca sa plece de la producatori, in contextul in care acest produs este deficitar la nivel global, iar despre calitatile principiilor active din miezul de nuca se poate discuta numai la superlativ.

Daca vorbim de nuca in coaja provenita de la nucii solitari sau din gospodariile populatiei, calitatea miezului e neuniforma si este conditionata de la caz la caz de regimul de fertilizare, apa si tratamente (aproape inexistente la nucii solitari) de care a beneficiat nucul. Cu toate acesea, un pret minim corect si pentru aceasta nuca este in jurul valorii de 2 – 2,5 euro/kg de nuca in coaja.

Cum evaluati calitatea miezului de nuca?
Calitatea miezului este conditionata de calitatea sudurii celor doua valve din care este compus endocarpul (coaja lemnoasa). Daca aerul poate patrunde in interiorul nucii din cauza lipsei fibrelor care inchid oprificiul peduncular, miezul va suferi un proces de depreciere prin doua mecanisme: oxidarea grasimilor (si aparitia acelui gust iute/ranced) si aparitia mucegaiurilor si a aflatoxinelor. Acestea din urma sunt extrem de toxice si pot afecta ficatul. Calitatea miezului de nuca se determina dupa culoare, gradul de fractionare si prezenta sau lipsa microorganismelor /micotoxinelor.

Care sunt conditiile optime de pastrare a miezului de nuca?
Pentru pastrarea calitatii miezului de nuca se va proceda la spalarea si uscarea nucilor imediat dupa recoltare si depozitarea lor in coaja in spatii cu temperatura si umiditate controlata. Se recomanda curatarea miezului de nuca numai cu cateva zile inainte de consumul industrial. La nivel micro, in privinta consumului propriu − se recomanda curatarea si consumul lor imediat, pentru a beneficia la maximum de beneficiile principiilor active ale miezului de nuca.

Conditiile pedoclimatice permit infiintarea unei livezi cu nuci in orice regiune din tara?
Daca e sa discutam despre conditiile pedoclimatice unde cultura nucului poate fi realizata cu succes, este suficient sa studiem anexa 7 din cadrul Masurii 4.1.a din Planul National de Dezvoltare Rurala 2013-2020. Acest document a fost realizat printr-o colaborare intre Institutul de Cercetare-dezvoltare pentru Pomiculura Maracineni si Institutul de Cercetari Pedologice si Agrochimice Bucuresti. Fiecarei comune din Romania i s-a calculat un indice de favorabilitate naturala (fara irigatii) si un indice de favorabilitate potentata (cu irigatii). In comunele unde favorabilitatea naturala are un indice de minim doi (din maxim patru) nu este obligatorie realizarea unui sistem de irigatii pentru ca, teoretic, cantitatea de apa din precipitatii este la un nivel satisfacator. Bineinteles ca realizarea unui sistem de irigatii influenteaza pozitiv evolutia ulterioara a plantatiei de nuc, precum si fructificatia acesteia.

Din punctul meu de vedere, zonele cele mai bune pentru infiintarea unei livezi de nuc sunt acelea unde favorabilitatea naturala este de minim 2,5 puncte. Cu toate acestea, recomand calduros ca livada sa fie prevazuta cu un sistem de irigatii, fie cu apa din rauri si lacuri naturale, fie din foraje si lagune artificiale de stocare temporara a apei.

Cei mai multi nuci cultivati se gasesc in Marmures, Valcea, Buzau si Salaj. 7 din cele 14 judete in care a crescut numarul nucilor cultivati in perioada 2000-2014 sunt in Transilvania, 4 in Muntenia, 2 in Oltenia si 1 singur in Moldova (la Suceava). Sursa: Iosif-Karoly Kiss, www.nucifere.com

Soiul de nuca comun in Romania este unul productiv sau trebuie cultivat un soi anume, adus din strainatate?
Majoritatea nucilor din Romania provin fie din vegetatia spontana, fie sunt cultivati izolat in gospodariile populatiei, fie, mai rar si pe suprafete inca mici (fata de potentialul real al acestei culturi), in livezi. Chiar daca nucul are o plasticitate si adaptabilitate mare la cele mai diverse conditii si zone geografice, ca principiu, orice tehnolog ar trebui sa recomande doar soiurile de nuc care au caracteristici care se pliaza pe conditiile pedoclimatice de la locul de plantare. Cu siguranta, pentru micul gospodar care pune cateva exemplare de nuc in gradina personala e mai putin relevanta diferenta dintre aceste soiuri. Relevanta apare atunci cand se ia decizia infiintarii unei livezi de nuc comerciale. In acest caz, recomand calduros ca inaintea alegerii unui soi sau altul pentru a fi cultivat, sa se realizeze un studiu preliminar pentru analizarea conditiilor pedologice, agrochimice, agrometeorologice de la locul plantarii.
Fara a favoriza un soi de nuc sau altul, pentru livezile comerciale de nuc din Romania alegerea mea se indreapta catre urmatoarele soiuri: Fernor, Chandler, Pieral-Lara, Fernette si Franquette. Nu dezvolt acum argumentele optiunilor mele, insa cu certitudine va pot spune ca rezultatele ceretarilor europene in privinta acestora certifica atat rezistenta la inghet, cat si productivitatea acestora − net superioara soiurilor romanesti.

Cu o productie anuala de 30.000 de tone de nuci in coaja, Romania se afla in topul 10 mondial al producatorilor, dupa Franta, India si Chile. Cel mai mare producator de nuci din lume este China, dar nucul poate fi o specie de referinta pentru pomicultura romaneasca.

Cum i-ati incuraja pe pomicultori sa infiinteze o plantatie cu nuci?

O lista completa gasiti a argumentelor gasiti pe www.nucifere.com/pro-nuci, dar puteti retine mai intai, urmatoarele:
– nucii raman intotdeauna deasupra apelor ce se revarsa la inundatii;
– alunga insectele nedorite;
– -nu sunt foarte sensibili la boli si daunatori;
-volumul lucrarilor agrotehnice este scazut;
– un hectar de livada de nuc iti aduce anual un profit mai mare decat este acum salariu mediu anual in Romania;
– productia poate fi valorificata si dupa doi ani de la recoltare (ceea ce nu se poate intampla in cazul merelor, prunelor, perelor ş.a.m.d.);
– preţul de valorificare este net superior oricarui alt tip de fruct .
– iti asigura prosperitatea familiei si siguranta financiara;
– prin fructe si frunze au grija de sanatatea ta si a familiei tale;
-iti decoreaza si inobileaza casa cu lemnul lor deosebit;
-iti asigura umbra si racoare in zilele caniculare;

Va puteti recupera rapid investitia in infiintarea acestei culturi pomicole, daca apelati la fonduri structurale post-aderare de la Uniunea Europeana. In prezent exista sprijin financiar nerambursabil pentru investitiile in exploatatii pomicole oferit prin programul PNDR 2013-2020, Masura 4.1 a (vezi mai mult pe www.afir.info)

Ce trebuie sa stiti inainte de a investi intr-o livada de nuci:
– soiul x sau soiul y se preteaza in conditiile de la locul plantarii?
– care este temperatura pe timpul iernii la care soiul respectiv este capabil sa reziste, fara sa piarda mai mult de 50% din muguri? Acesta este un parametru masurabil, denumit LT50. Din pacate, inca nu au fost realizate teste pe soiurile romanesti care sa reflecte acest parametru, dar in viitorul apropiat acest lucru va fi studiat in cadrul programului de studii doctorale pe care il urmez acum.
– care este structura si forma fizica a terenului? Cum este: plat, denivelat, cu pante usoare, orientate catre ce puncte cardinale? Toate aceste amanunte − aparent nesemnificative – conteaza foarte mult in alegerea schemei de plantare si a orientarii randurilor viitoarei livezi.
– terenul este sau nu protejat impotriva curentilor de aer rece care ar putea sa produca un efect de racire puternic, astfel incat temperatura resimtita la nivelul mugurilor sa nu fie mai mica decat temperatura inregistrata in adapostul meteo.
– care este schema de plantare optima care asigura valorificarea resurselor minerale ale subsolului (substratul de cultura) si intrarea pe rod cat mai rapid? Orice operatiune de intretinere pana la intrarea pe rod este generatoare de costuri, care trebuie amortizate din ceva. Fie din productia de nuci, fie din realizarea unor culturi intercalate, astfel incat cel putin costurile de intretinere anuala a livezii sa fie amortizate din veniturile generate de cultura intercalata intre randurile de nuci.