Caii de la Letea ediţie limitată – Aligote a devenit campion Mondial la Concours Mondial de Bruxelles 2019

Caii de la Letea ediţie limitată – Aligote a devenit campion mondial, fiind singurul Aligote premiat cu medalie de Aur la cea de-a 26-a ediţie a Concours Mondial de Bruxelles 2019. Rezultatele afişate la începutul acestei săptămâni după Concours Mondial de Bruxelles aduc producătorului dobrogean Via Viticola – Sarica Niculițel cele mai multe distincţii obţinute de un producator român în acest an şi, în premieră, o medalie de Aur pentru un Aligote produs în România, după cum urmează:

• Caii de la Letea ediţie limitată – Aligote, Medalie de aur
• Caii de la Letea ediţie limitată – Sauvignon Blanc Fume – Medalie de aur
• Caii de la Letea ediţie limitată – Rose – Medalie de argint
• Scentico – Chardonnay light barrique – Medalie de argint
• 1958 – Sauvignon Blanc&Fetească Albă – Medalie de argint

Concours Mondial de Bruxelles este considerat una dintre cele mai importante competiţii care, anul acesta, a reunit 9.150 vinuri din 46 de ţări producătoare. Notarea vinurilor implică un sistem foarte riguros la care participă 320 de juraţi din 50 de ţări. Via Viticola a obţinut 5 dintre cele 21 de medalii pe care România le-a obţinut în 2019.

Pentru prima dată un Aligote din România obţine medalie de aur şi singurul Aligote din lume care a obţinut în 2019 medalie de aur la Bruxelles.

Medalia de aur obţinută la CMB vine să confirme succesul obţinut în luna Martie 2019, când Caii de la Letea Aligote a urcat pe locul 1 la nivel mondial pe site-ul Vivino (cel mai mai important site de evaluare a vinurilor la nivel mondial).

Despre Aligoté
Tipicitatea soiului este descrisă ca având un gust marcant de măr verde și citrice, o aromă fină de pământ reavăn și iarbă proaspăt cosită, cu note amărui de pelin și cicoare pe final, o mineraliate puternică şi aciditate susţinută.

Cu această identitate senzorială, Aligote este declarat cel mai bun partener al preparatelor din pește și fructe de mare, precum și un excelent deschizător de masă, datorită acidității sale ridicate.

Din anul 1912, când a fost plantat pentru prima dată în România, Aligote-ul nu a dat nicăieri rezultate mai spectaculoase, mai pline de tipicitate, ca la Niculițel, explicaţia fiind, mai mult ca sigur, terroir-ul din Niculiţel.

Articolul precedentRodica Căpățână, Preşedinta APVR, vine la RO-Export Forum pentru a prezenta potențialul exporturilor de vin
Articolul următorAlimentele fără gluten, un segment de piață din FMCG cu cele mai mari rate de creștere
Daniela Oancea
Redactor-șef al Modern Buyer din iulie 2017. Absolventă a Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Daniela are o experiență de peste 20 de ani în presă. A început să lucreze ca reporter și apoi ca redactor de știri externe la cele mai importante cotidiene naționale: Tineretul Liber, România Liberă și Evenimentul Zilei. Și-a continuat cariera ca Business Editor pentru Mediafax și apoi ca Redactor-șef la diferite publicații Business to Business, precum și ca expert media, în trei proiecte europene: PHARE/SAPARD. Danielei îi puteți scrie pe adresa oancea.i.daniela@gmail.com