La finalul semestrului I din 2016, stocul modern de spatii industriale si logistice din afara Capitalei a ajuns la 1,3 milioane de metri patrati, depasind stocul din Bucuresti cu ~30%. Regiunea cu cel mai mare stoc din afara capitalei este zona de Vest – 33%, urmata de Sud (31%) si Nord-Vest (18%). Orasele cel mai bine reprezentate din punct de vedere al dezvoltarilor realizate sunt Timisoara (300,000 mp) si Ploiesti (peste 250.000 mp), ambele cumuland aproximativ 50% din stocul national (excluzand Bucuresti).
In ultimii doi ani si jumatate, volumul spatiilor tranzactionate in afara Capitalei a fost de aproximativ 400.000 mp. Regiunea de Vest, desi are cel mai mic numar de locuitori, iar venitul mediu lunar este cel mai ridicat in comparatie cu celelalte zone analizate, a atras 45% din cerere, cu 175.000 mp din total.
In Bucuresti, cererea raportata la aceeasi perioada a depasit 250.000 mp, ea provenind in principal din segmentul logistic, retail si comert online. In prima jumatate a acestui an s-au inchiriat peste 80.000 mp in proiectele dezvoltate de marii jucatori – P3, CTP si Immofinanz (Logicor).
Orasele cele mai atractive pentru companiile noi care intra pe piata sau cele in cautare de extindere a unitatilor de productie / depozitare sunt: Cluj, Sibiu, Brasov, Timisoara si Ploiesti.
„Exista o efervescenta a sectorului industrial – manifestata din perspectiva producatorilor, a retailerilor si logisticienilor in cautare activa de spatii. Acest optimism pentru piata din Romania vine ca raspuns la climatul economic pozitiv, forta de munca disponibila si calificata, precum si la increderea in dezvoltarea viitoare a tarii. In paralel, dezvoltatorii s-au remarcat printr-un interes crescut pentru achizitii de terenuri in Bucuresti si in celelalte orase, pentru a raspunde acestei cereri dinamice si diversificate, avand deschidere chiar si pentru proiecte speculative”, spune Rodica Tarcavu, Senior Broker Industrial Agency DTZ Echinox.
Per ansamblu, peste 70% din volumul investitional privat inregistrat in afara Capitalei se regaseste in regiunile Sud, Centru si Vest.
„Cu siguranta existenta a peste 600 km de autostrada si a doua coridoare Pan Europene sunt motivele principale pentru care zonele Sud, Centru si Vest sunt cele mai atractive regiuni pentru investitii private. Pana la finalul anului 2017 sunt asteptate investitii private in zonele de Centru si Sud-Vest, sectorul auto pastrandu-si pozitia de lider”, a declarat Mihaela Galatanu, Head of Research DTZ Echinox.
In ciuda faptului ca sunt printre cele mai putin dezvoltate regiuni din tara, zonele de Sud-Vest si Sud-Est au un mare potential de dezvoltare, datorita terenurilor disponibile si a infrastructurii. Dacia Renault, Smithfield Foods, Pirelli sau EGGER se numara printre companiile care au facut cele mai mari investitii private in afara Capitalei.