Carrefour anunță cea de-a patra ediție a Săptămânilor Tranziției Alimentare, parte a programului Act For Food

Carrefour România anunță și anul acesta cea de-a patra ediție a Săptămânilor Tranziției Alimentare. Această ediție, desfășurată la nivel local în România între 13-25 septembrie, pune accentul pe trasabilitatea procesului de producție pentru produsele disponibile în Carrefour, promovând o alimentație sănătoasă, bazată pe ingrediente de încredere, la prețuri accesibile.

Carrefour își invită partenerii de produse proaspete și de larg consum să semneze Pactul Tranziției Alimentare. Selecția partenerilor se realizează în funcție de obiectivele și rezultatele lor în șase arii: alimentație sănătoasă, transparență, ambalaje, climat sustenabil, diversitate și incluziune.

„Până în prezent, unsprezece producători din România au semnat acest Pact și sperăm ca și mai mulți să îmbrățișeze aceste valori. Pe măsură ce producătorii locali vor adopta filosofia tranziției alimentare, România va beneficia de o rețea puternică de actori din industrie dedicată acestui obiectiv comun, cu efecte benefice la nivelul întregii societăți”, a declarat Alina Horgea, Director Mărci Proprii și Tranziție Alimentară, Carrefour România.

Odată semnat acest pact, furnizorii Carrefour au acces la mai multe proiecte legate de tranziția alimentară.

La nivel internațional, sunt 36 de furnizori parteneri și peste 450 de produse propuse în G6, cele șase țări membre ale pactului: Belgia, Franța, Italia, Polonia, România și Spania. În România, Carrefour are unsprezece parteneri locali, semnatari ai Pactului.

Susținerea tranziției alimentare în Carrefour România

Investiții făcute în România. În România, în primele opt luni ale anului, mărcile private dezvoltate cu furnizorii locali au realizat peste 85% din cifra de afaceri totală marcă proprie din alimentar (produse proaspete și produse de larg consum). În prezent, mărcile proprii Carrefour sunt produse cu 260 de furnizori români, portofoliul incluzând 40 de mărci proprii pentru toate buzunarele, precum Drag de România, Filiera Calității, La Piața Carrefour și Grădina Noastră.

Bio pentru viitor. Portofoliul bio al companiei Carrefour România numără peste 1.100 de produse, dintre care cele mai consumate au fost fructele și legumele, lactatele, ouăle, dar și peștele bio, uleiul de măsline, produse bio pentru mic dejun. Prin programul Creștem România Bio, Carrefour susține agricultura ecologică locală, cu 42 de producători români, care cultivă game variate, de la dovlecei până la aronia.

Atenție la ambalaje, grijă pentru mediu. În perioada ianuarie 2021 – iunie 2023 Carrefour a economisit 83 de tone de plastic, regândind ambalajele produselor marcă proprie și alegând materie primă provenită din surse responsabile și sustenabile. Programul Punem Preț pe Plastic, în plină derulare la a cincea și ultima ediție, susține tranziția către Sistemul de Garanție Returnare (SGR).

Parteneri care cred în aceleași principii. Nu doar produsele marcă proprie, ci și brandurile naționale și internaționale care își găsesc loc pe rafturile Carrefour sunt conduse de aceste principii.

Premiile Internaționale Carrefour pentru Tranziție Alimentară (IFTA)

Tot sub egida Tranziției Alimentare, Carrefour Franța organizează Premiile Internaționale pentru Tranziție Alimentară (IFTA), un proiect activat în nouă țări participante pentru a susține eforturile partenerilor în implementarea principiilor tranziției alimentare.

Din România, participă șase branduri cu un total de opt produse înscrise în competiția locală: Păstrăvăria Valea Stânii, Fabrica de Carne Morandi, Morandi Invest, Unilever South Central, Artesana, Coca-Cola.

În luna noiembrie, consumatorii vor putea vota produsele preferate prin intermediul unei platforme online; ulterior, din fiecare țară va fi ales câte un câștigător votat de către un juriu, în cadrul unei ceremonii de premiere care va avea loc la începutul anului viitor, la Paris.

Tranziția Alimentară reprezintă un angajament reciproc luat de Carrefour România și de partenerii săi locali, angajament al cărui scop este de a face schimbări fundamentale în alimentația consumatorilor – clienți, angajați sau parteneri.

Ca parte din strategia globală Act For Food, Tranziția Alimentară înglobează acțiuni prin care consumatorii români vor avea acces atât la informații despre o alimentație sănătoasă, cât și la produse de calitate la prețuri accesibile.