De la fondarea sa, în 2016, Banca pentru Alimente București a salvat de la risipă peste 3.200 tone de produse, cu o valoare comercială de aproape 8.510.00 lei

În 2020, Banca pentru Alimente București a colectat și distribuit peste 1.350 de tone de alimente, cu 23% mai mult decât întreaga cantitate de produse colectate în perioada 2016-2019. Premisele pentru acest an sunt optimiste, cu aproape 775 de tone de alimente colectate și distribuite de la începutul anului 2021, până în prezent.

De la fondarea sa, din 2016, Banca pentru Alimente București a salvat de la risipă peste 3.200 tone de produse, cu o valoare comercială de aproape 8.510.00 lei, de la peste 40 de companii partenere.

Toate produsele alimentare colectate de Banca pentru Alimente București, cu sprijinul partenerilor săi, au ajuns la peste 30.000 de persoane aflate în dificultate, beneficiari ai organizațiilor partenere, pe care Banca îi susține în mod recurent.

În cei cinci ani de la fondarea sa, produsele colectate de Banca pentru Alimente București au fost distribuite cu ajutorul a 136 de organizații din București, Ilfov și Prahova, dar și din alte județe apropiate, precum: Argeș, Giurgiu, Ialomița, Buzau, Brăila și Constanța.

“Banca pentru Alimente are un rol unic și o misiune ambițioasă în România: să lupte împotriva risipei alimentare, a sărăciei și a excluziunii sociale și mai mult, să adune în jurul ei cât mai mulți actori sociali pe care să îi educe și responsabilizeze în combaterea risipei alimentare.”, a declarat Gabriel Sescu, președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.

Federația Băncilor pentru Alimente din România – obiective de extindere

După inaugurarea Băncii pentru Alimente din București, în 2016, a urmat extinderea proiectului și în alte orașe din țară, punând bazele primei rețele naționale de Bănci pentru Alimente, care în prezent, are 8 filiale, active în: București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța și Craiova.

În semn de recunoaștere internațională a activității desfășurate în România, Proiectul Banca pentru Alimente București a fost acceptat în 2019, ca Proiect Asociat FEBA (Federația Europeană a Băncilor de Alimente).

În 5 ani, rețeaua a colectat peste 6.100 de tone de alimente de la peste 100 de companii și le-a donat spre mai mult de 480 de organizații, cu un potențial de peste 130.000 de beneficiari.

În continuare, rețeaua urmează să deschidă, din punct de vedere operațional, o nouă bancă regională și la Galați, iar obiectivul Federației este de a susține Băncile Regionale pentru a înființa câte un punct de lucru local în fiecare Bancă pentru Alimente Regională, care să se alăture structurii naționale, să aibă un spațiu de depozitare acreditat, o infrastructură și echipă proprie.

Astfel, pentru Banca pentru Alimente din orașul Roman a fost înființat deja un punct de lucru la Iași, iar pentru Banca pentru Alimente Oradea funcționează o divizie locală în Baia Mare. Planurile Federației depășesc granițele României și, pentru anul 2022, obiectivul este de a sprijini prin consultanță și Banca pentru Alimente din Chișinău, Republica Moldova.

Susținătorii combaterii risipei alimentare

Activitatea Băncii pentru Alimente București și, ulterior, a celorlalte Bănci Regionale din țară a fost sprijinită de un grup de companii care au înțeles importanța implicării în lupta împotriva risipei alimentare.

Printre companiile care contribuie la misiunea Federației Băncilor pentru Alimente din România, atât financiar, cât și prin donarea de produse, se numără și: Metro România, Kaufland România, Penny, Auchan, Chep România, Kellogg’s, Unilever, Nestle, Danone, Heidi Chocolat, Tymbark, Orbico România, Caroli Foods, Lactalis, Patisseries Gourmandes, Eurolact, Vital Crevedia, Coca Cola, Maresi, Lactate Brașov, Amrest, Atlantic Impex, Star Foods, Pepsi Cola, Bio Logistic, Cocorico.

De la înființarea Băncii pentru Alimente din București în 2016 și până în prezent, Lidl a finanțat dezvoltarea rețelei cu peste 4.154.000 lei. În plus, pe lângă sprijinul financiar, retailerul donează constant și produse, pentru îndeplinirea misiunii rețelei, doar în anul 2020 donând aproape 400 tone de produse.

Federația Băncilor pentru Alimente din România aniversează 5 ani de la fondarea Băncii pentru Alimente din București, prima organizație care funcționează de la înființare conform principiilor Federației Europene a Băncilor de Alimente (FEBA).

Banca pentru Alimente este o organizație non-profit care colectează și distribuie ONG-urilor partenere produsele pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează.

Articolul precedentSistemul de garanție-depozit pentru ambalaje va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România. Sunteți pregătiți?
Articolul următorEconomia globală se pregătește de o redresare puternică în trimestrele următoare din 2021
Modern Buyer
Modern Buyer este un pionierat in zona produselor editoriale specializate, fiind prima platforma de informare destinata specialistilor in achizitii – buyeri si oameni de vanzari - din Romania.