Carlsberg – previziuni financiare ponderate pentru anul 2017

596

Grupul danez Carlsberg nu si-a modificat previziunile de profit pentru anul 2017, desi castigurile raportate in primul semestru al anului au depasit estimarile, scrie ESM: The European Supermarket Magazine, ca reactie la o stire aparuta pe Bloomberg.

Actiunile Carlsberg au scazut cu 3,9 % la Copenhaga, dupa ce producatorul berii Tuborg a anuntat ca anticipeaza o crestere organica a castigurilor de o numai o cifra, adica mai mica in semestrul al doilea al anului 2017. Profitul operational a crescut cu 15% in prima jumatate a anului, dupa ce s-au obtinut economii de costuri mai mari decat cele anticipate, ceea ce a compensat declinul volumului de bere inregistrat in tarile din Europa de Est.

Chiar si asa, castigurile per actiune in prima jumatate a anului au depasit estimarile cu 12%.

Principalul motiv de ingrijorare a fost si ramane evolutia vanzarilor in Europa de Est, unde volumul vanzarilor de bere a scazut cu aproape 13% în trimestrul al doilea, fata de previziunile de scadere de numai 4,2%. Carlsberg este cel mai mare producator de bere in Rusia, unde ponderea sa in piata de bere la PET a scăzut cu 5%, pe fondul scaderilor de pret practicate de concurenta, a declarat CEO-ul Cees ‘t Hart.

Producatorul danez nu si-a modificat prognoza financiara pentru intregul an 2017, deoarece in principal prevede „o concurenta dificila in Europa de Est in al treilea trimestru, vreme proasta la inceputul celui de-al treilea trimestru in nordul Europei si costuri mai ridicate legate de programul său de restructurare”, a declarat Heine Dalsgaard, CFO-ul companiei.

Veniturile din prima jumatate a anului inainte de EBITDA (dobanzi impozite, depreciere si amortizare) au crescut cu 20%, ajungand la 4,13 miliarde de coroane (aproximativ 556 milioane dolari), depasind estimarile de 3,82 miliarde de coroane.

Carlsberg are ca obiectiv reducerea costurilor cu pana la 2 miliarde de coroane pana la sfarsitul acestui an, pentru a se apara impotriva exinderii rivalului sau Anheuser-Busch InBev NV, care a achizitionat SABMiller si a devenit mai profitabil in urma fuziunii. La inceputul acestei luni, AB InBev a fuzionat cu Anadolu Efes din Turcia in Rusia si Ucraina, cee ace determina presiuni asupra operatiunilor Carlsberg in Rusia, o piata in care compania daneza controleaza mai mult de o treime din volumul vanzarilor de bere.

„Economiile de costuri incep sa se vada; reducem costurile generale si eficientizam lantul de aprovizionare”, a mai spus Dalsgaard.

Analistii preziceau pentru Carlsberg o crestere organica de 3,2%. De asemenea, Carlsberg si-a redus prognoza pentru castigurile din transferurile valutare la 50 de milioane de coroane de la 300 de milioane de coroane. Compania si-a redus datoria cu 14%, pana la 21,9 miliarde de coroane.